Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Σαν σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου του 1775 γεννήθηκε στη Γαλλία μια ιδιοφυία, η οποία σηματοδότησε την επιστημονική άνθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο λόγος για τον διάσημο πατέρα του Ηλεκτρομαγνητισμού Αντρέ - Μαρί Αμπέρ. Υπήρξε από τους σπουδαιότερους φυσικούς και μαθηματικούς του 19ου αιώνα και θεωρείται ;ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών.

Με τη θεωρία του για τον μαγνητισμό των υλικών και της άποψης ότι τα ηλεκτρικά ρεύματα παράγουν μαγνητικά πεδία θεμελίωσε τις βασικές αρχές του Ηλεκτρομαγνητισμού και της Ηλεκτροδυναμικής, δίνοντας τιμητικά το όνομα του στη μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Χαρισματικός από μικρός και προικισμένος με τεράστια αντίληψη, κατάφερε σε νεαρή ηλικία να μάθει λατινικά,μέσα σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να μελετήσει τα έργα μεγάλων μαθηματικών της εποχής του τα οποία ήταν γραμμένα σε αυτή τη γλώσσα.

Με την αξιοθαύμαστη μνήμη που διέθετε αποστήθισε και τους 28 τεράστιους τόμους της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας των Ντ' Άλεμπερτ και Ντιντερό που περιελάμβανε 73.000 λήμματα και 20 εκατομμύρια λέξεις.

Αν και όλη του την ιδιοφυία την εκδήλωσε στη Φυσική, ασχολήθηκε και με τα Μαθηματικά, τη Χημεία και την Φιλοσοφία.

Δίδαξε με τον Κωσύ ανάλυση και μηχανική στην Πολυτεχνική Σχολή στο Παρίσι, έχοντας μαζί του κάποια αντιπαλότητα, κυρίως ως προς τον τρόπο διδασκαλίας. Ο Κωσύ υποστήριζε την αυστηρή και δύσκολη προσέγγιση, ενώ ο Αμπέρ μια πιο συμβατική, την οποία φυσικά προτιμούσαν και οι φοιτητές του.

Οι εργασίες του στα Μαθηματικά θεωρούνται ισάξιες των Λαγκράνζ και Λαπλάς, ενώ στη Χημεία συναγωνιζόταν τον γνωστό Ιταλό χημικό Αβογκάντρο.

Δίκαια ο Αμπέρ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους πανεπιστήμονες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

 

Θανάσης Κοπάδης

Μαθηματικός - Συγγραφέας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εμβόλιο κορονοϊού: Τρίτη δόση τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

Τσανακλίδου: Ένα τηλεσκουπίδι μπήκε λέει με μπράβους σε παράσταση και τη διέκοψε

ΑΣΕΠ - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι Προκηρύξεις για 4.416 νέες προσλήψεις - Που κάνετε αίτηση

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

sasa stamati
Σάσα Σταμάτη για Χριστόφορο Ζαραλίκο: Το έκανα για τους Αρβανίτες και τη Μάνδρα
Η Σάσα Σταμάτη ισχυρίζεται ότι εξοργίστηκε από ένα αστείο για τους Αρβανίτες και τους κατοίκους της Μάνδρας και για αυτό εισέβαλε και διέκοψε την...
Σάσα Σταμάτη για Χριστόφορο Ζαραλίκο: Το έκανα για τους Αρβανίτες και τη Μάνδρα
doe
Εκπαιδευτικοί: Η ΔΟΕ να μην εφαρμόσει το νόμο Χατζηδάκη
«Δηλώνουμε ότι δε θα αποδεχθούμε, δε θα εφαρμόσουμε-θα καταργήσουμε στην πράξη το ν. Χατζηδάκη με αντίσταση και αγώνα για την υπεράσπιση της...
Εκπαιδευτικοί: Η ΔΟΕ να μην εφαρμόσει το νόμο Χατζηδάκη