μαύρη τρύπα
ESA/Hubble, Digitized Sky Survey, Nick Risinger (skysurvey.org), N. Bartmann
Τι είδαν οι αστρονόμοι από το διαστημικό τηλεσκόπιο

Αντιμέτωποι με μία τεράστια ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, βρέθηκαν αστρονόμοι, αφού εντόπισαν μια «εξαιρετικά κόκκινη» υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που αναπτύσσεται στο σκιερό, πρώιμο σύμπαν.

Η κόκκινη απόχρωση της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας, που φαίνεται όπως ήταν περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, είναι αποτέλεσμα της διαστολής του σύμπαντος. Καθώς το σύμπαν διογκώνεται προς τα έξω προς όλες τις κατευθύνσεις, το φως που ταξιδεύει προς εμάς «μετατοπίζεται προς το ερυθρό» και το μετατοπισμένο φως σε αυτή την περίπτωση υποδεικνύει έναν μανδύα από πυκνό αέριο και σκόνη που καλύπτει τη μαύρη τρύπα.

Μεγαλύτερη από τη μάζα του ήλιου

Εξετάζοντας τα δεδομένα του James Webb, η αστρονομική ομάδα με επικεφαλής τους Lukas Furtak και Adi Zitrin του Πανεπιστημίου Ben-Gurion του Negev, μπόρεσε επίσης να προσδιορίσει τη μάζα της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας. Με περίπου 40 εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου, είναι απροσδόκητα μεγάλη σε σύγκριση με τον γαλαξία στον οποίο βρίσκεται.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12,9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, τρέφεται γρήγορα με το αέριο και τη σκόνη γύρω της. Με άλλα λόγια, μεγαλώνει.

«Ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι όταν το JWST άρχισε να στέλνει τα πρώτα του δεδομένα. Σαρώναμε τα δεδομένα που έφτασαν για το πρόγραμμα UNCOVER, και τρία πολύ συμπαγή, αλλά κόκκινα αντικείμενα ξεχώρισαν και τράβηξαν τα βλέμματά μας», δήλωσε ο Furtak σε δήλωσή του. «Η εμφάνιση των 'κόκκινων κουκκίδων' τους μας οδήγησε αμέσως στην υποψία ότι επρόκειτο για ένα αντικείμενο που μοιάζει με κβάζαρ».

Τι είναι τα κβάζαρ

Τα κβάζαρ δημιουργούνται όταν άφθονες ποσότητες ύλης περιβάλλουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες όπως αυτή. Αυτή η ύλη σχηματίζει ένα δίσκο αερίου και σκόνης που ονομάζεται δίσκος προσαύξησης και σταδιακά τροφοδοτεί τη μαύρη τρύπα. Η τεράστια βαρυτική επιρροή της μαύρης τρύπας αναδεύει αυτή την ύλη, δημιουργώντας έντονες θερμοκρασίες και προκαλώντας τη λάμψη της.

Επιπλέον, η ύλη που δεν πέφτει στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα διοχετεύεται στους πόλους του κοσμικού τιτάνα. Τα σωματίδια σε αυτές τις περιοχές επιταχύνονται σε ταχύτητες που πλησιάζουν αυτές του φωτός ως εξαιρετικά συσπειρωμένοι πίδακες. Καθώς αυτοί οι σχετικιστικοί πίδακες εκτοξεύονται, οι εκρήξεις συνοδεύονται από φωτεινές ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές.

Ως αποτέλεσμα αυτών των φαινομένων, τα κβάζαρ που τροφοδοτούνται από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες σε ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες (AGN) είναι συχνά τόσο φωτεινά που το φως που εκπέμπουν συχνά επισκιάζει το συνδυασμένο φως κάθε άστρου του γαλαξία που τα περιβάλλει.

Τι έδειξε η ανάλυση

Η τεράστια ποσότητα ακτινοβολίας που εκπέμπεται γύρω από τη συγκεκριμένη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα την έκανε να αποκτήσει μια μικρή σημειακή εμφάνιση στα δεδομένα του JWST.

«Η ανάλυση των χρωμάτων του αντικειμένου έδειξε ότι δεν ήταν ένας τυπικός γαλαξίας που σχηματίζει αστέρια. Αυτό ενίσχυσε περαιτέρω την υπόθεση της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας», δήλωσε η Rachel Bezanson, από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και συν-επικεφαλής του προγράμματος UNCOVER. «Μαζί με το συμπαγές μέγεθός του, έγινε φανερό ότι επρόκειτο πιθανότατα για μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, αν και εξακολουθούσε να διαφέρει από άλλα κβάζαρ που βρέθηκαν σε εκείνες τις πρώιμες εποχές».

Το πρώιμο κβάζαρ δεν θα ήταν ορατό ούτε στο ισχυρό υπέρυθρο μάτι του JWST χωρίς λίγη βοήθεια από ένα φαινόμενο που είχε προβλέψει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1915.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακης
Πιερρακάκης: Ερχεται «Εθνικό Απολυτήριο», αναμόρφωση πλαισίου εκδρομών και «ψηφιακές τάξεις» σε δυσπρόσιτα σχολεία
Άρθρο του υπουργού Παιδείας για τις παρεμβάσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
Πιερρακάκης: Ερχεται «Εθνικό Απολυτήριο», αναμόρφωση πλαισίου εκδρομών και «ψηφιακές τάξεις» σε δυσπρόσιτα σχολεία
hsap-ilektrikos-stasi-ergasias-18-maiou-1021x576_0.jpg
Τρόμος για 21χρονο στον ΗΣΑΠ -Τον ακινητοποίησαν και του άρπαξαν χρυσή αλυσίδα από τον λαιμό
Εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση, με τον 21χρονο να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ
Τρόμος για 21χρονο στον ΗΣΑΠ -Τον ακινητοποίησαν και του άρπαξαν χρυσή αλυσίδα από τον λαιμό