άρωμα
Πως συνδέονται με τις θετικές αναμνήσεις

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, βοηθώντας τους ανθρώπους να ανακαλέσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια συγκεκριμένες, συχνά θετικές αναμνήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι μυρωδιές είναι πιο αποτελεσματικές από τις λέξεις στην ανάκληση ενός συγκεκριμένου γεγονότος, αναφέρουν οι ερευνητές.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα καταθλιπτικά άτομα να «ταράξουν» τους αρνητικούς κύκλους σκέψης και να επαναπρογραμματίσουν τη σκέψη τους, προσθέτουν.

«Αν βελτιώσουμε τη μνήμη, μπορούμε να βελτιώσουμε την επίλυση προβλημάτων, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και άλλα λειτουργικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν τα καταθλιπτικά άτομα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Kymberly Young, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 32 ενήλικες με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή να ανακαλέσουν μια συγκεκριμένη ανάμνηση, ανεξαρτήτως καλής ή κακής, καθώς εισέπνεαν ισχυρές οικείες μυρωδιές από γυάλινα φιαλίδια.

Οι μυρωδιές περιλάμβαναν από πορτοκάλι και αλεσμένο καφέ μέχρι βερνίκι παπουτσιών και ευκάλυπτο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη είναι λιγότερο ικανά να ανασύρουν συγκεκριμένες αναμνήσεις από τη ζωή τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψη, επειδή οι ασθενείς επαναλαμβάνουν αυτο-υποτιμητικές σκέψεις, όπως «είμαι αποτυχημένος» ή «τσακώνομαι συχνά με τους φίλους μου». Δεν είναι επίσης σε θέση να θυμηθούν γεγονότα που θα μπορούσαν να αποδείξουν το αντίθετο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι οσμές πυροδοτούν αναμνήσεις

Η Young, ερευνήτρια νευροεπιστήμης, σκέφτηκε ότι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως αμυγδαλή θα μπορούσε να βοηθήσει να σπάσει αυτός ο κύκλος.

Η αμυγδαλή ελέγχει την αντίδραση «μάχης ή φυγής» και βοηθά στην κατεύθυνση της προσοχής και της εστίασης σε συγκεκριμένα γεγονότα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Young συνειδητοποίησε νωρίς ότι η ενεργοποίηση της αμυγδαλής βοηθά επίσης στην ανάκληση της μνήμης.

Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι οι οσμές πυροδοτούν αναμνήσεις που μοιάζουν ζωντανές και πραγματικές επειδή ενεργοποιούν άμεσα την αμυγδαλή, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι κανείς δεν σκέφτηκε να εξετάσει την ανάκληση μνήμης σε άτομα με κατάθλιψη χρησιμοποιώντας μυρωδιές», δήλωσε η Young.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ανάκληση της μνήμης ήταν ισχυρότερη στα καταθλιπτικά άτομα που έλαβαν οσφρητικά στοιχεία σε αντίθεση με τα λεκτικά στοιχεία.

Για παράδειγμα, ήταν πιο πιθανό να ανακαλέσουν συγκεκριμένα γεγονότα, όπως το ότι είχαν πάει σε μια καφετέρια την Παρασκευή, παρά γενικές αναμνήσεις ότι είχαν πάει σε μια καφετέρια στο παρελθόν.

Οι αναμνήσεις που προκλήθηκαν από τις οσμές ήταν επίσης σημαντικά πιο ζωντανές, καθηλωτικές και πραγματικές, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες ήταν επίσης πιο πιθανό να θυμούνται θετικά γεγονότα, παρόλο που δεν τους δόθηκε καμία κατεύθυνση σχετικά με το τι να θυμούνται, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν μαγνητικές εγκεφάλου για να αποδείξουν ότι οι μυρωδιές, όντως ενεργοποιούν την αμυγδαλή και μάλιστα καλύτερα από τις λέξεις.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση JAMA Network Open.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panelladikes-eksetaseis-mathites
Ενδοσχολικές εξετάσεις: Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς και μαθητές για τα Φιλολογικά μαθήματα όλων των τάξεων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Γυμνασίων
Τις οδηγίες συνέταξε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ02 Φιλολόγων κ.Ελένη Γερούση και συνυπογράφει η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π. Ε. Καστοριάς...
Ενδοσχολικές εξετάσεις: Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς και μαθητές για τα Φιλολογικά μαθήματα όλων των τάξεων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Γυμνασίων
Αντικύθηρα
Η «επανάσταση» του Ψηφιακού Σχολείου και τα Αντικύθηρα του -όχι πια μακρυνού- μέλλοντος
Πριν από 4 χρόνια είχαμε δημοσιεύσει ενα κείμενο που κατηγορήθηκε τότε για υπερβολές και αντιπολιτευτική διάθεση. Αξίζει να το διαβάσετε σήμερα, για...
Η «επανάσταση» του Ψηφιακού Σχολείου και τα Αντικύθηρα του -όχι πια μακρυνού- μέλλοντος
panelladikes
Πανελλήνιες 2024: Προτεινόμενα θέματα και λύσεις στην Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης...
Πανελλήνιες 2024: Προτεινόμενα θέματα και λύσεις στην Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία