shutterstock_lupus
Κυτταρική ανοσοθεραπεία Γερμανών επιστημόνων πέτυχε για πρώτη φορά την πλήρη ύφεση του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου σε πέντε ασθενείς

Γερμανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι, χάρη στην κυτταρική ανοσοθεραπεία με λεμφοκύτταρα CAR T, κατέστη εφικτή για πρώτη φορά η πλήρης ύφεση της νόσου του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου σε πέντε ασθενείς, οι οποίοι πλέον για μεγάλο χρονικό διάστημα έως 17 μήνες δεν έχουν πάρει κανένα φάρμακο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Γκέοργκ Σετ του Πανεπιστημίου Φρίντριχ Αλεξάντερ Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», θεράπευσαν τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα με μέση ηλικία 22 ετών, οι οποίοι έπασχαν από λύκο ανθεκτικό στα φάρμακα.

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι ένα αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα από το οποίο πάσχει περίπου ένας στους χίλιους ανθρώπους (0,1%) παγκοσμίως, ιδίως νεαρές γυναίκες. Τα αυτοαντισώματα που παράγονται λόγω της νόσου (κύτταρα του αμυντικού μηχανισμού τα οποία όμως στρέφονται κατά των υγιών κυττάρων), πλήττουν τις αρθρώσεις και το δέρμα, προκαλώντας επίσης πιθανώς σοβαρές ζημιές σε όργανα όπως τα νεφρά, τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Στους περισσότερους ασθενείς μέχρι σήμερα γίνεται χορήγηση γλυκοκορτικοειδών και θεραπειών που στοχεύουν στα κύτταρα Τ ή στα κύτταρα Β που παράγουν αντισώματα. Όμως συχνά οι εν λόγω θεραπείες είναι αναποτελεσματικές, ενώ δεν έχει ανακαλυφθεί καμία θεραπεία που να επιτυγχάνει πλήρη ίαση.

Η νέα θεραπεία έκανε χρήση τροποποιημένων στο εργαστήριο κυττάρων CAR (Chimeric Antigen Receptor) T, τα οποία έχουν σχεδιαστεί να αφαιρούν τα κύτταρα Β, στοχεύοντας την πρωτεΐνη CD19 στην επιφάνειά τους. Η μελέτη έδειξε ότι, τρεις έως 17 μήνες μετά τη θεραπεία αυτή, όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν βελτίωση συμπτωμάτων σε βαθμό ύφεσης, με εξαφάνιση των αυτοκαταστροφικών αυτοαντισωμάτων τους, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται πλέον άλλη συμβατική θεραπεία.

Οι παρενέργειες της θεραπείας CAR T ήσαν γενικά ήπιες (π.χ. πυρετός), ενώ δεν υπήρξαν λοιμώξεις στους ασθενείς. Πάντως, μολονότι τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν τη δυνατότητα για μια νέα αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή, θα πρέπει να ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές μελέτες, ώστε να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της θεραπείας στους ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nature.com/articles/s41591-022-02017-5

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος εποχής για τους δωρεάν τραπεζικούς λογαριασμούς

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φάμελλος - Χαρίτσης
Κοινό αίτημα Φάμελλου - Χαρίτση για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών
Οι δύο πρόεδροι θεωρούν απαραίτητη τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με φόντο την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Κοινό αίτημα Φάμελλου - Χαρίτση για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών
σακίδιο έκτακτης ανάγκης
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης
Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης
Δωρεά
Λάρισα: Αναβαθμίζονται δύο ειδικά σχολεία με δωρεά των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προχώρησε σε δωρεά ύψους 500.000 ευρώ
Λάρισα: Αναβαθμίζονται δύο ειδικά σχολεία με δωρεά των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών