Άγχος αποχωρισμού: Πώς εκδηλώνεται στα παιδιά
Τι πρέπει να προσέξουμε στη συμπεριφορά του παιδιού μας

Δυσκολία μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά στις μικρότερες ηλικίες όταν είναι να πάνε στο σχολείο.

Η άρνηση να πάνε στο σχολείο, σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες, όπως και το γνωστό σε όλους «άγχος αποχωρισμού».

Πώς εκδηλώνεται

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, πέρα από το «δεν θέλω να πάω σχολείο», αυτό το άγχος να εκδηλώνεται στο παιδί και με άλλες μορφές, όπως με το να εμφανίσει σωματικά συμπτώματα, όπως: διάφορες κρίσεις πανικού όταν φεύγει για το σχολείο, κρίσεις άγχους ή ακόμα να διαμαρτύρεται πως έχει πονοκέφαλο ή πόνο στην κοιλιά.

Ή μπορεί κάθε πρωί που έρχεται η ώρα να φύγει να κλαίει ή όταν φτάσετε στο σχολείο να σας ικετεύει να μη μπει μέσα σε αυτό. Μπορεί να σας πει ακόμη και φράσεις του τύπου: «Δεν με αγαπάς», «Σε παρακαλώ μη με αφήνεις» κ.α.

Συνήθως, την άρνηση για το σχολείο εκδηλώνουν τα παιδιά που αισθάνονται έντονα το άγχος αποχωρισμού κυρίως από τη μητέρα. Και η απομάκρυνση από το σπίτι για τόσες ώρες να του φαίνεται μία κατάσταση που το ίδιο δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

Τι να κάνετε

Όταν το παιδί σας εκδηλώνει κάποιο από τα παραπάνω, θα πρέπει να είστε υποστηρικτικοί μαζί του και όχι τιμωρητικοί. Θα πρέπει να το καθησυχάζετε και όχι να το απειλείτε με κάποια τιμωρία, όπως αναφέρει το baby.gr.

Για το παιδί, ειδικά για ένα πρωτάκι (που το άγχος αποχωρισμού είναι πιο συχνό ως φαινόμενο) το σχολείο είναι μία μεγάλη αλλαγή και σε αυτά τα νέα δεδομένα οι γονείς θα πρέπει να είναι δίπλα του να το ηρεμούν και να του προσφέρουν τον χρόνο, την ασφάλεια και την πεποίθηση ότι θα καταφέρει να σταθεί στα δικά του πόδια τώρα που μεγαλώνει.

Το παιδί σε αυτή την κατάσταση το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι ενθάρρυνση και υπομονή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αινσταιν φυσικη
Καθηγητής Πανεπιστημίου για τα θέματα Φυσικής: Έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω!
"Εάν εγώ βάλω στους φοιτητές μου του 3ου έτους τέτοια θέματα-σπαζοκεφαλιές ο εξωτερικός εξεταστής του τμήματος θα μου τα γυρίσει πίσω"!
Καθηγητής Πανεπιστημίου για τα θέματα Φυσικής: Έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω!