Καρδιά
Αυτά είναι τα τρόφιμα που βλάπτουν

Από την πρόσληψη υπερβολικού βάρους μέχρι την εμφάνιση πέτρας στα νεφρά, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν κριθεί πολλάκις ένοχα για τις βλάβες που προκαλούν στη συνολική υγεία. Μια νεότερη μελέτη επιβεβαιώνει πως ο κίνδυνος επεκτείνεται και σε ένα από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματος.

Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε ορισμένα πρόσθετα, όπως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Κυρίως, εστίασαν στα αποτελέσματα μετά από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γαλακτωματοποιητές -μια κατηγορία των πρόσθετων Ε.

Οι γαλακτωματοποιητές χρησιμοποιούνται συνήθως σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως γλυκά, κέικ, παγωτά, αρτοσκευάσματα και έτοιμα γεύματα. Αυτά τα πρόσθετα βελτιώνουν την υφή, τη γεύση και τη διάρκεια ζωής, καθιστώντας τα προϊόντα ελκυστικά και προσιτά, αλλά γενικά λιγότερο υγιεινά. Σε αυτούς, περιλαμβάνονται κυτταρίνες, μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, τροποποιημένα άμυλα, λεκιθίνες, καραγενάνες, φωσφορικά άλατα, κόμμεα και πηκτίνες. Ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου προάγοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας ενδεχομένως την ευαισθησία σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ενώ οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, ενισχύουν επίσης τις υπάρχουσες συμβουλές δημόσιας υγείας για τον «περιορισμό της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων» για τη βέλτιστη υγεία.

Τα επικίνδυνα συστατικά

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο The BMJ, παρακολούθησαν μια ομάδα περίπου 100.000 συμμετεχόντων, κυρίως γυναικών με μέση ηλικία τα 43 έτη, που συμμετείχαν στη μελέτη κοόρτης NutriNet-Santé μεταξύ 2009 και 2021. Στόχος τους ήταν να εξετάσουν τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των τροφίμων και τη λειτουργία της καρδιάς.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν από 3 έως 21 ημερήσια ηλεκτρονικά αρχεία διατροφής κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της μελέτης. Τα πρόσθετα των τροφίμων ταυτοποιήθηκαν με αντιστοίχιση σε επίπεδο μάρκας με τρεις βάσεις δεδομένων, ενώ και οι εργαστηριακές εξετάσεις παρείχαν ποσοτικά δεδομένα. Τα μείζονα περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια, που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες, επαληθεύτηκαν από επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέσω ανασκόπησης των ιατρικών φακέλων. Παράλληλα, καταγράφηκαν οι θάνατοι που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το μορφωτικό επίπεδο, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και την ποιότητα της διατροφής.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Bernard Srour, συμπέρανε ότι υψηλότερη πρόσληψη ορισμένων γαλακτωματοποιητών, όπως οι ολικές κυτταρίνες (E460-E468) και η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (E466), σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για καρδιαγγειακά νοσήματα και συγκεκριμένα τη στεφανιαία νόσο. Η μελέτη εντόπισε επίσης αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με άλλους συγκεκριμένους γαλακτωματοποιητές.

Αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς, όπως την ανισορροπία στην αναλογία των φύλων, το υψηλότερο μορφωτικό υπόβαθρο και η πιο συνειδητή για την υγεία συμπεριφορά της ομάδας μελέτης σε σύγκριση με τον γενικό γαλλικό πληθυσμό, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το μεγάλο μέγεθος του δείγματος και οι ολοκληρωμένες προσαρμογές προσδίδουν βαρύτητα στα ευρήματά τους.

«Η μελέτη μας θα μπορούσε να συμβάλει στην επανεκτίμηση των κανονισμών γύρω από τη χρήση των πρόσθετων τροφίμων στη βιομηχανία τροφίμων για την προστασία των καταναλωτών» καταλήγει ο δρ Srour, επιστήμονας διατροφικής επιδημιολογίας στο Université Sorbonne Paris Nord.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 29-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

domna-mixailidou-stefanos-kasselakis
Όταν οι εικόνες Κασσελάκη και Μιχαηλίδου σκοτεινιάζουν την πραγματικότητα…
«Διαγωνισμός εικόνων, κίβδηλη πολιτική, υποκουλτούρα θεάματος: να η κοινή συνεισφορά στα τόσα και τόσα προβλήματα της εκπαίδευσης. «Το θέαμα δεν...
Όταν οι εικόνες Κασσελάκη και Μιχαηλίδου σκοτεινιάζουν την πραγματικότητα…
mesologi-kreopoleio
Φρίκη σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι: Μπροστά στα μάτια της κόρης της διαμελίστηκε 50χρονη
Θάνατος 50χρονης στο Μεσολόγγι: Μπροστά στα μάτια της κόρης της έγινε το φρικτό δυστύχημα στο κρεοπωλείο
Φρίκη σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι: Μπροστά στα μάτια της κόρης της διαμελίστηκε 50χρονη
ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΆ
Ερυθριτόλη: Ένα συστατικό στην στέβια που συνδέεται με εμφράγματα και εγκεφαλικά;
«Ο βαθμός κινδύνου δεν ήταν μικρός», είπε ο επικεφαλής της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διαγνωστικής και Πρόληψης στο Ερευνητικό...
Ερυθριτόλη: Ένα συστατικό στην στέβια που συνδέεται με εμφράγματα και εγκεφαλικά;