maska

Οι μάσκες προσώπου δεν στερούν από το αναγκαίο οξυγόνο όσους τις φοράνε, ούτε τους ηλικιωμένους, επιβεβαιώνει μία νέα μικρή καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία καταρρίπτει έναν μύθο που συχνά διακινείται στο διαδίκτυο. Οι μάσκες μπορεί να μην είναι ευχάριστες, αλλά δεν κάνουν κακό στην υγεία.

Οι ισχυρισμοί ότι οι μάσκες μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου, προκαλούν τοξική δηλητηρίαση του οργανισμού από υπερσυσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν βρει εύφορο έδαφος στα -πάντα εύπιστα και συνωμοσιολογικά- μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, παρά τις διευκρινίσεις των πιο επίσημων ιατρικών φορέων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι μύθοι «είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν» τόσο εύκολα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο δρα Νόελ Τσαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), χορήγησαν σε 25 άτομα -με μέση ηλικία 77 έτη- φορητούς μετρητές του επιπέδου του οξυγόνου (οξύμετρα), ενόσω φορούσαν μάσκα επί μία ώρα, καθώς επίσης μία ώρα πριν και μετά τη χρήση της.

Δεν διαπιστώθηκε καμία ανησυχητική ένδειξη υποξίας, δηλαδή μειωμένου οξυγόνου στο αίμα, λόγω της μάσκας. Κατά μέσο όρο το επίπεδο κορεσμού του οξυγόνου στους ηλικιωμένους ήταν 96,1% πριν τη χρήση μάσκας, 96,5% κατά τη χρήση της και 96,3% μετά.

«Οι μάσκες είναι σαν τις ζώνες στο αυτοκίνητο. Δεν είναι κατ' ανάγκη ευχάριστες, αλλά σε προστατεύουν. Η μελέτη μας δεν υποστηρίζει τους ισχυρισμούς ότι οι μάσκες είναι επικίνδυνες», δήλωσε ο δρ Τσαν, ο οποίος αναγνώρισε ότι η μελέτη δεν περιέλαβε ανθρώπους με αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση

Υπενθυμίζεται η περίπτωση καθηγήτρια στο ΕΠΑΛ Υμηττού, που τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή , καθώς αρνήθηκε να φορέσει μάσκα στην τάξη.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Erasmus
ΓΕΛ Πολιχνίτου ERASMUS+: «Πρωτοβουλία GreenLearn: Ενδυναμώνοντας τους μαθητές για μια βιώσιμη αλλαγή»
Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις της εκπαίδευσης και παρείχε στους συμμετέχοντες ουσιαστικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες για...
ΓΕΛ Πολιχνίτου ERASMUS+: «Πρωτοβουλία GreenLearn: Ενδυναμώνοντας τους μαθητές για μια βιώσιμη αλλαγή»
Σεμινάρια επιμόρφωσης
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών: Πρόσκληση Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.)
7η περίοδος επιμόρφωσης Β1 επιπέδου ΤΠΕ & 4η περίοδος επιμόρφωσης Β2 επιπέδου ΤΠΕ – Πρόσκληση Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.)
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών: Πρόσκληση Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.)
δασκα
Οι εκπαιδευτικοί καρίας – Φούρνων καταγγέλλουν ασφυκτικές συνθήκες - Ελλείψεις προσωπικού, χαμηλοί μισθοί και διώξεις
Σήμα κινδύνου από τους εκπαιδευτικούς Ικαρίας – Φούρνων για την κατάσταση στα σχολεία
Οι εκπαιδευτικοί καρίας – Φούρνων καταγγέλλουν ασφυκτικές συνθήκες - Ελλείψεις προσωπικού, χαμηλοί μισθοί και διώξεις
15ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣ
Υπουργείο Παιδείας: Προκαταρκτική εξέταση για το μαχαίρωμα μαθήτριας
Στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το περιστατικό τραυματισμού μαθήτριας σε σχολείο της Κυψέλης προχωρά το υπουργείο Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Προκαταρκτική εξέταση για το μαχαίρωμα μαθήτριας