covid
Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νοσηλείας των ανδρών λόγω Covid-19, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη

Ανάμεσα στους άνδρες που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, εκείνοι με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία, από ό,τι όσοι έχουν φυσιολογικά επίπεδα της εν λόγω ορμόνης, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η ενίσχυση της τεστοστερόνης στους άνδρες με ελλιπή επίπεδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο βαριάς νόσησής τους λόγω του κορονοϊού.

Οι ερευνητές των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων Ουάσιννγκτον και Σεντ Λούις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για 723 άνδρες που είχαν διαγνωστεί θετικοί σε Covid-19. Οι 427 είχαν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης (300 έως 1.000 νανογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο), οι 116 χαμηλά, ενώ οι 180 είχαν στην αρχή χαμηλά επίπεδα αλλά μετά τα είχαν αυξήσει μέσω ορμονοθεραπείας, οπότε είχαν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα όταν έπαθαν λοίμωξη Covid-19.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι με χαμηλή τεστοστερόνη, είχαν περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευθούν. Αν όμως οι άνδρες με τεστοστερόνη αρχικά κάτω του φυσιολογικού, είχαν στη συνέχεια κάνει ορμονοθεραπεία, τότε δεν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο εξαιτίας του κορονοϊού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η χαμηλή τεστοστερόνη (κάτω των 200 νανογραμμαρίων) αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για νοσηλεία λόγω Covid-19, παρόμοιο σε σοβαρότητα με τον διαβήτη, την καρδιοπάθεια και τη χρόνια πνευμονοπάθεια. Γι' αυτό, θεωρούν ότι οι συγκεκριμένοι άνδρες με πολύ χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης, θα είναι καλύτερα προστατευμένοι από τον κορονοϊό, αν αυξήσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους με ειδική ορμονοθεραπεία.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η Covid-19 ήλθε για να μείνει. Οι νοσηλείες εξαιτίας της εξακολουθούν να είναι πρόβλημα και θα συνεχίσουν να είναι πρόβλημα μελλοντικά, επειδή ο ιός συνεχώς εξελίσσει νέες παραλλαγές που διαφεύγουν της ανοσίας. Από την άλλη, η χαμηλή τεστοστερόνη είναι πολύ συχνή, έως το ένα τρίτο των ανδρών άνω των 30 ετών την έχουν. Η μελέτη μας δίνει έμφαση σε αυτόν τον σημαντικό παράγοντα κινδύνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής ιατρικής Αμπινάβ Ντιγουάν του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον και του Νοσοκομείου Barnes-Jewish.

Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία, καταθλιπτική διάθεση, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμης, χρόνια κόπωση, απώλεια μυϊκής δύναμης και γενικότερα χαμηλή ευεξία. Όταν η ποιότητα ζωής ενός άνδρα επηρεάζεται αρκετά, τότε συνήθως καταφεύγει σε ορμονική θεραπεία υποκατάστασης. Όταν όμως τα συμπτώματα είναι ακόμη σχετικά ήπια, τότε οι γιατροί διστάζουν να χορηγήσουν τέτοια θεραπεία, επειδή υπάρχουν ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και καρδιοπάθειας. Αυτοί ακριβώς οι άνδρες με μη θεραπευμένη-και πιθανώς μη διαγνωσμένη- χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να κινδυνεύσουν περισσότερο από βαριά Covid-19.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι θα ήταν συνετό να δούμε τα επίπεδα τεστοστερόνης, ιδίως στους ανθρώπους με συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη για χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης, και μετά να προβούμε σε μια εξατομικευμένη θεραπεία, συζητώντας τα υπέρ και τα κατά μιας ορμονοθεραπείας», δήλωσε ο δρ Ντιγουάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 4-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

bullying_1
Αυτό θα γίνεται τώρα: «Ανακαλύπτουν» ενόχους στον σύλλογο των εκπαιδευτικών για περιστατικό ενδοσχολικής βίας
Μετατρέπουν τους εκπαιδευτικούς σε σάκο του μποξ προσπαθώντας να μεταφέρουν τις ευθύνες της δικής τους ανεπάρκειας
Αυτό θα γίνεται τώρα: «Ανακαλύπτουν» ενόχους στον σύλλογο των εκπαιδευτικών για περιστατικό ενδοσχολικής βίας
AMEA
Ειδική Αγωγή: Η σκληρή πραγματικότητα για 100.000 μαθητές και τα «ωραία λόγια» της κυβέρνησης
Πώς ακριβώς υλοποιείται η υποχρέωση της πολιτείας, όταν η ειδική αγωγή αντιμετωπίζει συνθήκες εγκατάλειψης;
Ειδική Αγωγή: Η σκληρή πραγματικότητα για 100.000 μαθητές και τα «ωραία λόγια» της κυβέρνησης
Διαμαρτυρια Βουλή
Εκπαιδευτικός: Ο γιος μου, 22 ετών, σκοτώθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη - Ζητώ απόδοση δικαιοσύνης
Σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στις 17:30, οι συγγενείς των θυμάτων οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στη Βουλή, για...
Εκπαιδευτικός: Ο γιος μου, 22 ετών, σκοτώθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη - Ζητώ απόδοση δικαιοσύνης
nipiagogoi_14.jpg
Νέα γραφειοκρατική επιβάρυνση στις/στους νηπιαγωγούς!
Η απαίτηση να εκδοθεί ένα πιστοποιητικό φάντασμα που δεν υπάρχει στις αναφορές μαθητών του myschool και επί πλέον να αλλοιωθεί για να γραφτεί πάνω η...
Νέα γραφειοκρατική επιβάρυνση στις/στους νηπιαγωγούς!