maska
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Οι μάσκες προσώπου δεν στερούν από το αναγκαίο οξυγόνο όσους τις φοράνε, ούτε τους ηλικιωμένους, επιβεβαιώνει μία νέα μικρή καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία καταρρίπτει έναν μύθο που συχνά διακινείται στο διαδίκτυο. Οι μάσκες μπορεί να μην είναι ευχάριστες, αλλά δεν κάνουν κακό στην υγεία.

Οι ισχυρισμοί ότι οι μάσκες μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου, προκαλούν τοξική δηλητηρίαση του οργανισμού από υπερσυσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν βρει εύφορο έδαφος στα -πάντα εύπιστα και συνωμοσιολογικά- μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, παρά τις διευκρινίσεις των πιο επίσημων ιατρικών φορέων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι μύθοι «είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν» τόσο εύκολα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο δρα Νόελ Τσαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), χορήγησαν σε 25 άτομα -με μέση ηλικία 77 έτη- φορητούς μετρητές του επιπέδου του οξυγόνου (οξύμετρα), ενόσω φορούσαν μάσκα επί μία ώρα, καθώς επίσης μία ώρα πριν και μετά τη χρήση της.

Δεν διαπιστώθηκε καμία ανησυχητική ένδειξη υποξίας, δηλαδή μειωμένου οξυγόνου στο αίμα, λόγω της μάσκας. Κατά μέσο όρο το επίπεδο κορεσμού του οξυγόνου στους ηλικιωμένους ήταν 96,1% πριν τη χρήση μάσκας, 96,5% κατά τη χρήση της και 96,3% μετά.

«Οι μάσκες είναι σαν τις ζώνες στο αυτοκίνητο. Δεν είναι κατ' ανάγκη ευχάριστες, αλλά σε προστατεύουν. Η μελέτη μας δεν υποστηρίζει τους ισχυρισμούς ότι οι μάσκες είναι επικίνδυνες», δήλωσε ο δρ Τσαν, ο οποίος αναγνώρισε ότι η μελέτη δεν περιέλαβε ανθρώπους με αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση

Υπενθυμίζεται η περίπτωση καθηγήτρια στο ΕΠΑΛ Υμηττού, που τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή , καθώς αρνήθηκε να φορέσει μάσκα στην τάξη.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τάξη
Οκτώ μαθητές ανά εκπαιδευτικό; Η αλήθεια πίσω από έναν αριθμό που λέει λίγα και κρύβει πολλά
Οκτώ μαθητές ανά εκπαιδευτικό; Η στατιστική που κρύβει τις τάξεις των 25 παιδιών στα σχολεία της Ελλάδας
Οκτώ μαθητές ανά εκπαιδευτικό; Η αλήθεια πίσω από έναν αριθμό που λέει λίγα και κρύβει πολλά
dieythyntis_2.jpg
Διεύθυνση εκπαίδευσης καθαίρεσε διευθυντή και μετά του κοινοποίησε παραπομπή σε πειθαρχική διαδικασία
Αντιδράσεις για την παραπομπή του σε πειθαρχικό – Στο επίκεντρο οι πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών - Αναφορά στις δικαστικές αποφάσεις
Διεύθυνση εκπαίδευσης καθαίρεσε διευθυντή και μετά του κοινοποίησε παραπομπή σε πειθαρχική διαδικασία
Νηπιαγωγείο με κάγκελα
«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου
Καταγγελία Συλλόγου Εκπαιδευτικών για εργασιακό εκφοβισμό και παραβίαση δικαιωμάτων σε νηπιαγωγείο του Χαλανδρίου
«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου