προστατης
Τα συμπτώματα και οι εξετάσεις

Ο προστάτης είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας και πρέπει να τον προστατεύουμε. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες διαταραχές του προστάτη.

 • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ή διογκωμένος προστάτης
  Είναι μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την ούρηση. Το άτομο είτε δεν μπορεί να ουρήσει ομαλά, είτε παρουσιάζει συμπτώματα συχνοουρίας, ιδιαίτερα τη νύχτα.
 • Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
  Προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη. Εκτός από την διόγκωση του προστάτη, αυτή η πάθηση προκαλεί πυρετό, ρίγη και πόνο. Μπορεί να έχετε αίμα στα ούρα σας, ή μπορεί να αισθάνεστε πόνο κατά την ούρηση.
 • Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
  Είναι βακτηριακή λοίμωξη του προστάτη, η οποία επαναλαμβάνεται/επανεμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα
  Μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευθεί δια παντός και μπορεί να απαιτεί μακροχρόνια αντιβιοτική φαρμακευτική αγωγή.
 • Χρόνια προστατίτιδα (σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου)
  Μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, στην περιοχή της βουβωνικής χώρας ή στο άκρο του πέους. Η εκσπερμάτιση μπορεί να είναι επώδυνη και μπορεί να νιώθετε ότι πρέπει να ουρείτε συχνά, αλλά σας είναι δύσκολο τελικά να ουρήσετε.
 • Καρκίνος του προστάτη
  Συχνά, ο καρκίνος του προστάτη δεν εμφανίζει συμπτώματα. Είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες, αφού προσβάλλει έναν στους έξι άνδρες, και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να κάνετε τις απαραίτητες ετήσιες προληπτικές εξετάσεις μετά την ηλικία των 50 ετών και ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή αν ο πατέρας σας ή κάποιος κοντινός συγγενής σας προσβλήθηκε στο παρελθόν από καρκίνο του προστάτη. Όταν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, συνήθως έχει καλές προοπτικές επιτυχούς θεραπείας.

Τα συμπτώματα

Έντονος πόνος κατά την ούρηση με πυρετό
Aν παρουσιάσετε υψηλό πυρετό (πάνω από 38), ρίγος, αίσθημα κόπωσης και έντονο τσούξιμο κατά την ούρηση, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από οξεία προστατίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του προστάτη που οφείλεται σε λοίμωξη. Eπίσης, θα έχετε συχνουρία (αυτό σημαίνει ότι θα πηγαίνετε πάνω από 8 φορές την ημέρα για να ουρήσετε) και νυχτουρία (δηλαδή θα διακόπτετε τον ύπνο σας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφθείτε την τουαλέτα). Aκόμη, μπορεί να νιώθετε τσούξιμο κατά την εκσπερμάτιση. Συνήθως, τα παραπάνω συμπτώματα συνυπάρχουν, ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εμφανίσετε μερικά από αυτά. Tα πιο χαρακτηριστικά, πάντως, είναι ο πυρετός και το τσούξιμο κατά την ούρηση. Είναι μια οξεία κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας. Συνήθως η προστατίτιδα προσβάλλει νεαρούς σε ηλικία άνδρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί.

O πόνος επεκτείνεται στην κοιλιά
Στην περίπτωση της οξείας προστατίτιδας, συνήθως ο πόνος επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην κοιλιά, πίσω στη μέση ή στους όρχεις, και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να πάσχετε από χρόνια προστατίτιδα. H χρόνια προστατίτιδα δεν παρουσιάζει πυρετό και εμφανίζεται σε πολλούς ενηλίκους άνδρες, συνήθως από την ηλικία των 25 έως τα 40 έτη. Δυστυχώς, οι ενοχλήσεις είναι συνήθως άτυπες, δηλαδή δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα, οπότε η διάγνωση γίνεται με τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι ένας στους δύο άνδρες έχει περάσει ή θα περάσει χρόνια προστατίτιδα. Eκδηλώνεται με υφέσεις και εξάρσεις.

Δυσκολίες στην ούρηση
Ένα από τα συχνότερα προβλήματα του προστάτη, που εμφανίζεται σε μεγάλους σε ηλικία άνδρες, είναι η καλοήθης υπερπλασία. O προστάτης πιέζει την ουρήθρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως δυσκολία έναρξης της ούρησης, διακεκομμένη ούρηση, επιτακτική ανάγκη για ούρηση (δεν μπορείτε να «κρατηθείτε») και μερικές φορές ακράτεια. H υπερπλασία αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο για τον άνδρα συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών. Από τα 80 έτη και μετά, η υπερπλασία του προστάτη εμφανίζεται στο 80% των ανδρών. ποσοστό επιπλοκών είναι μικρό, αλλά όχι και αμελητέο.

Oι κατάλληλες εξετάσεις
Oι ακόλουθες εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη των προβλημάτων του προστάτη και θα πρέπει να γίνονται από όλους τους άνδρες μετά την ηλικία των 45-50 ετών ή κατά περίπτωση, ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.

PSA: Πρόκειται για το προστατικό αντιγόνο, τα αυξημένα επίπεδα του οποίου στο αίμα αυξάνουν τις υπόνοιες για καρκίνο του προστάτη. Tο PSA είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον αδένα και βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα σε άνδρες που πάσχουν από καρκίνο.
Δακτυλική εξέταση: O γιατρός, μέσω του ορθού, ψηλαφίζει τον προστάτη και μπορεί να αντιληφθεί αν υπάρχει κάποια ανωμαλία στην επιφάνειά του ή αν είναι διογκωμένος.
Yπερηχογράφημα: Eίναι μια πολύ απλή εξέταση, με τη βοήθεια της οποίας μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το μέγεθός του, ώστε, σε περίπτωση υπερπλασίας, να διακρίνει ο γιατρός το βαθμό της και να αποφασίσει τη θεραπεία που ενδείκνυται.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

γιγαντοπανο
Μήνυμα των Φοιτητικών συλλόγων: «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί. Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! Ολοι στην απεργία Τετάρτη 10.30 Προπύλαια»
Γιγαντοπανό στην Βουλή από τους Φοιτητές
Μήνυμα των Φοιτητικών συλλόγων: «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί. Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! Ολοι στην απεργία Τετάρτη 10.30 Προπύλαια»
πεσεκ εκδηλωση
ΠΕΣΕΚ: Εκδήλωση σήμερα στις 6μμ στη Νομική για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης
Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών  (ΠΕΣΕΚ): Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Δημήτρης Καλτσώνης, Χρήστος Κάτσικας και Άγγελος Θωμόπουλος
ΠΕΣΕΚ: Εκδήλωση σήμερα στις 6μμ στη Νομική για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης
ΔΕΠ
Συνέντευξη Τύπου 12 Συλλόγων ΔΕΠ: Παλεύουμε για το 114 της γενιάς μας
Το 1965 η κοινωνία υπερασπιζόταν το άρθρο 114 και σήμερα καλείται να υπερασπιστεί το άρθρο 16. Σήμερα παραβιάζεται το άρθρο 16, αύριο τί; αναρωτήθηκαν
Συνέντευξη Τύπου 12 Συλλόγων ΔΕΠ: Παλεύουμε για το 114 της γενιάς μας