Επιστήμη

Θωμαΐδης: Για πόση ώρα είναι ασφαλή τα χάρτινα καλαμάκια - Τι κίνδυνοι υπάρχουν

Χάρτινα καλαμάκια
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Για πόσο μπορούμε να χρησιμοποιούμε με ασφάλεια τα χάρτινα καλαμάκια

Σοβαρά ζητήματα έχουν αρχίσει να προκύπτουν από τα χάρτινα καλαμάκια.

Νέα έρευνα, όπως ανέφερε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, προσδιόρισε τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλαμάκια.

Αρνητικές επιδράσεις

Πρόκειται για μια ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως παραφορμαλδεϋδικές ουσίες (PFAS). Όπως επισημαίνει, οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν αναδειχθεί σε μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.

«Έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

Η χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού

Σχολιάζοντας τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων αποκάλυψε ότι «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό» προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί, υπάρχουν και άλλες που είναι εν δυνάμει τοξικές».

Και όπως είπε χαρακτηριστικά «πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση του πλαστικού, με ανακυκλωμένο χαρτί» και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες. «Πρέπει να μελετηθεί επαρκώς» πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω “μετανάστευσης”, από το υλικό στο τρόφιμο» είπε εξηγώντας πώς είναι δυνητικά επικίνδυνα τα χάρτινα καλαμάκια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ποσότητες αυτές είναι απειροελάχιστες και «δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από τη χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά».

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Market Pass 2026: 600.000 δικαιούχοι παίρνουν ως 240 ευρώ - Πότε τα παίρνετε

Ανατροπή στους πίνακες ΑΣΕΠ: Ακυρώνονται προσλήψεις αναπληρωτών μετά από ελέγχους

Πανελλήνιες 2026: Η πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις σε  Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

επιστήμη