Thumbnail
 Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι – Τι αποκαλύπτει η μελέτη για τον εθισμό στα κινητά

Η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ αναφορικά με τον εθισμό στα smartphone αποκαλύπτει την ομάδα ανθρώπων που κινδυνεύει περισσότερο.

Οι νεαρές γυναίκες είναι η δημογραφική ομάδα με τις περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει εθισμό στα smartphone, σύμφωνα με μια μελέτη ορόσημο σχετική με την εμμονικού βαθμού χρήση των «έξυπνων» τηλεφώνων, στην οποία πήραν μέρος 50.000 άτομα από όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μια ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδωσε στη δημοσιότητα μια διαδικτυακή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 50.423 άνθρωποι από 195 χώρες. Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 18-90 ετών, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες τηλεφώνου τους, δίνοντας πολύ ενδιαφέρουσες και ενδεικτικές πληροφορίες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Mental Health and Addiction.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (64%) ήταν γυναίκες ηλικίας κατά μέσο όρο 39 ετών. Η έρευνα αποτελούνταν από 10 προτάσεις, τις οποίες οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν από 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως 6 (συμφωνώ απόλυτα). Το ερωτηματολόγιο περιείχε δηλώσεις όπως, «Δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ στην τάξη ενώ κάνω εργασίες ή ενώ εργάζομαι λόγω της χρήσης του smartphone». Η πιο κοινή δήλωση με την οποία συμφώνησαν οι συμμετέχοντες ήταν: «Χρησιμοποιώ το smartphone μου περισσότερο απ’ όσο θα ήθελα».

Οι απαντήσεις αποκάλυψαν το μέγεθος του προβλήματος: Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο με τρόπο που υποδηλώνει εθισμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια βαθμολογία 31-33 ήταν αρκετή για να υποδείξει εθισμό στα smartphone. Με βάση αυτό, διαπιστώθηκε ότι το 29-31% του πλανήτη βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έκταση του προβλήματος προκαλεί προβληματισμό αναφορικά με την ψυχική υγεία, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική χρήση του smartphone με μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ύπνου, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD), της κατάθλιψης και του άγχους.

Οι νεαρές γυναίκες στο επίκεντρο του προβλήματος

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεαρές γυναίκες κάτω των 40 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εθισμό, σε σύγκριση με τους συνομήλικους ή μεγαλύτερους άνδρες. Η πιθανή εξήγηση που έδωσαν γι’ αυτό οι ειδικοί ήταν ότι οι γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους περισσότερο για κοινωνικούς σκοπούς, όπως η αποστολή γραπτών μηνυμάτων, κάτι που μπορεί να μετατρέψει τη χρήση του τηλεφώνου σε μια πιο σταθερή συνήθεια. Πρόσθεσαν, επιπλέον, ότι οι γυναίκες «χαρακτηρίζονται γενικά από υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους», γεγονός που θα μπορούσε να τις οδηγήσει σε εντονότερη χρήση του τηλεφώνου ως έναν τρόπο αντιπερισπασμού από το πρόβλημα.

Οι χώρες που έχουν «κολλήσει» στις οθόνες τους

Ένα άλλο εκπληκτικό εύρημα ήταν αυτό που αποκάλυπτε σε ποιες χώρες φαίνεται ο πληθυσμός να αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα εθισμού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πολίτες ορισμένων χωρών της Νότιας Ασίας, όπως οι Φιλιππίνες (34,47 βαθμούς) και η Μαλαισία (34,05 βαθμούς), ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν εθισμό στα smartphone.

Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία, με την Τσεχία να βρίσκεται στην τελευταία θέση με 27,66 βαθμούς, την Ελβετία να συγκεντρώνει 27,88 βαθμούς και την Πορτογαλία 28,07 βαθμούς.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί παρατηρείται εντονότερη χρήση των κινητών τηλεφώνων στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, αν και πιθανώς εξηγείται από το γεγονός ότι οι νέοι σε αυτές τις χώρες έχουν φίλους και συγγενείς που βρίσκονται μακριά, επομένως διέπονται από την ανάγκη να επικοινωνούν μαζί τους με αυτό τον τρόπο.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν τα αίτια που καθιστούν ορισμένα έθνη πιο εξαρτημένα από άλλα.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

bullying
Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αύριο στο Σύνταγμα
Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο...
Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αύριο στο Σύνταγμα
amfitheatro-aei-foitites1
ΑΠΘ - ΕΚΠΑ: Να παραμείνει ως προϋπόθεση εγγραφής των αλλοδαπών φοιτητών η πιστοποιημένη γνώση της νέας ελληνικής γλώσσας
«Το πιστοποιητικό γλωσσικής επάρκειας εξάλλου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή σε πανεπιστήμια διεθνώς και χωρίς αυτό δεν καθίσταται...
ΑΠΘ - ΕΚΠΑ: Να παραμείνει ως προϋπόθεση εγγραφής των αλλοδαπών φοιτητών η πιστοποιημένη γνώση της νέας ελληνικής γλώσσας
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Επίθεση στους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Εισέβαλαν για "ενισχύσεις" στο κτίριο, ομάδα ατόμων - με καλυμμένα πρόσωπα και μη - ανάμεσα στα οποία ταυτοποιήθηκαν μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ο...
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Επίθεση στους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια