Ποιες δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας
Κατά πόσο συγκεκριμένες δραστηριότητες βοηθάνε στη μείωση του κινδύνου άνοιας

Η άνοια αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί πολύ κόσμο, ενώ μερικές μέθοδοι μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου, η αφιέρωση χρόνου στην οικογένεια και στους φίλους, οι χειροτεχνικές δημιουργίες και άλλα, αποτελούν μερικές από τις δραστηριότητες που λειτουργούν υπέρ του εγκεφάλου μας, σύμφωνα νέα μελέτη Κινέζων επιστημόνων.

Η έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λιν Λου του Έκτου Νοσοκομείου και του Ινστιτούτου Εγκεφάλου IDG/McGovern Institute του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, πραγματοποίησαν μια ευρεία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των διαθέσιμων ερευνών διεθνώς σχετικά με τις επιπτώσεις διαφόρων δραστηριοτήτων(νοητικών, σωματικών, κοινωνικών) πάνω στον κίνδυνο άνοιας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο σχετίζονται με ποικίλα οφέλη για την υγεία, όπως μικρότερο κίνδυνο καρκίνου ή καρδιακής αρρυθμίας, αλλά έως τώρα ήταν ασαφές κατά πόσο αυτό ισχύει και για την άνοια. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο μειώνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την πιθανότητα άνοιας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 38 έρευνες από όλο τον κόσμο, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που δεν είχαν άνοια στην αρχή των μελετών και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια για τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους είτε μέσω συνέντευξης είτε ερωτηματολογίων. Στη διάρκεια των μελετών 74.700 άνθρωποι διαγνώστηκαν με άνοια (μεταξύ των οποίων 2.848 με νόσο Αλτσχάιμερ).

Το συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι ότι όσοι άνθρωποι είχαν διάφορες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο τους, κάνοντας πράγματα που τους ευχαριστούσαν σε νοητικό-γνωστικό, σωματικό ή κοινωνικό επίπεδο, είχαν κατά μέσο όρο 17% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή τους, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν τέτοιες δραστηριότητες.

Διανοητικές δραστηριότητες

Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου άνοιας (23%) αφορά όσους ασχολούνται κυρίως με διανοητικές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα και το γράψιμο για λόγους ευχαρίστησης, η παρακολούθηση εκπομπών στην τηλεόραση, η ακρόαση ραδιοφώνου, το παίξιμο επιτραπέζιων παιγνιδιών ή μουσικών οργάνων, η χρήση υπολογιστή, οι χειροτεχνίες κ.α.

Μείωση 17% του κινδύνου άνοιας επιφέρουν οι σωματικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, το ποδήλατο, η γυμναστική, τα σπορ, η γιόγκα και ο χορός. Μείωση 7% του κινδύνου άνοιας φέρνουν οι κοινωνικές δραστηριότητες όπως η συχνότερη επικοινωνία με συγγενείς και φίλους, η παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων, η συμμετοχή σε κοινωνικές λέσχες και ομίλους, ο εθελοντισμός, η παρακολούθηση θρησκευτικών-εκκλησιαστικών δραστηριοτήτων κ.α.

«Αυτή η μετα-ανάλυση δείχνει ότι το να είναι κανείς δραστήριος, έχει οφέλη και υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που είναι εύκολο να ενσωματωθούν στην καθημερινή ζωή και οι οποίες μπορεί να αποβούν ευεργετικές για τον εγκέφαλο», δήλωσε ο δρ Λου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια γνωστή ηθοποιός παράτησε την τηλεόραση και έγινε δασκάλα σε χωριό της Αρκαδίας

Κλειστά σχολεία σήμερα 12/1:  Η νέα λίστα

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κλήμα
Το Κλήμα του Παυσανία: Το ζωντανό μυστήριο 3.000 ετών και μήκους 100m στην καρδιά της Πελοποννήσου
Το βίντεο του καναλιού Up Stories παρουσιάζει την ιστορία, τους μύθους και τη σημερινή κατάσταση του Κλήματος του Παυσανία
Το Κλήμα του Παυσανία: Το ζωντανό μυστήριο 3.000 ετών και μήκους 100m στην καρδιά της Πελοποννήσου
astinomia-peripoliko
Κρήτη: Μαθητής Δημοτικού κατήγγειλε την μητέρα του για ενδοοικογενειακή βία
Η μητέρα συνελήφθη μετά την καταγγελία του 11χρονου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τον έσπρωξε και του έβαλε τις φωνές
Κρήτη: Μαθητής Δημοτικού κατήγγειλε την μητέρα του για ενδοοικογενειακή βία
παπαδακης
Ο Γιώργος Παπαδάκης… «ζωντάνεψε» σε διαφήμιση καφέ και προκάλεσε αντιδράσεις
Ιδιοκτήτης καταστήματος χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για διαφήμιση – Αντιδράσεις για τη χρήση της εικόνας του δημοσιογράφου μετά θάνατον
Ο Γιώργος Παπαδάκης… «ζωντάνεψε» σε διαφήμιση καφέ και προκάλεσε αντιδράσεις