patates tiganites
Dzenina Lukac /Pexels
Νέα έρευνα παρουσιάζει το συσχετισμό κατάθλιψης με τις τηγανητές πατάτες

Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι οι τηγανητές πατάτες είναι από τα πιο εύκολα και νόστιμα φαγητά, αποτελώντας την guilty pleasure αρκετών ανθρώπων. Εντούτοις, σημαντικές μπορεί να είναι οι αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με το CNNi, αυτό υποστηρίζει ερευνητική ομάδα από το Χανγκζού της Κίνας, η οποία βρήκε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών, ειδικά τηγανητές πατάτες, συνδέεται με 12% αυξημένο κίνδυνο άγχους και 7% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν τρώνε τηγανητές τροφές.

Μάλιστα διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των νεαρότερων καταναλωτών.

Οι τηγανητές τροφές

Οι τηγανητές τροφές είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας «ανοίγουν το δρόμο για τη μείωση της κατανάλωσης των τηγανητών τροφών για το καλό της ψυχικής υγείας» αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PNAS.

Ωστόσο, ειδικοί που μελετούν θέματα διατροφής αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και δεν είναι ξεκάθαρο αν οι τηγανητές τροφές προκαλούν θέματα ψυχικής υγείας ή αν οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη ή άγχος στρέφονται για παρηγοριά στις τηγανητές τροφές.

Ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα άλλης έρευνας ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ειδικά του καρκίνου των ωοθηκών και την θνησιμότητα.

Η έρευνα

Η έρευνα έβαλε στο μικροσκόπιο 140.728 ανθρώπους για 11,3 χρόνια.

Αφού απέκλεισαν τους συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη τα πρώτα δύο χρόνια καταγράφηκαν 8,294 περιπτώσεις άγχους και 12,735 περιπτώσεις κατάθλιψης σε αυτούς που κατανάλωναν τηγανητές τροφές με τις τηγανητές πατάτες να διαπιστώνεται ότι αυξάνουν κατά 2% τον κίνδυνο της κατάθλιψης έναντι του τηγανητού λευκού κρέατος.

Στη νέα έρευνα αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι ένοχο για τον αυξημένο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης είναι το ακρυλαμίδιο το οποίο είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται στη διαδικασία τηγανίσματος, ειδικά στις τηγανητές πατάτες.

Ο δρ. Γουόλτερ Γουίλετ καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, Harvard T.H. Chan τονίζει ότι «οι επιπτώσεις στην υγεία των τηγανητών τροφών εξαρτώνται από το τι τροφές τηγανίζονται και τι τύπος λιπαρής ουσίας χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα.

Οι πατάτες είναι ένοχες επειδή προκαλούν απότομη έκρηξη του σακχάρου επηρεάζοντας τις ορμόνες, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ένοχα είναι τα λιπαρά».

Προχώρησε μάλιστα και σε μια σημαντική αποκάλυψη ότι το ακρυλαμίδιο υπάρχει και σε άλλες τροφές όπως ο καφές λόγω του ότι οι κόκκοι καβουρδίζονται ή ακόμη και στο τοστ που τρώμε λόγω της χρήσης πρωτεΐνης και υδατανθράκων.

Πηγή: New research suggests that french fries may be linked to depression, by Taylor Nicioli

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μιξερ
"Μίξερ": Πώς λέγεται στα ελληνικά;
Η λέξη "μίξερ" είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην καθημερινή μας ομιλία, που δύσκολα συνειδητοποιούμε πως δεν ανήκει στην ελληνική γλώσσα.
"Μίξερ": Πώς λέγεται στα ελληνικά;
Ζαχαράκη
Τι είπε η υπουργός Παιδείας για το κύμα της αντίστασης των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση
H υπουργός έκανε λόγο για σαφή μεταβολή του κλίματος: «Το κύμα της αντίστασης στην αξιολόγηση έχει καμφθεί πάρα πολύ. Πολλοί εκπαιδευτικοί...
Τι είπε η υπουργός Παιδείας για το κύμα της αντίστασης των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση