Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρκίνου για όσους τρώνε συχνά κρέας
Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ συχνά κρέας, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, ιδίως του παχέος εντέρου

Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ συχνά κρέας, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, ιδίως του παχέος εντέρου (ορθοκολικό), δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο του καρκίνου Κόντι Γουότλινγκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "BMC Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 472.337 ενήλικες 40 έως 70 ετών. Η συχνότητα κατανάλωσης κρέατος και ψαριού συσχετίστηκε με τη διάγνωση νέων καρκίνων σε βάθος δεκαετίας περίπου. Το 52% των συμμετεχόντων έτρωγαν κρέας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, το 44% λιγότερες από πέντε φορές, το 2% έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας, ενώ ένα άλλο 2% δεν έτρωγαν ούτε ψάρια, καθώς ήσαν φυτοφάγοι. Στη διάρκεια της μελέτης σχεδόν 55.000 άτομα ή το 12% εμφάνισαν καρκίνο.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους έτρωγαν κρέας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, ο κίνδυνος καρκίνου ήταν 2% μικρότερος για όσους όσους έτρωγαν κρέας λιγότερες από πέντε φορές την εβδομάδα (η μείωση του κινδύνου ήταν 9% ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου), 10% μικρότερος για όσους έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας και 14% μικρότερος για όσους ήσαν φυτοφάγοι.

Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν 20% μικρότερος στους άνδρες που έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας και 31% μικρότερος σε όσους έκαναν φυτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας τόσο το κρέας όσο και το ψάρι. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν 18% μικρότερος για όσες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έκαναν φυτοφαγία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tsigara-kapnisma.jpg
Βρετανία: Τέλος τα τσιγάρα για τις νεότερες γενιές – Δια βίου απαγόρευση για όσους γεννήθηκαν μετά το 2009
Ιστορικό νομοσχέδιο βάζει τέλος στην αγορά καπνικών προϊόντων για τους νεότερους – Νέοι αυστηροί κανόνες και για το άτμισμα
Βρετανία: Τέλος τα τσιγάρα για τις νεότερες γενιές – Δια βίου απαγόρευση για όσους γεννήθηκαν μετά το 2009
γαλλια
Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ παντρεύτηκε τον Στεφάν Σεζουρνέ – «Είναι ο έρωτας της ζωής μου»
Μια σχέση που άντεξε στον χρόνο, πέρασε από χωρισμό και κατέληξε σε γάμο – Η προσωπική εξομολόγηση του πρώην πρωθυπουργού
Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ παντρεύτηκε τον Στεφάν Σεζουρνέ – «Είναι ο έρωτας της ζωής μου»
εξαφανιση
Κρήτη: Νεκρός ο πρώην σύντροφος 43χρονης που αγνοείται – Συνεχίζονται οι έρευνες
Εντοπίστηκε νεκρός με καραμπίνα ο άνδρας που είχε προσαχθεί και αφεθεί ελεύθερος – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της Ελευθερίας Γιακουμάκη
Κρήτη: Νεκρός ο πρώην σύντροφος 43χρονης που αγνοείται – Συνεχίζονται οι έρευνες