Καρκίνος παγκρέατος
Εσείς γνωρίζετε τα συμπτώματα που αγνοούν οι 8 στους 10;

Το 80% των ενηλίκων δεν γνωρίζουν τα ύποπτα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος του παγκρέατος. Γιατί έχει ζωτική σημασία να αυξηθεί η ενημέρωση γι' αυτά. Ποια είναι.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία από τις πιο επικίνδυνες κακοήθεις νόσους, διότι  δεν υπάρχει ακόμα τρόπος έγκαιρης διάγνωσης και έτσι συνήθως γίνεται αντιληπτός όταν είναι προχωρημένος. Ακόμα, όμως, κι όταν προκαλέσει συμπτώματα, οι περισσότεροι πάσχοντες δεν τα αντιλαμβάνονται αμέσως διότι δεν υποψιάζονται ότι μπορεί να οφείλονται σε αυτόν.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας, την οποία πραγματοποίησε το αμερικανικό Δίκτυο Δράσης για τον Παγκρεατικό Καρκίνο (PanCAN). Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου 2022. Συμμετείχαν συνολικώς 1.045 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και άνω, απ’ όλες τις αμερικανικές πολιτείες.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το 83% των συμμετεχόντων δεν γνώριζαν κανένα σύμπτωμα ύποπτο για καρκίνο του παγκρέατος. Την μεγαλύτερη άγνοια είχαν οι συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 55 ετών. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, τονίζει ο οργανισμός PanCAN. Και αυτό, διότι το 90% των πασχόντων από τη νόσο έχουν ηλικία άνω των 55 ετών.

Όπως εξηγεί ο οργανισμός, ο καρκίνος του παγκρέατος έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μόλις 11%. Η πενταετής επιβίωση είναι ένα ορόσημο στην Ογκολογία που σηματοδοτεί την ίαση.

Όπως εξηγεί ο οργανισμός, ο καρκίνος του παγκρέατος έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης 11%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δέκα πάσχοντες βρίσκεται εν ζωή επί τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Ωστόσο αν ο καρκίνος του παγκρέατος ανιχνευόταν νωρίς στην ανάπτυξή του, το ποσοστό αυτό θα αυξανόταν. Η πρώιμη διάγνωση αυξάνει τις θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς (μπορεί π.χ. ο καρκίνος να μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά).

Μεταξύ των διασήμων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του συμπεριλαμβάνονται ο συνιδρυτής της Apple Στηβ Τζομπς και η «βασίλισσα της σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ο καρκίνος του παγκρέατος; Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), είναι αρκετά, αλλά τα περισσότερα είναι μη-ειδικά, δηλαδή μπορεί να οφείλονται και σε πολλές άλλες αιτίες. Μερικές φορές, όμως, προκαλεί και ο καρκίνος του παγκρέατος.

  • Ίκτερος. Είναι η αύξηση των επιπέδων χολερυθρίνης στο αίμα. Προκαλεί κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών. Άλλες εκδηλώσεις είναι σκουρόχρωμα ούρα, ανοικτόχρωμα ή λιπαρά κόπρανα ή/και κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα. Στους περισσότερους ασθενείς ο ίκτερος είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα.
  • Πόνος στη μέση ή στην κοιλιά. Όταν τον προκαλεί ο καρκίνος του παγκρέατος, οφείλεται στην πίεση που ασκεί ο όγκος στα παρακείμενα όργανα ή/και νεύρα.
  • Απώλεια βάρους και ανορεξία. Η απώλεια βάρους παρότι ο πάσχων δεν κάνει δίαιτα και η ανορεξία είναι συχνά συμπτώματα.
  • Ναυτία και έμετος. Προκαλούνται όταν ο καρκίνος του παγκρέατος πιέζει το κάτω τμήμα του στομάχου, παρεμποδίζοντας τη διέλευση της τροφής.
  • Διόγκωση της χοληδόχου κύστης ή του ήπατος. Η διόγκωση μπορεί να γίνει αντιληπτή κατά την ψηλάφηση από τον γιατρό ή σε απεικονιστικές εξετάσεις.
  • Θρομβώσεις. Σε μερικούς (λίγους) ασθενείς η πρώτη ένδειξη του παγκρεατικού καρκίνου είναι η ανάπτυξη θρόμβου σε μεγάλη φλέβα, συχνά του ποδιού. Σε τέτοια περίπτωση ο ασθενής νιώθει πόνο, το πόδι του πρήζεται και κοκκινίζει, και όταν το αγγίζει το νιώθει ζεστό. Τα συμπτώματα αυτά πρέπει να αξιολογούνται αμέσως από τον γιατρό. Και αυτό, διότι εκτός από τον καρκίνο, υπάρχει και κίνδυνος πνευμονικής εμβολής.
  • Σακχαρώδης διαβήτης. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο καρκίνος του παγκρέατος προκαλεί διαβήτη, επειδή καταστρέφει τα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Στους περισσότερους ασθενείς, όμως, ο καρκίνος οδηγεί σε μικρές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου. Οι αλλαγές αυτές είναι εμφανείς στις αιματολογικές εξετάσεις.

Τα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να έχουν πολλές άλλες αιτίες. Επομένως δεν πρέπει οι ασθενείς να συμπεραίνουν από μόνοι τους ότι πάσχουν από τη νόσο», δήλωσε η πρόεδρος του PanCan κυρία Julie Fleshman.

Και συνέχισε: «Ασφαλώς όμως πρέπει να συμβουλεύονται αμέσως τον γιατρό τους, εάν εκδηλώσουν ένα ή περισσότερα από αυτά. Εκείνος θα τα αξιολογήσει, σε συνδυασμό με τους ατομικούς παράγοντες κινδύνου τους, και θα προτείνει τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

υπουργειο Παιδείας
Έλεγχος στις δράσεις και τις εκθέσεις των σχολείων για την αξιολόγηση από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης
Στην απόφαση αναφέρεται ποιοι θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα ενώ ορίζεται ποια ακριβώς στοιχεία θα μπορεί να καταχωρίζουν οι εκπαιδευτικοί, τα...
Έλεγχος στις δράσεις και τις εκθέσεις των σχολείων για την αξιολόγηση από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης
ekav_2
Σοβαρό τροχαίο στη Βέροια: Φορτηγάκι παρέσυρε 14χρονη- Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Η ανήλικη διακομίστηκε βαριά τραυματισμένη στο Νοσοκομείο Βέροιας. Εκεί κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της...
Σοβαρό τροχαίο στη Βέροια: Φορτηγάκι παρέσυρε 14χρονη- Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
κιμωλια
Τι γίνεται στην ΔΔΕ Πειραιά; Μπαράζ πειθαρχικών, κλήσεων σε έγγραφες εξηγήσεις, διώξεων καθηγητών
Σκληρή απάντηση του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού σχήματος «Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής» στον ΔΔΕ Πειραιά για τις απανωτές διώξεις εκπαιδευτικών με...
Τι γίνεται στην ΔΔΕ Πειραιά; Μπαράζ πειθαρχικών, κλήσεων σε έγγραφες εξηγήσεις, διώξεων καθηγητών
Παγώνη
Παγώνη: «Έρχεται» μεγάλη έξαρση της γρίπης τέλος Δεκεμβρίου- «Θέλει μεγάλη προσοχή»
«Παρακαλώ τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο της γρίπης, να μην το αφήσουν- Η έξαρση της γρίπης θα εμφανιστεί μετά τις 20 Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο και...
Παγώνη: «Έρχεται» μεγάλη έξαρση της γρίπης τέλος Δεκεμβρίου- «Θέλει μεγάλη προσοχή»