Σπρέι μύτης
Τι προκαλεί φαινόμενα ανοσμίας και διαταραχές όσφρησης

Αρκετά «κοντά» ήρθαμε με τον όρο ανοσμία κατά την περίοδο έξαρσης του κορονοϊού, καθώς το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί κύριο σύμπτωμα της ασθένειας.

Πράγματι, η απώλεια όσφρησης ήταν τόσο συχνή που ορισμένοι επαγγελματίες υποστήριζαν τη χρήση της όσφρησης ως διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό, καθώς είναι συχνά πιο αξιόπιστος δείκτης από άλλα εργαλεία, όπως η θερμοκρασία.

Μειωμένη όσφρηση

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες περίπου το 1-2% των ανθρώπων υποφέρουν είτε από μειωμένη όσφρηση ή και από την πλήρη απουσία της. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι προσωρινό, όπως στο πλαίσιο ενός κρυολογήματος ή αναστρέφεται με κατάλληλη θεραπεία, όπως στη χρόνια ρινίτιδα και στους ρινικούς πολύποδες, αλλά μπορεί να είναι και μόνιμο.

Η όσφρηση είναι μια πολύ σημαντική αίσθηση. Μας βοηθάει να χαρούμε τις όμορφες μυρωδιές γύρω μας, αλλά και μας προστατεύει, ανιχνεύοντας τις δυσάρεστες ή επικίνδυνες οσμές. Επιπλέον, με την αντίληψη των αρωμάτων των φαγητών, αναδεικνύει και ενισχύει τη γευστική απόλαυση.

Τι ισχύει

Η χρόνια ρινοκολπίτιδα (γνωστή ως ιγμορίτιδα) είναι μια πολύ συχνή νόσος που ταλαιπωρεί αρκετούς ασθενείς. Ένα από τα πιο συχνά και ενοχλητικά για τον ασθενή συμπτώματα είναι η ανοσμία μαζί με τη ρινική συμφόρηση και τη ρινική καταρροή.

Η πρώτη κίνηση είναι αυτονόητη. Πρέπει να απευθυνθεί σε ωτορινολαρυγγολόγο της εμπιστοσύνης του για να διερευνηθούν τα αίτια που προκαλούν αυτή τη διαταραχή, να διαγνωστεί και να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία για την χρόνια Ρινοκολπίτιδα με Ρινικούς Πολύποδες, οδηγώντας τον ασθενή σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής χωρίς περιορισμούς. 

Η χρόνια ρινοκολπίτιδα έχει διάφορες εκφάνσεις και μια από τις πιο συχνές είναι η ύπαρξη ρινικών πολυπόδων. Για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες οι μέχρι τώρα θεραπείες  είναι οι ρινικές πλύσεις με κορτικοστεροειδή σε καθημερινή βάση, σε υποτροπή τα από του στόματος κορτικοστεροειδή τουλάχιστον τρείς φορές ετησίως και τέλος  η χειρουργική επέμβαση.

Τελευταία, έχουν εγκριθεί βιολογικοί παράγοντες που έχουν αποδείξει σημαντική αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της χρόνιας ρινοκολπίτιδας με ρινικούς πολύποδες μειώνοντάς τα συμπτώματα και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και την ανοσμία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κιβωτός του Κόσμου
Κιβωτός του Κόσμου: «Χτύπησαν παιδί με σανίδες και πέτρες»
Το δικαστήριο απασχόλησαν τρεις καταγγελίες παιδιών από την δομή του Βόλου - Ξυλοδαρμούς και παιδική εργασία έναντι τροφής και στέγης περιέγραψαν...
Κιβωτός του Κόσμου: «Χτύπησαν παιδί με σανίδες και πέτρες»
Εκλογές
Για μια Ευρώπη της προόδου!
Οι εκλογικές διαδικασίες πάντα έχουν ιστορική βαρύτητα. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, στην εξέλιξη κοινωνιών μας, στο μέλλον της χώρας μας.
Για μια Ευρώπη της προόδου!
panellinies ekpaideutikos
Πανελλήνιες 2024: Εκπαιδευτικοί καλούνται να διανύσουν 35 χιλιόμετρα για να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο!
Πανελλήνιες 2024: «Μεγαλύτερος φόρτος σε λιγότερα άτομα γεγονός που υπονομεύει την ομαλή διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων»
Πανελλήνιες 2024: Εκπαιδευτικοί καλούνται να διανύσουν 35 χιλιόμετρα για να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο!
Αλέξης Χαρίτσης
Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»
«Το μόνο καινούριο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών! Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου...
Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»