Καρκίνος του μαστού
Η νέα θεραπεία είναι ιδιαίτερα στοχευμένη με σκοπό να συμβάλει στην καλύτερη θεραπεία του καρκίνου, αλλά και την μη καταστροφή υγιών κυττάρων

Μία νέα πρωτοποριακή θεραπεία με δέσμη πρωτονίων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε τρεις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, στη Βρετανία.

Η θεραπεία υψηλής τεχνολογίας στοχεύει όγκους με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τη συμβατική ακτινοθεραπεία και ταιριάζει σε ασθενείς με δύσκολα αντιμετωπιζόμενες αναπτύξεις σε κρίσιμες περιοχές.

Θεραπεία δέσμης πρωτονίων

Το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν θεραπεία με δέσμη πρωτονίων για ασθενείς με όγκους μέσα και γύρω από τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό.

Η δοκιμή, η πρώτη του είδους της παγκοσμίως, θα συγκρίνει τη θεραπεία δέσμης πρωτονίων με την τυπική ακτινοθεραπεία για ασθενείς που κρίνεται ότι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων καρδιακών προβλημάτων μετά από τη θεραπεία με ακτινοβολίες.

«Υπάρχει αναξιοποίητη δυνατότητα στη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων, μειώνοντας δυνητικά τους κινδύνους παρενεργειών μετά τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο καθηγητής David Sebag-Montefiore, πρώην πρόεδρος της ομάδας εργασίας κλινικής και ακτινοθεραπείας του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο.

Η κλινική δοκιμή

Η Kim Jones είναι η τρίτη ασθενής που υποβλήθηκε σε θεραπεία με δέσμη πρωτονίων για τον καρκίνο του μαστού ως μέρος της κλινικής δοκιμής. Διαγνώστηκε τον Φεβρουάριο όταν παρατήρησε κάποια πάχυνση του δέρματος και οξείς πόνους στο αριστερό της στήθος.

Η 44χρονη παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο Άντενμπρουκ στο Κέμπριτζ, όπου έκανε χημειοθεραπεία και ακολούθησε μαστεκτομή και αφαίρεση λεμφαδένων.

Αργότερα έγινε δεκτή στη νέα δοκιμαστική θεραπεία του Paraable και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων στο νοσοκομείο Christie στο Μάντσεστερ τον περασμένο μήνα.

Η Τζόουνς περιέγραψε τη θεραπεία της ως «εξαιρετική» και «πολύ χαλαρωτική».

Στη νέα δοκιμαστική θεραπεία θα συμμετέχουν 192 ασθενείς σε 22 περιοχές της Βρετανίας. Οι ασθενείς που θα λάβουν θεραπεία με δέσμη πρωτονίων θα υποβληθούν σε θεραπεία είτε στα νοσοκομεία Christie είτε στο University College του Λονδίνου.

Η δοκιμή διεξάγεται από γιατρούς, επιστήμονες και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου (ICR) και του Royal Marsden NHS Foundation Trust.

Ασθενείς για τους οποίους προβλέπεται ότι θα έχουν 2% ή υψηλότερο δυνητικό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων από ακτινοθεραπεία κατά τη διάρκεια της ζωής τους αναμένεται να προσκληθούν για να λάβουν μέρος στη θεραπεία. Περίπου 500 στους 30.000 ανθρώπους που λαμβάνουν ακτινοθεραπεία για καρκίνο του μαστού εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Πηγή: Guardian

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...