Σπρέι μύτης
Τι προκαλεί φαινόμενα ανοσμίας και διαταραχές όσφρησης

Αρκετά «κοντά» ήρθαμε με τον όρο ανοσμία κατά την περίοδο έξαρσης του κορονοϊού, καθώς το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί κύριο σύμπτωμα της ασθένειας.

Πράγματι, η απώλεια όσφρησης ήταν τόσο συχνή που ορισμένοι επαγγελματίες υποστήριζαν τη χρήση της όσφρησης ως διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό, καθώς είναι συχνά πιο αξιόπιστος δείκτης από άλλα εργαλεία, όπως η θερμοκρασία.

Μειωμένη όσφρηση

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες περίπου το 1-2% των ανθρώπων υποφέρουν είτε από μειωμένη όσφρηση ή και από την πλήρη απουσία της. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι προσωρινό, όπως στο πλαίσιο ενός κρυολογήματος ή αναστρέφεται με κατάλληλη θεραπεία, όπως στη χρόνια ρινίτιδα και στους ρινικούς πολύποδες, αλλά μπορεί να είναι και μόνιμο.

Η όσφρηση είναι μια πολύ σημαντική αίσθηση. Μας βοηθάει να χαρούμε τις όμορφες μυρωδιές γύρω μας, αλλά και μας προστατεύει, ανιχνεύοντας τις δυσάρεστες ή επικίνδυνες οσμές. Επιπλέον, με την αντίληψη των αρωμάτων των φαγητών, αναδεικνύει και ενισχύει τη γευστική απόλαυση.

Τι ισχύει

Η χρόνια ρινοκολπίτιδα (γνωστή ως ιγμορίτιδα) είναι μια πολύ συχνή νόσος που ταλαιπωρεί αρκετούς ασθενείς. Ένα από τα πιο συχνά και ενοχλητικά για τον ασθενή συμπτώματα είναι η ανοσμία μαζί με τη ρινική συμφόρηση και τη ρινική καταρροή.

Η πρώτη κίνηση είναι αυτονόητη. Πρέπει να απευθυνθεί σε ωτορινολαρυγγολόγο της εμπιστοσύνης του για να διερευνηθούν τα αίτια που προκαλούν αυτή τη διαταραχή, να διαγνωστεί και να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία για την χρόνια Ρινοκολπίτιδα με Ρινικούς Πολύποδες, οδηγώντας τον ασθενή σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής χωρίς περιορισμούς. 

Η χρόνια ρινοκολπίτιδα έχει διάφορες εκφάνσεις και μια από τις πιο συχνές είναι η ύπαρξη ρινικών πολυπόδων. Για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα με ρινικούς πολύποδες οι μέχρι τώρα θεραπείες  είναι οι ρινικές πλύσεις με κορτικοστεροειδή σε καθημερινή βάση, σε υποτροπή τα από του στόματος κορτικοστεροειδή τουλάχιστον τρείς φορές ετησίως και τέλος  η χειρουργική επέμβαση.

Τελευταία, έχουν εγκριθεί βιολογικοί παράγοντες που έχουν αποδείξει σημαντική αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της χρόνιας ρινοκολπίτιδας με ρινικούς πολύποδες μειώνοντάς τα συμπτώματα και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και την ανοσμία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

γαλα
Σοκ: Μητέρα βρήκε τρίχες, σκουπίδια και πέτρες στο γάλα που δίνεται σε παιδιά στα σχολεία
Σοκαριστική μαρτυρία μητέρας που άνοιξε την χάρτινη συσκευασία του γάλατος που δίνουν τα σχολεία σε μαθητές
Σοκ: Μητέρα βρήκε τρίχες, σκουπίδια και πέτρες στο γάλα που δίνεται σε παιδιά στα σχολεία