egkefaliko
Τι πρέπει να προσέχουν τα άτομα μέσης ηλικίας, ούτως ώστε να προλάβουν το εγκεφαλικό

Η μέση ηλικία αποτελεί μία κρίσιμη καμπή στη ζωή πολλών ανθρώπων, όπου πρέπει να επιδεικνύεται μεγάλη προσοχή στην υγεία, με στόχο την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων.

Όπως δείχνει νέα έρευνα, δεν είναι ποτέ αργά το κάθε άτομο να κάνει αλλαγές που θα προστατεύσουν αποτελεσματικότερα την υγεία του.

Η υγεία της καρδιάς

Η μελέτη, που παρουσιάζεται σήμερα στο Διεθνές Συνέδριο για τα Εγκεφαλικά από την Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών στο Ντάλας, διαπίστωσε ότι η βελτίωση της υγείας της καρδιάς στη μέση ηλικία και μετά, συσχετίστηκε με χαμηλότερο επιπολασμό των παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού και άνοιας περίπου δύο δεκαετίες αργότερα, σύμφωνα με το healthday.com.

«Ακόμη και μικρές βελτιώσεις μπορούν πραγματικά να έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Sanaz Sedaghat, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας και κοινοτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη.

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στις καρδιακές παθήσεις –όπως τα περιττά κιλά, η καθιστική ζωή και η υψηλή αρτηριακή πίεση– συμβάλλουν και στην ανάπτυξη εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια.

Είναι λιγότερα ωστόσο τα δεδομένα για το πώς οι αλλαγές στην καρδιαγγειακή υγεία στη μέση ηλικία και μετά, μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει εγκεφαλοαγγειακή νόσο καθώς γερνάει.

Δεδομένα υγείας

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγείας για 1.638 συμμετέχοντες στη μελέτη Κίνδυνος Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες, τα οποία συλλέχθηκαν δύο φορές στη μέση ηλικία (53 και 59 ετών) και μία φορά στα τέλη της ζωής (μέσος όρος ηλικίας τα 76 έτη).

Σε κάθε επίσκεψη, οι βαθμολογίες καρδιαγγειακής υγείας υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας το Life's Simple 7 της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, μια σειρά συμπεριφορών και παραγόντων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, το βάρος, τη χρήση καπνού, τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν πριν η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογία προσθέσει τον ύπνο ως καθοριστικό παράγοντα της καρδιαγγειακής υγείας το 2022, αλλάζοντας τον τίτλο σε Life's Essential 8.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν έως και 2 βαθμούς για καθένα από τα επτά στοιχεία, με βάση το αν η συμμόρφωσή τους στους στόχους για κάθε παράγοντα ήταν κακή, ενδιάμεση ή ιδανική. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης στο τέλος της ζωής τους, οι τομογραφίες εγκεφάλου εντόπισαν δείκτες εγκεφαλοαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένου του όγκου υπερέντασης της λευκής ουσίας, μικροαιμορραγιών και εμφράκτων ή κυτταρικού θανάτου, σε όλο τον εγκέφαλο. Αυτοί οι δείκτες σηματοδοτούν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια.

Όσοι είχαν καλύτερες βαθμολογίες καρδιαγγειακής υγείας στη μέση ηλικία και μετά ή όσων οι βαθμολογίες αυξήθηκαν από τη μέση ηλικία μέχρι το γήρας, είχαν χαμηλότερο επιπολασμό δεικτών εγκεφαλοαγγειακής νόσου. Κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό στη βαθμολογία μείωσε τον συνολικό κίνδυνο για εγκεφαλοαγγειακή βλάβη κατά περίπου 7%.

Πιθανότητες μικροαιμορραγιών εγκεφάλου

Η μελέτη δεν εξέτασε πώς οι βελτιώσεις σε επιμέρους παράγοντες επηρέασαν την εγκεφαλοαγγειακή βλάβη. Εξέτασε όμως πώς οι αλλαγές στη συνολική καρδιαγγειακή υγεία, επηρέασαν ορισμένα από τα επιμέρους στοιχεία της εγκεφαλοαγγειακής υγείας.

Για παράδειγμα, όσοι είχαν καλή καρδιαγγειακή υγεία, είχαν 33% χαμηλότερες πιθανότητες για μικροαιμορραγίες του εγκεφάλου και 37% χαμηλότερες πιθανότητες εμφράκτων, σε σύγκριση με άτομα των οποίων οι βαθμολογίες μειώθηκαν.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ ειδικών καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων, είπε ο Hachinski.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ από τον θάνατο 18χρονης κοπέλας

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 24/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα