Αυστηρά όρια για τα trans λιπαρά θεσπίζει η ΕΕ
Περιέχεται σε υψηλά ποσοστά σε επεξεργασμένα έλαια

Αυστηρά όρια στην περιεκτικότητα trans-λιπαρών στα τρόφιμα θέτει νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία–κανονισμό (ΕΕ) 2019/649. Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, η περιεκτικότητα σε trans-λιπαρά (εκτός των trans-λιπαρών που αποτελούν φυσικά συστατικά του λίπους ζωικής προέλευσης) σε τρόφιμα που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή και σε τρόφιμα που προορίζονται για προμήθεια εμπόρων λιανικής, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια λίπους.

Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων τροφίμων ως προς τα trans-λιπαρά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2021.

Τα trans-λιπαρά είναι ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων. Στη φύση, υπάρχουν trans-λιπαρά σε μικρές ποσότητες στο λίπος του γάλακτος και του κρέατος που προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα (3% – 8% επί του ολικού λίπους), αλλά ο αντίκτυπός τους στη δημόσια υγεία είναι σχετικά μικρός. Αντίθετα, τα έλαια που έχουν υδρογονωθεί μερικώς, για καθαρά τεχνολογικούς σκοπούς, μπορεί να περιέχουν trans-λιπαρά ("βιομηχανικώς παραγόμενα" trans-λιπαρά) σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι επιζήμιες επιδράσεις των βιομηχανικώς παραγόμενων τρανς λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα, πλέον, είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Τα trans-λιπαρά αυξάνουν στον ορό του αίματος τα επίπεδα της "κακής" χοληστερόλης (LDL cholesterol), ενώ μειώνουν τα επίπεδα της "καλής" χοληστερόλης (HDL cholesterol). Μάλιστα, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων ανά γραμμάριο πρόσληψης trans-λιπαρών οξέων, είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερος συγκριτικά με την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η υψηλή διαιτητική πρόσληψη trans-λιπαρών έχει συσχετιστεί και με άλλες αρνητικές επιδράσεις. Για τους λόγους αυτούς, η εξάλειψη των βιομηχανικώς παραγόμενων trans-λιπαρών έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια μία από τις προτεραιότητες του ΠΟΥ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Εθνικών Φορέων.

Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τη βιομηχανία τροφίμων ως προς τη μείωση των βιομηχανικώς παραγόμενων trans-λιπαρών στα τρόφιμα, η νέα νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπικουρεί προς την κατεύθυνση εξάλειψης των λιπαρών αυτών.

Μελέτη του ΕΦΕΤ σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα Ελλήνων σχετικά με τις γνώσεις και την στάση των ενηλίκων απέναντι στα trans-λιπαρά, καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν ακούσει τον όρο trans λιπαρά.

best of network

σχετικά άρθρα

Γιατί οι αιρετοί στο ΠΥΣΠΕ Αν. Αττικής κρύβουν τα κενά διευκολύνοντας το Υπ. Παιδείας για λιγότερες προσλήψεις;
Γιατί οι αιρετοί στο ΠΥΣΠΕ Αν. Αττικής κρύβουν τα κενά διευκολύνοντας το Υπ. Παιδείας για λιγότερες προσλήψεις;
Ανεξάρτητη Κίνηση του Συλλόγου "Κ.Σωτηρίου"
Γιατί οι αιρετοί στο ΠΥΣΠΕ Αν. Αττικής κρύβουν τα κενά διευκολύνοντας το Υπ. Παιδείας για λιγότερες προσλήψεις;
Ευρωπαϊκή ημέρα σχολικού αθλητισμού: Θα γίνει το σπουδαιότερο μάθημα
Ευρωπαϊκή ημέρα σχολικού αθλητισμού: Θα γίνει το σπουδαιότερο μάθημα
Αν αδιαφορήσουμε όλοι μας, από τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου μέχρι και τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής στο μικρότερο σχολείο της χώρας,...
Ευρωπαϊκή ημέρα σχολικού αθλητισμού: Θα γίνει το σπουδαιότερο μάθημα
Ανοικτή σε συζητήσεις για υψηλότερα δικαιώματα χρήσης στην Ελλάδα η Eldorado Gold
Ανοικτή σε συζητήσεις για υψηλότερα δικαιώματα χρήσης στην Ελλάδα η Eldorado Gold
Επιδιώκει να λάβει τις αναγκαίες άδειες για την επανέναρξη των εργασιών που έχουν σταματήσει στις Σκουριές
Ανοικτή σε συζητήσεις για υψηλότερα δικαιώματα χρήσης στην Ελλάδα η Eldorado Gold
Γαλλία: Στους δρόμους γιατροί, δικηγόροι και πιλότοι για το συνταξιοδοτικό
Γαλλία: Στους δρόμους γιατροί, δικηγόροι και πιλότοι για το συνταξιοδοτικό
«Σήμερα η κυβέρνηση θα έπρεπε στην πραγματικότητα να μας ρωτάει "Πώς καταφέρατε το ταμείο σας να βρίσκεται σε τόσο καλή οικονομική κατάσταση;"
Γαλλία: Στους δρόμους γιατροί, δικηγόροι και πιλότοι για το συνταξιοδοτικό