επεξεργασμενα τροφιμα
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα πολλαπλά οφέλη των φρέσκων τροφών και να εφαρμοστούν πολιτικές περιορισμού για τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα δύο μεγάλων ευρωπαϊκών ερευνών.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal (BMJ)», σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναδεικνύουν την ανάγκη καθιέρωσης πολιτικών περιορισμού της πρόσληψης αυτών των τροφών και της προώθησης φρέσκων ή άλλων ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι οι επεξεργασμένες τροφές (συσκευασμένα προμαγειρεμένα τρόφιμα, σνακ, ανθρακούχα αναψυκτικά, δημητριακά με ζάχαρη, έτοιμα γεύματα με συντηρητικά, κρέατα και θαλασσινά που έχουν υποστεί ανασύσταση, αφυδατωμένες σούπες λαχανικών κ.α.) αποτελούν το 25-60% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Παράλληλα, έχει φανεί ότι αυτό το είδος των τροφών σχετίζεται με παχυσαρκία, υψηλή χοληστερίνη, ορισμένα είδη καρκίνων κ.α.

Στην πρώτη έρευνα, που διεξήχθη στη Γαλλία και στη Βραζιλία, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που συνέλεξαν από ημερολόγια γευμάτων έξι 24ώρων 105.159 ατόμων. Οι τροφές χωρίστηκαν ανάλογα με το επίπεδο επεξεργασίας τους. Στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν για δέκα χρόνια τους συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε αύξηση κατά 10% της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, αυξάνεται η πιθανότητα κάθε είδους καρδιαγγειακής νόσου κατά 12%, ειδικότερα στεφανιαίας νόσου κατά 13% και εγκεφαλοαγγειακής νόσου κατά 11%.

Από την άλλη, Ισπανοί ερευνητές μελέτησαν 19.899 αποφοίτους ισπανικών πανεπιστημίων (7.786 άνδρες, 12.113 γυναίκες) με μέσο όρο ηλικίας 38 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη διατροφή. Και πάλι, τα τρόφιμα ομαδοποιήθηκαν σύμφωνα με το βαθμό επεξεργασίας τους και οι θάνατοι μετρήθηκαν κατά μέσο όρο στα επόμενα δέκα χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (πάνω από τέσσερις μερίδες ημερησίως) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά 62%, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση (λιγότερες από δύο μερίδες ημερησίως). Για κάθε πρόσθετη ημερήσια δόση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξανόταν κατά 18%.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα πολλαπλά οφέλη των φρέσκων τροφών (διαθεσιμότητα, τιμή, προσβασιμότητα) και να εφαρμοστούν πολιτικές περιορισμού για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Συγχρόνως, όπως είπαν, περαιτέρω έρευνες οφείλουν να διερευνήσουν πώς αυτές οι τροφές επηρεάζουν το σώμα και επομένως ποιός είναι ο παράγοντας που τις διαμεσολαβεί, ώστε να οδηγούν στην ασθένεια.

Σύνδεσμοι για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις:

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1451

και

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1949

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

salata
Ποιο είναι το ιδανικό πιάτο για υγιεινή διατροφή σύμφωνα με το Χάρβαρντ
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, μέσω της Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Harvard Health Publications, παρουσίασε έναν απλό αλλά ολοκληρωμένο οδηγό για...
Ποιο είναι το ιδανικό πιάτο για υγιεινή διατροφή σύμφωνα με το Χάρβαρντ
Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Καρκίνος παχέος εντέρου: Πέντε συμπτώματα που απαιτούν άμεση προσοχή
Σύμφωνα με την παθολόγο δρ Zion Ko Lamm, οι διαγνώσεις σε άτομα κάτω των 40 ετών έχουν αυξηθεί περίπου κατά 80% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ...
Καρκίνος παχέος εντέρου: Πέντε συμπτώματα που απαιτούν άμεση προσοχή
toyrkoi
Πόσο «Τούρκοι» είναι οι σημερινοί κάτοικοι της Τουρκίας σε σχέση με τους μεσαιωνικούς προγόνους τους
Μια πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα ανέδειξε τον βαθμό γενετικής συγγένειας ανάμεσα στους σύγχρονους Τούρκους και στους Τούρκους του Μεσαίωνα,...
Πόσο «Τούρκοι» είναι οι σημερινοί κάτοικοι της Τουρκίας σε σχέση με τους μεσαιωνικούς προγόνους τους