Αμπέρ, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών
Σαν σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου του 1775 γεννήθηκε στη Γαλλία μια ιδιοφυία, η οποία σηματοδότησε την επιστημονική άνθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο λόγος για τον διάσημο πατέρα του Ηλεκτρομαγνητισμού Αντρέ - Μαρί Αμπέρ. Υπήρξε από τους σπουδαιότερους φυσικούς και μαθηματικούς του 19ου αιώνα και θεωρείται ;ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών.

Με τη θεωρία του για τον μαγνητισμό των υλικών και της άποψης ότι τα ηλεκτρικά ρεύματα παράγουν μαγνητικά πεδία θεμελίωσε τις βασικές αρχές του Ηλεκτρομαγνητισμού και της Ηλεκτροδυναμικής, δίνοντας τιμητικά το όνομα του στη μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Χαρισματικός από μικρός και προικισμένος με τεράστια αντίληψη, κατάφερε σε νεαρή ηλικία να μάθει λατινικά,μέσα σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να μελετήσει τα έργα μεγάλων μαθηματικών της εποχής του τα οποία ήταν γραμμένα σε αυτή τη γλώσσα.

Με την αξιοθαύμαστη μνήμη που διέθετε αποστήθισε και τους 28 τεράστιους τόμους της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας των Ντ' Άλεμπερτ και Ντιντερό που περιελάμβανε 73.000 λήμματα και 20 εκατομμύρια λέξεις.

Αν και όλη του την ιδιοφυία την εκδήλωσε στη Φυσική, ασχολήθηκε και με τα Μαθηματικά, τη Χημεία και την Φιλοσοφία.

Δίδαξε με τον Κωσύ ανάλυση και μηχανική στην Πολυτεχνική Σχολή στο Παρίσι, έχοντας μαζί του κάποια αντιπαλότητα, κυρίως ως προς τον τρόπο διδασκαλίας. Ο Κωσύ υποστήριζε την αυστηρή και δύσκολη προσέγγιση, ενώ ο Αμπέρ μια πιο συμβατική, την οποία φυσικά προτιμούσαν και οι φοιτητές του.

Οι εργασίες του στα Μαθηματικά θεωρούνται ισάξιες των Λαγκράνζ και Λαπλάς, ενώ στη Χημεία συναγωνιζόταν τον γνωστό Ιταλό χημικό Αβογκάντρο.

Δίκαια ο Αμπέρ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους πανεπιστήμονες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

 

Θανάσης Κοπάδης

Μαθηματικός - Συγγραφέας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Τα Θέματα στα Αρχαία για τις Πανελλήνιες

Αυτά είναι τα Θέματα στα Μαθηματικά για τις Πανελλήνιες

Πανελλαδικές - έκθεση: Ντρέπονται (;) να πουν ονόματα «ΒΗΜΑ» και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

Φρίκη στη Λάρισα: Ιερέας ζητούσε από 14χρονη να εγκαταλείψει την οικογένειά της
Πρόκειται για 52χρονο ιερέα ο οποίος ζει μόνιμα στην Κύπρο και συνομιλούσε διαδικτυακά με μία ανήλικη κοπέλα από την Λάρισα, μικρότερη των 15 ετών
Φρίκη στη Λάρισα: Ιερέας ζητούσε από 14χρονη να εγκαταλείψει την οικογένειά της