Κορονοϊός: Πιθανή στα παιδιά η επίμονη, μακράς διάρκειας λοίμωξη
Ιταλική μελέτη υπογραμμίζει πως ακόμη και τα παιδιά μπορεί να έχουν Covid-19 μακράς διάρκειας με επίμονα συμπτώματα για μήνες

Η λοίμωξη από κορονοϊό με συμπτώματα που επιμένουν επί εβδομάδες ή και μήνες, γνωστή ως «μακρά Covid-19», μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε παιδιά, όχι μόνο σε ενήλικες, σύμφωνα με μία νέα μικρή ιταλική επιστημονική έρευνα.

Οι γιατροί ενός μεγάλου πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ρώμης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, παρακολούθησαν την εξέλιξη 129 παιδιών και εφήβων με Covid-19.

Τέσσερις έως πέντε μήνες μετά τη διάγνωση, μόνο το 42% -τέσσερις στους δέκα- είχαν αναρρώσει πλήρως. Περισσότερα από τα μισά παιδιά είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα και στο 43% των περιπτώσεων αυτά τα συμπτώματα τους δημιουργούσαν δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Τα συμπτώματα

Περίπου το ένα στα τρία παιδιά είχε ακόμη ένα έως δύο συμπτώματα, ενώ ένα στα πέντε είχε τρία ή περισσότερα συμπτώματα. Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα ήταν η αϋπνία (19%), οι αναπνευστικές δυσκολίες και οι πόνοι στο στήθος (15%), η ρινική συμφόρηση (12%), η κόπωση (11%), οι μυϊκοί πόνοι (10%), η δυσκολία συγκέντρωσης (10%) και οι πόνοι στις αρθρώσεις (7%).

Τα συμπτώματα μακράς διάρκειας ήταν συχνότερα σε παιδιά που είχαν αρρωστήσει πιο σοβαρά, αλλά εκδηλώνονταν, επίσης, σε νέους με λιγοστά ή καθόλου συμπτώματα στην αρχή της λοίμωξης.

Υπενθυμίζεται πως έρευνα του πανεπιστημίου του Prinston υπογραμμίζει την υψηλή μεταδοτικότητα των παιδιών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρδιοχειρουργός με φακελάκι
Ιπποκράτειο: «Έπρεπε να τον αφήσω να πεθάνει» - Προκαλεί ο γιατρός με το «φακελάκι»
«Ήμουν ο Άγιος Παντελεήμων και με αντιμετωπίζουν σαν φονιά», ισχυρίζεται ο καρδιοχειρουργός του Ιπποκράτειου
Ιπποκράτειο: «Έπρεπε να τον αφήσω να πεθάνει» - Προκαλεί ο γιατρός με το «φακελάκι»
katsonopoylos
Θ. Κατσωνόπουλος (Αιρετός ΚΥΣΔΕ): «Σταγόνα στον ωκεανό η Ε΄φάση προσλήψεων»
Μόλις 4 προσλήψεις αναπληρωτών για 36 κενά στη Γ’ Αθήνας - Ενημέρωση στο alfavita από τον αιρετό ΚΥΣΔΕ, Θοδωρή Κατσωνόπουλο
Θ. Κατσωνόπουλος (Αιρετός ΚΥΣΔΕ): «Σταγόνα στον ωκεανό η Ε΄φάση προσλήψεων»