Trans λιπαρά
Περιέχεται σε υψηλά ποσοστά σε επεξεργασμένα έλαια

Αυστηρά όρια στην περιεκτικότητα trans-λιπαρών στα τρόφιμα θέτει νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία–κανονισμό (ΕΕ) 2019/649. Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, η περιεκτικότητα σε trans-λιπαρά (εκτός των trans-λιπαρών που αποτελούν φυσικά συστατικά του λίπους ζωικής προέλευσης) σε τρόφιμα που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή και σε τρόφιμα που προορίζονται για προμήθεια εμπόρων λιανικής, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια λίπους.

Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων τροφίμων ως προς τα trans-λιπαρά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2021.

Τα trans-λιπαρά είναι ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων. Στη φύση, υπάρχουν trans-λιπαρά σε μικρές ποσότητες στο λίπος του γάλακτος και του κρέατος που προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα (3% – 8% επί του ολικού λίπους), αλλά ο αντίκτυπός τους στη δημόσια υγεία είναι σχετικά μικρός. Αντίθετα, τα έλαια που έχουν υδρογονωθεί μερικώς, για καθαρά τεχνολογικούς σκοπούς, μπορεί να περιέχουν trans-λιπαρά ("βιομηχανικώς παραγόμενα" trans-λιπαρά) σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι επιζήμιες επιδράσεις των βιομηχανικώς παραγόμενων τρανς λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα, πλέον, είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Τα trans-λιπαρά αυξάνουν στον ορό του αίματος τα επίπεδα της "κακής" χοληστερόλης (LDL cholesterol), ενώ μειώνουν τα επίπεδα της "καλής" χοληστερόλης (HDL cholesterol). Μάλιστα, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων ανά γραμμάριο πρόσληψης trans-λιπαρών οξέων, είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερος συγκριτικά με την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η υψηλή διαιτητική πρόσληψη trans-λιπαρών έχει συσχετιστεί και με άλλες αρνητικές επιδράσεις. Για τους λόγους αυτούς, η εξάλειψη των βιομηχανικώς παραγόμενων trans-λιπαρών έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια μία από τις προτεραιότητες του ΠΟΥ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Εθνικών Φορέων.

Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τη βιομηχανία τροφίμων ως προς τη μείωση των βιομηχανικώς παραγόμενων trans-λιπαρών στα τρόφιμα, η νέα νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπικουρεί προς την κατεύθυνση εξάλειψης των λιπαρών αυτών.

Μελέτη του ΕΦΕΤ σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα Ελλήνων σχετικά με τις γνώσεις και την στάση των ενηλίκων απέναντι στα trans-λιπαρά, καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν ακούσει τον όρο trans λιπαρά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

προσφυγόπουλα
Εκπαιδευτικοί ενώνουν τις φωνές τους κατά των εξώσεων προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας
«Όλα τα παιδιά είναι παιδιά Μας»: Αντίδραση στις βίαιες εξώσεις από τις δομές
Εκπαιδευτικοί ενώνουν τις φωνές τους κατά των εξώσεων προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας
efka
Έρχεται εβδομάδα πληρωμών για πάνω από 90.000 πολίτες: Τι καταβάλλουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το σύνολο των πληρωμών για την περίοδο 19-23 Μαΐου ανέρχεται σε 79.159.847,89 ευρώ και αφορά 90.465 δικαιούχους
Έρχεται εβδομάδα πληρωμών για πάνω από 90.000 πολίτες: Τι καταβάλλουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ακροπολη
Η Ιστορία δεν φοράει… σπορτέξ: Σάλος με την προβολή διαφήμισης της Adidas πάνω στον Παρθενώνα
Αντιδράσεις, ερωτήματα ευθύνης και εισαγγελική παρέμβαση για τη χρήση του Ιερού Βράχου ως φόντο διαφημιστικής καμπάνιας
Η Ιστορία δεν φοράει… σπορτέξ: Σάλος με την προβολή διαφήμισης της Adidas πάνω στον Παρθενώνα