κορίτσι
Τα γκρίζα μαλλιά είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες

Το επίπεδο άγχους, ορισμένα φάρμακα, καταστάσεις υγείας, ακόμη και ανεπάρκειες βιταμινών μπορεί να επηρεάσουν το πότε τα μαλλιά σας αρχίζουν να γκριζάρουν.

Το πότε —ή εάν— εμφανίσετε γκρίζα μαλλιά μπορεί επίσης να οφείλεται στη γενετική, λέει ο δρ. Jonathan Zippin, δερματολόγος στο Weill Cornell Medicine: “Γενικά, το γκριζάρισμα είναι σίγουρα κληρονομικό. Αν οι γονείς σου γκριζάρουν νωρίς, πιθανότατα θα γκριζάρεις νωρίς, αν και αυτός δεν είναι ένας απόλυτος κανόνας”.

Αν και οι ειδικοί έχουν εντοπίσει μερικές από τις αιτίες των γκρίζων μαλλιών, εξακολουθούν να μην έχουν βρει αποτελεσματικούς τρόπους για να το επιβραδύνουν ή να το σταματήσουν, λέει με την σειρά της η δρ. Michele Green, κοσμητική δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Τα διατροφικά συστατικά

Καθώς τα συμπληρώματα διατροφής έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, πολλά χάπια χωρίς συνταγή που υπόσχονται λιγότερα γκρίζα μαλλιά έχουν γίνει διαθέσιμα. Μερικά, μάλιστα, διατίθενται στο εμπόριο ως ικανά να “ξανα-χρωματίσουν” τα γκρίζα μαλλιά!

Οι κατασκευαστές ορισμένων τέτοιων συμπληρωμάτων υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους μπορούν να επαναφέρουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών. Ορισμένα περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συστατικά:

  • Βιταμίνη Β6
  • Βιταμίνη Β5
  • Βιταμίνη Β7
  • Ψευδάργυρος
  • Χαλκός
  • Σελήνιο

Μερικά από αυτά τα συστατικά (συμπεριλαμβανομένης της Β6, της Β7, του ψευδαργύρου και του χαλκού) είναι “εξαιρετικά συστατικά για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών”, λέει ο δρ. Green.

Το σελήνιο και η βιταμίνη Β5 (και τα δύο αντιοξειδωτικά) βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες, που προκαλεί την ανάπτυξη γκρίζων μαλλιών. Αλλά δεν έχουν συνδεθεί επιστημονικώς με τη διακοπή ή την πρόληψη της ανάπτυξης γκρίζων μαλλιών.

Γενικώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι κάποιο από αυτά τα συστατικά -ή τα συμπληρώματα λειτουργεί στην πράξη πολύ αποτελεσματικά ενάντια στο γκριζάρισμα των μαλλιών. “Αν και οι συνθέσεις τους μπορεί να είναι ευεργετικές για τη συνολική υγεία και ανάπτυξη των μαλλιών, αυτά τα συμπληρώματα δεν μπορούν να αποτρέψουν ή να αναστρέψουν το γκριζάρισμα”, σύμφωνα με τη δρ. Green.

“Θα μπορούσαν αυτά τα σκευάσματα να μειώσουν τους μεταβολικούς στρεσογόνους παράγοντες στο σώμα; Ίσως. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι συγκεκριμένα αποτελεσματικά στην πρόληψη του γκριζαρίσματος των μαλλιών”, πρόσθεσε ο δρ. Zippin.

Επειδή δεν έχουν διεξαχθεί δοκιμές για να αξιολογηθεί εάν τα συμπληρώματα ενάντια στο γκριζάρισμα των μαλλιών λειτουργούν, είναι αδύνατο να πούμε εάν είναι αποτελεσματικά και, εάν ναι, με ποιον μηχανισμό, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Ως γιατρός, πάντα ανησυχώ όταν οι ασθενείς σπαταλούν χρήματα για ορισμένα πράγματα. Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά απλά δεν ξέρουμε”, κατέληξε.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teacher-daskalos
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): Πότε θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
Η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) για το σύνολο των εκπαιδευτικών σε σταθερή ημερομηνία...
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): Πότε θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
Άνοια
Οι διατροφολόγοι μίλησαν: Αυτή είναι η νο1 τροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας
Η Νο1 τροφή που πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τους διατροφολόγους
Οι διατροφολόγοι μίλησαν: Αυτή είναι η νο1 τροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας