Κορονοϊός: Νέα επιστημονική απάντηση στους αρνητές της μάσκας
«Περισσότερο είναι το άγχος που μεταφέρεται από τους γονείς στα παιδιά τα οποία προετοιμάζονται αναλόγως να... ζαλιστούν και να νιώσουν δυσφορία. Δηλαδή το παιδί όπως εκπαιδεύεται έτσι αντιδρά», σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας - παιδιατρικής του ΑΠΘ Ιωάννης Τσανάκας

"Στον κόσμο πεθαίνουν δεκαέξι άνθρωποι κάθε λεπτό από κορονοϊό, ενώ στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλευόμενοι. Όμως παρά τα συγκεκριμένα αδιαμφισβήτητα στοιχεία και γεγονότα, υπάρχουν δύο στους δέκα που πιστεύουν ότι η χρήση της μάσκας, δεν είναι απαραίτητη" επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας στην αρχή της ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος στο πλαίσιο της εκστρατείας #ΕμβολιάΖΩ_ΜΕ_ΜΑΣΚΑ που σκοπό είχε την ενημέρωση του κοινού από ειδικούς επιστήμονες.

Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν όπως οι ενήλικες όμως είναι οι ...δούρειοι ίπποι της μεταφοράς του ιού, σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας - παιδιατρικής του ΑΠΘ Ιωάννης Τσανάκας και «η μεταδοτικότητα της νόσου από παιδιά είναι μικρότερη από ενήλικες, όμως τα παιδιά είναι το "όχημα", με το οποίο πηγαίνει στα σπίτια άθελά τους και για αυτό ζητάμε, παρακαλούμε, εκλιπαρούμε, επιβάλλουμε τη χρήση της μάσκας. Επιστημονικά δεν έχει τεκμηριωθεί ότι η μάσκα προκαλεί ζαλάδες ή άλλα παρόμοια προβλήματα. Περισσότερο είναι το άγχος που μεταφέρεται από τους γονείς στα παιδιά τα οποία προετοιμάζονται αναλόγως να... ζαλιστούν και να νιώσουν δυσφορία. Δηλαδή το παιδί όπως εκπαιδεύεται έτσι αντιδρά. Για την καθημερινότητα οι υφασμάτινες μάσκες είναι επαρκείς αρκεί να φοριούνται σωστά. Οι δε πιέσεις ορισμένων και λίγων γονέων να μη φορούν μάσκα τα παιδιά τους, με τις ανάλογες ιατρικές βεβαιώσεις, προκαλούν άλλα προβλήματα μέσα στην τάξη", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας, Ηρακλής Τιτόπουλος μίλησε και για αντιφάσεις ορισμένων που ζητούν "βεβαιώσεις απαλλαγής" ώστε να μην πηγαίνουν στη δουλειά αλλά και να μη φορούν μάσκα. "Οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όμως αντί να θωρακίζονται απέναντι στον ιό πράττουν ακριβώς το αντίθετο μη φορώντας μάσκα". Πρόσθεσε ότι η χειρουργική μάσκα βγήκε για να προστατεύει περισσότερο τον ασθενή όχι το χειρουργό. «Στην περίπτωση του κορονοϊού θα πρέπει να επιβάλλουμε στους άλλους τη χρήση της μάσκας για την ασφάλεια όλων γιατί η εκτίμησή μου είναι ότι αυτά τα μέτρα θα τα έχουμε για πολύ καιρό ακόμη" πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Βασίλης Ζασπάλης τόνισε ότι "διαφαίνεται ότι ο κύριος μηχανισμός μεταφοράς του Sars-CoV-2 είναι μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπονται κατά την ομιλία, το βήξιμο ή το φτέρνισμα. «Σε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον πείραμα έγινε καταγραφή αυτών των σωματιδίων την ώρα ομιλίας ενός ατόμου χωρίς μάσκα τα οποία... εξαφανίστηκαν όταν φόρεσε μάσκα", σημείωσε.

Για να να κατανοήσουν όλοι τις συνθήκες διαπερατότητας- αναπνευσιμότητας και μάσκας, που σχετίζονται με το αίσθημα δυσφορίας είπε ότι: "Η επιπλέον αντίσταση που επιφέρει η μάσκα είναι της τάξης του 5%. Η απαιτούμενη ποσότητα αέρα από τον οργανισμό παρέχεται με τον ίδιο ρυθμό χωρίς ιδιαίτερη επιπλέον δυσκολία. Φαινόμενα πχ συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα και επανεισπνοής του δεν είναι δυνατόν να συμβούν καθώς οι διαπερατότητες εξασφαλίζουν την έξοδο του από τη μάσκα με τον ίδιο ρυθμό με τον οποίο εξέρχεται από τον οργανισμό. Τόσο οι χειρουργικές μάσκες όσο και οι υφασμάτινες είναι σε θέση να παράσχουν τις απαιτούμενες κατά περίπτωση από τον οργανισμό ροές με σχετικά μικρή αντίσταση (πτώση πίεσης) εξασφαλίζοντας καλή αναπνευσιμότητα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές