Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
kapnisma
Αν και το εγκεφαλικό ήταν συχνότερο σε όσους κάπνιζαν συμβατικά τσιγάρα, όσοι έκαναν συστηματική χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν 15% μεγαλύτερο κίνδυνο ενός πρώτου εγκεφαλικού, κατά μέσο όρο στην ηλικία των 48 ετών, έναντι μέσης ηλικίας 59 ετών για τους παραδοσιακούς καπνιστές και 50 ετών για τους ταυτόχρονα καπνιστές-ατμιστές

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ούρβις Πατέλ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της American Heart Association, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 80.000 ενήλικες με ιστορικό εγκεφαλικού. Από αυτούς, το 61% ήταν παραδοσιακοί καπνιστές, το 10% ατμιστές και το 39% τόσο καπνιστές όσο και ατμιστές.

Διαπιστώθηκε ότι αν και το εγκεφαλικό ήταν συχνότερο σε όσους κάπνιζαν συμβατικά τσιγάρα, όσοι έκαναν συστηματική χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν 15% μεγαλύτερο κίνδυνο ενός πρώτου εγκεφαλικού, κατά μέσο όρο στην ηλικία των 48 ετών, έναντι μέσης ηλικίας 59 ετών για τους παραδοσιακούς καπνιστές και 50 ετών για τους ταυτόχρονα καπνιστές-ατμιστές.

Το ποσοστό εγκεφαλικού μεταξύ των καπνιστών ήταν 6,75% έναντι 1,09% μεταξύ των ατμιστών και 3,72% των καπνιστών-ατμιστών. Μεταξύ των γυναικών που είχαν πάθει εγκεφαλικό, το 36,4% ήταν ατμίστριες, ενώ το 33,9% καπνίστριες.

Ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί γνωστό σημαντικό παράγοντα κινδύνου, μεταξύ άλλων, για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Από την άλλη πλευρά, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου -το οποίο μεταφέρει τη νικοτίνη και άλλα χημικά με τη μορφή αερολύματος- έχει αυξηθεί σημαντικά διεθνώς κατά τα τελευταία χρόνια. Όμως, υπάρχουν ακόμη περιορισμένες γνώσεις για την ασφάλεια και τους πιθανούς κινδύνους από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι η ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν έχει αποδειχτεί και γι' αυτό δεν θα πρέπει να θεωρούνται εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα, ιδίως μεταξύ των ανθρώπων με υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου, όπως ιστορικό εμφράγματος, υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη», ανέφερε ο δρ Πατέλ.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν επίγνωση ότι η νικοτίνη είναι ένα χημικό που υπάρχει στα προϊόντα ατμίσματος όπως και στα συμβατικά τσιγάρα. Όμως, υπάρχουν, επίσης, πολλά άλλα χημικά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα αγγεία του αίματος, προκαλώντας βλάβη με αποτέλεσμα την αθηροσκλήρωση, όπως επίσης μπορούν να εξασθενήσουν την αντοχή των αγγείων και να προδιαθέσουν για σχηματισμό θρόμβων. Συνεπώς, αυτά τα άτομα (οι ατμιστές) κινδυνεύουν τόσο από ισχαιμικό όσο και από αιμορραγικό εγκεφαλικό», δήλωσε η δρ Κάρεν Φιούρι, επικεφαλής του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άϊλαντ.

«Είναι σημαντικό οι νέοι να καταλάβουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι μία ασφαλής εναλλακτική και ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουν την υγεία του εγκεφάλου τους και να προλάβουν ένα εγκεφαλικό είναι να αποφύγουν όλα τα τσιγάρα και τα προϊόντα νικοτίνης», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές, ακόμη, γιατί η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε πιο νεαρή ηλικία. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι -γενικότερα- χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων και του ρόλου τους στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου σε βάθος χρόνου.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: 1 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός και πρόστιμο 100 ευρώ για όποιον δεν τον κάνει

«Βόμβα» για Μετάλλαξη Όμικρον από τον επικεφαλής της Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια

ΑΣΕΠ: Βγαίνει η μεγάλη προκήρυξη για 1.477 προσλήψεις σε δήμους - Ποιες προκηρύξεις άνοιξαν αυτές τις μέρες

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

μαθητές δημοτικό σχολείο
Εύβοια: Αυξάνονται κατά έναν οι μαθητές, υποβιβάζουν το σχολείο!
Υποβιβάζουν Δημοτικά σχολεία επειδή έχουν ακόμα και ...έναν λιγότερο μαθητή, ενώ σε μια περίπτωση ζητείται υποβιβασμός σχολείου που θα έχει έναν...
Εύβοια: Αυξάνονται κατά έναν οι μαθητές, υποβιβάζουν το σχολείο!
Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στο Αίγιο
Το επίκεντρο εντοπίζεται 19 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11 χιλιόμετρα
Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στο Αίγιο
mpourla-koronoios
Μετάλλαξη Όμικρον: Εμβόλιο σε 100 μέρες αν χρειαστεί δηλώνει ο Μπουρλά
«Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μια παραλλαγή, όπως η Όμικρον. Από τις μελέτες που έχουμε κάνει για τις Βήτα και Δέλτα, έχουμε θεσπίσει...
Μετάλλαξη Όμικρον: Εμβόλιο σε 100 μέρες αν χρειαστεί δηλώνει ο Μπουρλά
Δημοκρίτειο Θράκης: 25 ερευνητές του ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου
Η αναγνώριση των ερευνητών του Πανεπιστημίου στο κορυφαίο 2% της λίστας επιστημόνων στον κόσμο έχει τοποθετήσει τον Πανεπιστήμιο Θράκης στον...
Δημοκρίτειο Θράκης: 25 ερευνητές του ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου