Εκρηκτική πανσπερμία ιώσεων-Οι σχολικές αίθουσες αδειάζουν, καθώς καθημερινά απουσιάζουν μαθητές
“Σκοράρουν” γρίπη και RSV στα παιδιά - Η γρίπη δεν αποκλείεται, να αποδειχθεί περισσότερο “απειλητική” σε σύγκριση με τις εποχές προ πανδημίας. Οι σχολικές αίθουσες αδειάζουν, καθώς καθημερινά απουσιάζουν μαθητές όλων των ηλικιών. Το χάος με τις ιώσεις δεν αφήνει απ’έξω ούτε τους ενήλικες, που συχνά τις περνάνε πιο βαριά από τα παιδιά.

Ουρές στις εφημερίες των νοσοκομείων Παίδων της Αττικής από παιδιά με γρίπη και συγκυτιακό ιό (RSV) και λιγότερο με COVID-19. Οι σχολικές αίθουσες αδειάζουν, καθώς καθημερινά απουσιάζουν μαθητές όλων των ηλικιών. Το χάος με τις ιώσεις δεν αφήνει απ’ έξω ούτε τους ενήλικες, που συχνά τις περνάνε πιο βαριά από τα παιδιά.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το ανοσοποιητικό μας “κοιμόταν” δυο χρόνια και τώρα πληρώνουμε το τίμημα.

Αναλυτικά

Πάνω από πέντε διαφορετικές οικογένειες ιώσεων κυκλοφορούν αυτή την εποχή στην Ελλάδα, ενώ ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες σε συνδυασμό με τον κορονοϊό και τη γρίπη. 
Πρόκειται για αδενοϊούς, ρινοϊούς, αλλά και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) στα παιδιά. Είναι ιοί που συνυπάρχουν με τους ιούς της Covid-19 και της γρίπης, αν και οι δύο τελευταίες, βρίσκονται ακόμη σε χαμηλότερη διασπορά. Τι ανησυχεί τους επιστήμονες για το επόμενο διάστημα.

Η γρίπη δεν αποκλείεται, επίσης, να αποδειχθεί περισσότερο “απειλητική” σε σύγκριση με τις εποχές προ πανδημίας.

Όπως τονίζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο iatropedia.gr. ακόμη κι αυτές οι συνήθεις ιώσεις (αδενοϊοί, ρινοϊοί και RSV) ήρθαν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

“Βλέπουμε μια εικόνα, πρώιμα επιβαρυντική. Αυτή την εικόνα τη βλέπαμε Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, δεν τη βλέπαμε αρχές Νοέμβρη. Είναι μια εικόνα, που βλέπουμε ιογενή νοσήματα να διαδράμουν με περισσότερα συμπτώματα και πιο βαριά”.

Τζανάκης: Πανσπερμία ιώσεων στα νοσοκομεία

Όπως υποστηρίζει ο κ. Τζανάκης, στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική στο ΠΑΓΝΗ του Ηρακλείου Κρήτης, οι γιατροί βλέπουν καθημερινά πολλά κρούσματα από εποχικές ιώσεις, και προς το παρόν, λιγότερα Covid-19 και γρίπη.

“Είναι γενικώς μια πανσπερμία ιών, στους οποίους κανείς μπορεί να εντάξειαδενοϊούς, ρινοϊούς και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό στα παιδιά. Αυτός βέβαια δίνει κρυολογήματα με βήχα και βρογχίτιδες στους ενήλικες, ενώ ορισμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας ή υπερήλικες, έρχονται στο νοσοκομείο με καταστάσεις, όπως είναι, η αναπνευστική ανεπάρκεια, παρόξυνση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), αποδιοργάνωση συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας (ΣΚΑ) κ.α”

Αμέσως μετά σε συχνότητα, έρχονται η γρίπη και ο κορονοϊός, που και αυτοί συμβάλλουν, σύμφωνα με τους γιατρούς “Οπότε έχουμε μια πανσπερμία 5 ή 6 ιών, οι οποίοι μπορούν να προσβάλλουν τον οποιονδήποτε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Είναι όλοι αναπνευστικοί ιοί και κάνουν παρόμοια συμπτώματα, αν και περισσότερα και πιο βαριά”.

Αυτό είναι πρωτοφανές, αφού πρόκειται για σχετικά ήπιους ιούς σε υγιή άτομα, όμως, τώρα “αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό μας είναι σε ένα μικρό “λήθαργο”, τονίζει ο Νίκος Τζανάκης και εξηγεί:

“Το ανοσοποιητικό μας είναι πλέον “μη εκπαιδευμένο” μετά από τρία χρόνια πανδημίας που ήταν σε “νάρκη”, καθώς δεν ερχόμασταν σε επαφή με αυτούς τους ιούς”, λέει ο ίδιος.

Παραπλανητική η εικόνα των κρουσμάτων – Αύξηση σε όλους τους δείκτες

Ο κορονοϊός αυτή τη στιγμή, δίνει μια “ψεύτικη” εικόνα, υποστηρίζει ο επιστήμονας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται κάθε εβδομάδα και ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ είναι εντελώς παραπλανητικός, καθώς δεν δηλώνονται πλέον στο Μητρώο Covid-19 όλοι όσοι αρρωσταίνουν από Covid.

Ταυτόχρονα, εκτός από την -έστω και υποτιμημένη- αύξηση στα κρούσματα, υπάρχει σημαντική αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στις απλές κλίνες, μικρότερη αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά και αύξηση στους θανάτους.

“Ας μην μας ξεγελάει ο αριθμός των κρουσμάτων, γιατί είναι fake. Δεν τα δηλώνουν οι ασθενείς. Αυτές οι 61 χιλιάδες που έχουμε σήμερα, σκεφτείτε ότι ξεκινήσαμε από 30 με 35 χιλιάδες στα μέσα Σεπτεμβρίου”, λέει ο Καθηγητής Τζανάκης και συνεχίζει:

“Έχουν διπλασιαστεί, παρ’ όλο που δεν δηλώνονται κι είναι πολύ περισσότερα. Και έχουν διπλασιαστεί και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 100 έχουν πάει πάνω από 200 την ημέρα. Αλλά και οι θάνατοι είναι πλέον σταθερά γύρω στους 20 ημερησίως, ενώ είχαν πέσει στους 11 την ημέρα”, σημειώνει.

Μόνο κατά τις τελευταίες 10 ημέρες, οι νοσηλείες των ασθενών με Covid-19 στις απλές κλίνες των νοσοκομείων όλης της χώρας έχουν αυξηθεί κατά 12,45% και συγκεκριμένα από 1.373 ασθενείς στις 4/11, έχουν φτάσει σήμερα τους 1.544.

Στα μεγάλα νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης σε νοσηλείες κορονοϊού, νοσηλεύονται: Στο Σωτηρία 92 ασθενείς, στον Ευαγγελισμό 74 ασθενείς και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 54 ασθενείς.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ τις εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ: Τεράστια έκπτωση στο κορυφαίο σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα