Κορονοϊός
Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης αποτελεί πιθανώς πιο αξιόπιστο δείκτη ως σύμπτωμα για τη νόσο Covid-19 από ό,τι είναι ο βήχας, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

   Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρέιτσελ Μπάτερχαμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», μελέτησαν 590 ανθρώπους που κατά τον προηγούμενο μήνα είχαν χάσει την όσφρηση τους ή/και τη γεύση τους και βρήκαν ότι το 78% (οι τέσσερις στους πέντε) είχαν αντισώματα έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2. Από όσους είχαν αντισώματα, το 40% ήταν κατά τα άλλα ασυμπτωματικοί, χωρίς καθόλου βήχα ή πυρετό.

   Η μελέτη βρήκε ότι τα άτομα με αιφνίδια και οξεία απώλεια όσφρησης έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν αντισώματα κατά του κορονοϊού, σε σχέση με όσους έχουν απώλεια γεύσης. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η υπερβολική έμφαση στον πυρετό και στον βήχα ως κύρια συμπτώματα της Covid-19 είναι πιθανώς εσφαλμένη και τόνισαν ότι η απώλεια όσφρησης πρέπει πλέον να αναγνωριστεί διεθνώς ως βασικό σύμπτωμα της Covid-19 και όχι ως δευτερεύον.

   «Σήμερα, οι περισσότερες χώρες του κόσμου δεν αναγνωρίζουν την ξαφνική απώλεια όσφρησης ως σύμπτωμα της Covid-19. Τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι οι άνθρωποι που προσέχουν πως χάνουν την ικανότητά τους να μυρίζουν π.χ. το σκόρδο, τον καφέ και τα αρώματα, πρέπει να αυτο-απομονωθούν και να κάνουν μοριακό τεστ», ανέφερε η δρ Μπάτερχαμ.

   Μολονότι η απώλεια όσφρησης δεν εκδηλώνεται σε όλους τους ασθενείς Covid-19, το φαινόμενο είναι τελικά αρκετά συχνό (περίπου στο 60% των ασθενών σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου) και πρέπει να δημιουργεί υποψίες, ακόμη κι αν δεν συνοδεύεται από βήχα ή πυρετό. Η απώλεια όσφρησης λόγω της λοίμωξης από τον κορονοϊό είναι κάτι διαφορετικό και πιο έντονο από ό,τι το μπλοκάρισμα της όσφρησης και την αλλοίωση της γεύσης εξαιτίας ενός κρυολογήματος.

   Οι άνθρωποι με κορονοϊό που χάνουν μόνο την όσφρηση τους, χωρίς άλλο σύμπτωμα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, επειδή συνήθως νιώθουν καλά, δεν έχουν επίγνωση ότι είναι φορείς του κορονοϊού και δεν παίρνουν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας των άλλων.

   Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:   https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003358

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εβελινα
Τρίκαλα: Μαθήτρια κατακτά υποτροφία στις ΗΠΑ και «ανοίγει φτερά» για διεθνείς σπουδές
Η Εβελίνα Αδάμου ξεχώρισε ανάμεσα σε 250 υποψηφίους και θα φοιτήσει στο UWC USA με στόχο μια παγκόσμια εκπαιδευτική εμπειρία
Τρίκαλα: Μαθήτρια κατακτά υποτροφία στις ΗΠΑ και «ανοίγει φτερά» για διεθνείς σπουδές
δημοσκόπηση, εκλογές
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υποχωρεί η Νέα Δημοκρατία, ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό
Απώλειες για το κυβερνών κόμμα, άνοδος της αντιπολίτευσης και έντονη ανησυχία των πολιτών για ακρίβεια και οικονομία
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υποχωρεί η Νέα Δημοκρατία, ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό
μπατιστατου
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νέα θητεία για την Πρύτανη Άννα Κ. Μπατιστάτου
Νέα θητεία για την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια Άννα Κ. Μπατιστάτου, μετά από ομόφωνη εκλογή από το Συμβούλιο Διοίκησης
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νέα θητεία για την Πρύτανη Άννα Κ. Μπατιστάτου