Έρευνα: Mάθετε ποια είναι η ώρα, η μέρα και ο μήνας που είναι πιθανότερο να πεθάνετε
Μίλησε η επιστήμη - Ποια είναι η ώρα, η μέρα και ο μήνας που είναι πιθανότερο να πεθάνετε

Είναι γνωστό πως ο θάνατος είναι η μοναδική σταθερά, σε μια κατά τα άλλα αβέβαιη πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, αν και το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή όλοι θα πεθάνουμε, δε μπορούμε να ξέρουμε πότε και πώς θα μας βρει ο θάνατος.

Έχουμε στο παρελθόν μιλήσει για το τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πεθαίνουμε, ενώ σε άλλο δημοσίευμα έχουμε αναφέρει τα 4 στάδια του θανάτου, σύμφωνα με Αμερικανό επιστήμονα.

Αυτή τη φορά, όμως, η επιστήμη προσπάθησε να μελετήσει τα μοτίβα γύρω από το θάνατο και να αποκαλύψει την ημερομηνία και την ώρα, κατά τις οποίες ο θάνατος είναι πιο πιθανός.

Πότε είναι πιθανότερο να πεθάνετε

Σύμφωνα με το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Daily Mail», το «εσωτερικό ρολόι» που υπάρχει στο σώμα του κάθε ανθρώπου, δεν καθορίζει μόνο πότε κοιμάστε και πόσο ξυπνάτε, αλλά και πότε θα πεθάνετε.

Ειδικότερα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Harvard ανακάλυψαν ότι η πιο συχνή ώρα θανάτου είναι γύρω στις 11 το πρωί, ενώ γενικά η πιθανότητα να πεθάνει κανείς είναι σημαντικά χαμηλότερη κατά τη διάρκεια της νύχτας και αρχίζει να αυξάνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Όλες οι διαδικασίες του σώματος καθορίζονται από τον κιρκαδικό κύκλο και αυτός είναι ο λόγος που συνήθως νυστάζουμε ή πεινάμε συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα», εξηγεί στη Daily Mail ο καθηγητής Clifford Saper και επικεφαλής έρευνας που μελέτησε τη συχνότερη ώρα θανάτου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα άτομα που έχουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται G-G τείνουν κατά μέσο όρο να κοιμούνται αργότερα από τους υπολοίπους και συχνά πεθαίνουν το απόγευμα, γύρω στις 6 μ.μ.

Όσον αφορά την ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία παρατηρούνται περισσότεροι θάνατοι, αυτή είναι το Σάββατο, όπως φάνηκε μέσα από μεγάλη ανάλυση 39 εκατ. θανάτων. Σε κάποιο βαθμό αυτό μάλλον οφείλεται στην άνοδο που παρατηρείται στους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών, καθώς το Σάββατο συχνά γίνεται περισσότερη χρήση ουσιών.

Σχετικά με τον πιο «θανατηφόρο» μήνα, η ίδια ανάλυση έδειξε ότι πρόκειται για ισοπαλία μεταξύ του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι αυτό εν μέρει οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών. Παράλληλα, πρόκειται και για μια περίοδο γιορτών, κατά την οποία πολλοί είναι εκείνοι που πίνουν και οδηγούν, προκαλώντας έτσι περισσότερα ατυχήματα.

«Ειδικά η περίοδος ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα. Ήταν αναμενόμενο πως τις ημέρες αυτές θα υπήρχαν περισσότερα ατυχήματα στο δρόμο, αλλά αυτό δεν εξηγεί τους υπόλοιπους θανάτους, που επίσης είναι αυξημένοι», αναφέρει ο δρ. Saper.

Από την πλευρά του, ο δρ. Donald Lloyd-Jones, πρόεδρος του Αμερικανικού Οργανισμού για την καρδιά, δίνει τη δική του εξήγηση: «Στις γιορτές είμαστε απασχολημένοι, πολλές φορές το στρες είναι αυξημένο και παράλληλα οι ρουτίνες μας διαταράσσονται. Πίνουμε και τρώμε περισσότερο, ασκούμαστε λιγότερο και δεν προσέχουμε εξίσου τον εαυτό μας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα να πάθουμε κάποιο έμφραγμα ή να μην δώσουμε σημασία στα πρώτα σημάδια του εμφράγματος κατά τη διάρκεια των γιορτών».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα