Καρκίνος του μαστού
Η νέα θεραπεία είναι ιδιαίτερα στοχευμένη με σκοπό να συμβάλει στην καλύτερη θεραπεία του καρκίνου, αλλά και την μη καταστροφή υγιών κυττάρων

Μία νέα πρωτοποριακή θεραπεία με δέσμη πρωτονίων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε τρεις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, στη Βρετανία.

Η θεραπεία υψηλής τεχνολογίας στοχεύει όγκους με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τη συμβατική ακτινοθεραπεία και ταιριάζει σε ασθενείς με δύσκολα αντιμετωπιζόμενες αναπτύξεις σε κρίσιμες περιοχές.

Θεραπεία δέσμης πρωτονίων

Το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν θεραπεία με δέσμη πρωτονίων για ασθενείς με όγκους μέσα και γύρω από τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό.

Η δοκιμή, η πρώτη του είδους της παγκοσμίως, θα συγκρίνει τη θεραπεία δέσμης πρωτονίων με την τυπική ακτινοθεραπεία για ασθενείς που κρίνεται ότι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων καρδιακών προβλημάτων μετά από τη θεραπεία με ακτινοβολίες.

«Υπάρχει αναξιοποίητη δυνατότητα στη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων, μειώνοντας δυνητικά τους κινδύνους παρενεργειών μετά τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο καθηγητής David Sebag-Montefiore, πρώην πρόεδρος της ομάδας εργασίας κλινικής και ακτινοθεραπείας του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο.

Η κλινική δοκιμή

Η Kim Jones είναι η τρίτη ασθενής που υποβλήθηκε σε θεραπεία με δέσμη πρωτονίων για τον καρκίνο του μαστού ως μέρος της κλινικής δοκιμής. Διαγνώστηκε τον Φεβρουάριο όταν παρατήρησε κάποια πάχυνση του δέρματος και οξείς πόνους στο αριστερό της στήθος.

Η 44χρονη παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο Άντενμπρουκ στο Κέμπριτζ, όπου έκανε χημειοθεραπεία και ακολούθησε μαστεκτομή και αφαίρεση λεμφαδένων.

Αργότερα έγινε δεκτή στη νέα δοκιμαστική θεραπεία του Paraable και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων στο νοσοκομείο Christie στο Μάντσεστερ τον περασμένο μήνα.

Η Τζόουνς περιέγραψε τη θεραπεία της ως «εξαιρετική» και «πολύ χαλαρωτική».

Στη νέα δοκιμαστική θεραπεία θα συμμετέχουν 192 ασθενείς σε 22 περιοχές της Βρετανίας. Οι ασθενείς που θα λάβουν θεραπεία με δέσμη πρωτονίων θα υποβληθούν σε θεραπεία είτε στα νοσοκομεία Christie είτε στο University College του Λονδίνου.

Η δοκιμή διεξάγεται από γιατρούς, επιστήμονες και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου (ICR) και του Royal Marsden NHS Foundation Trust.

Ασθενείς για τους οποίους προβλέπεται ότι θα έχουν 2% ή υψηλότερο δυνητικό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων από ακτινοθεραπεία κατά τη διάρκεια της ζωής τους αναμένεται να προσκληθούν για να λάβουν μέρος στη θεραπεία. Περίπου 500 στους 30.000 ανθρώπους που λαμβάνουν ακτινοθεραπεία για καρκίνο του μαστού εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Πηγή: Guardian

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 6-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ξυλοδαρμοσ
Άγρια επίθεση από ανήλικους σε δύο 13χρονους: «Μας χτυπούσαν με σιδερογροθιές, με ξύλα και σίδερα στην πλάτη»
13χρονος μαθητής στην Κηφισιά έμεινε λιπόθυμος στο έδαφος για τουλάχιστον μισή ώρα μετά από επίθεση άλλων ανηλίκων ενώ στην Πάτρα 14χρονος...
Άγρια επίθεση από ανήλικους σε δύο 13χρονους: «Μας χτυπούσαν με σιδερογροθιές, με ξύλα και σίδερα στην πλάτη»
teacher daskalos
Παιδαγωγικές ενέργειες σχολικής μονάδας 2023-24: Οδηγός για εκπαιδευτικούς
Οι ενέργειες που  αφορούν την σύνταξη εσωτερικού κανονισμού, τον ορισμό Συμβούλου Σχολικής Ζωής, τον ορισμό Ενδοσχολικών Συντονιστών και Παιδαγωγικών...
Παιδαγωγικές ενέργειες σχολικής μονάδας 2023-24: Οδηγός για εκπαιδευτικούς