Ποια χώρα ανιχνεύει το 85% των καρκίνων του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο
Αυτή η χώρα ανιχνεύει το 85% των καρκίνων του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο

Το 85% των καρκίνων του πνεύμονα στην Ταϊβάν εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο μετά τη λειτουργία του Εθνικού Προγράμματος Έγκαιρης Ανίχνευσης Καρκίνου του Πνεύμονα, με στόχο οι γιατροί να παρεμβαίνουν πιο αποτελεσματικά. Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Καρκίνου του Πνεύμονα στη Σιγκαπούρη.

Ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να αποτελεί κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ταϊβάν. Για την καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα και τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης, η Ταϊβάν δημιούργησε το Εθνικό Πρόγραμμα Έγκαιρης Ανίχνευσης του Καρκίνου του Πνεύμονα, που αποσκοπεί στην έγκαιρη ανίχνευση της ασθένειας, μέσω της διαγνωστικής εξέτασης με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης (LDCT).

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του καρκίνου του πνεύμονα και ο έλεγχος αυτός έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας. Ωστόσο, τα υφιστάμενα κριτήρια ελέγχου στις ΗΠΑ και άλλες χώρες περιορίζουν την επιλεξιμότητα μόνο στους βαρείς καπνιστές, αφήνοντας μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού σε κίνδυνο.

Στο εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου της Ταϊβάν, που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2022, αναγνωρίζεται ότι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου οπότε τίθενται στο επίκεντρο δύο κατηγορίες πληθυσμού: τα άτομα ηλικίας 50-74 ετών με ιστορικό βαρέως καπνίσματος, που είναι πρόθυμα να διακόψουν το κάπνισμα ή το έχουν διακόψει τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και τα άτομα (50-74 ετών οι άνδρες και 45-74 ετών οι γυναίκες) με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τον ένα χρόνο λειτουργίας του προγράμματος ήταν ελπιδοφόρα. Συνολικά εξετάστηκαν σχεδόν 50.000 άτομα, από τα οποία τα 4.406 έλαβαν θετικό αποτέλεσμα ελέγχου και τα 531 διαγνώστηκαν τελικά με καρκίνο του πνεύμονα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 85% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα διαγνώστηκε σε πρώιμο στάδιο (στάδιο μηδέν ή ένα).
 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 29-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΆ
Ερυθριτόλη: Ένα συστατικό στην στέβια που συνδέεται με εμφράγματα και εγκεφαλικά;
«Ο βαθμός κινδύνου δεν ήταν μικρός», είπε ο επικεφαλής της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διαγνωστικής και Πρόληψης στο Ερευνητικό...
Ερυθριτόλη: Ένα συστατικό στην στέβια που συνδέεται με εμφράγματα και εγκεφαλικά;
mpeos-arthrou
Ασύλληπτο: Ο Μπέος πήρε τη μάνικα και «μπουγέλωσε» πολιτικό του αντίπαλο (Δείτε το Βίντεο)
Δείτε το βίντεο - Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα στον Βόλο με τον Αχιλλέα Μπέο να είναι πρωταγωνιστής σε επεισόδιο έξω από εκλογικό κέντρο.
Ασύλληπτο: Ο Μπέος πήρε τη μάνικα και «μπουγέλωσε» πολιτικό του αντίπαλο (Δείτε το Βίντεο)
koronoios-sxoleio.jpg
Μεταφορά αρμοδιοτήτων σχολικών επιτροπών και σύσταση πάγιας προκαταβολής στους διευθυντές των σχολικών μονάδων
Αναλυτικά οι διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή για τις σχολικές επιτροπές
Μεταφορά αρμοδιοτήτων σχολικών επιτροπών και σύσταση πάγιας προκαταβολής στους διευθυντές των σχολικών μονάδων