μυρμήγκι
Ίσως κάποια στιγμή μπορεί τα μυρμήγκια να χρησιμοποιηθούν ως φθηνοί βιοανιχνευτές

Γάλλοι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά σε μία σπουδαία ανακάλυψη. Τα μυρμήγκια έχουν την ικανότητα να μυρίσουν τον καρκίνο στα ούρα. Είναι ήδη γνωστό ότι αρκετοί τύποι καρκίνου αλλοιώνουν τη μυρωδιά των ούρων, ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα μυρμήγκια έχουν την ικανότητα να μυρίσουν τον ανθρώπινο καρκίνο στα ούρα.

Αν και η οσμή των μυρμηγκιών απέχει πολύ από το να είναι διαγνωστικό εργαλείο για τους ανθρώπους, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences», είναι ενθαρρυντικά, λένε οι ερευνητές.

Τα μυρμήγκια δεν έχουν μύτη, αλλά χρησιμοποιούν τους οσφρητικούς υποδοχείς που βρίσκονται στις κεραίες τους για να βρουν τροφή ή να μυρίσουν πιθανούς συντρόφους. Για τη μελέτη, οι επιστήμονες εκπαίδευσαν 70 μυρμήγκια του είδους Formica fusca, να χρησιμοποιούν τους οσφρητικούς υποδοχείς τους για να «μυρίσουν» τους καρκινικούς όγκους.

Αρχικά, οι επιστήμονες εμβολίασαν ανθρώπινους καρκινικούς όγκους από μαστό σε ποντίκια και εκπαίδευσαν 35 μυρμήγκια να «συσχετίζουν τα ούρα των τρωκτικών που έφεραν όγκους, με ζάχαρη», σύμφωνα με την Washington Post. Μόλις τοποθετήθηκαν σε ένα τρυβλίο Petri, τα μυρμήγκια πέρασαν 20% περισσότερο χρόνο δίπλα σε δείγματα ούρων που περιείχαν καρκινικούς όγκους έναντι υγιών, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Θέλουν απλά να φάνε ζάχαρη», δήλωσε στην Washington Post ο Μπατίστ Πικερέ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ηθολόγος στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris North της Γαλλίας.

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι τα μυρμήγκια που μυρίζουν τον καρκίνο μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικοί και φθηνοί βιοανιχνευτές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies ekpaideutikos
Πανελλήνιες 2024: Εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν 35 χιλιόμετρα για να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο!
Πανελλήνιες 2024: «Μεγαλύτερος φόρτος σε λιγότερα άτομα γεγονός που υπονομεύει την ομαλή διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων»
Πανελλήνιες 2024: Εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν 35 χιλιόμετρα για να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο!
Αλέξης Χαρίτσης
Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»
«Το μόνο καινούριο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών! Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου...
Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»
Αρεταίειο-ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ: Εγκαινιάστηκε το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ελλάδας
ΕΚΠΑ - Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Εγκαινιάστηκε το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ελλάδας
ΕΚΠΑ: Εγκαινιάστηκε το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ελλάδας