Thumbnail
Κυριολεκτικά

Περισσότερες νύχτες αϋπνίας θα φέρει η κλιματική αλλαγή στο μέλλον. Καθώς το θερμόμετρο του πλανήτη θα ανεβαίνει και οι νύχτες σταδιακά θα γίνονται πιο ζεστές από ό,τι συνήθως, οι διαταραχές ύπνου θα αυξηθούν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νικ Ομπράντοβιτς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", εκτιμούν ότι περισσότερο θα πληγεί ο ύπνος των ηλικιωμένων και των πιο φτωχών (που δεν έχουν τα μέσα να δροσισθούν με τεχνητό τρόπο όπως το αιρ-κοντίσιον).

Η μελέτη εκτιμά ότι σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, αν δεν αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή, έως το 2050 θα χάνονται κάθε χρόνο μερικά εκατομύρια έξτρα νύχτες ύπνου, μία απώλεια που έως το 2100 θα έχει αυξηθεί σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια νύχτες αϋπνίας.

Η μελέτη εκτιμά ότι σήμερα μία αύξηση της θερμοκρασίας της νύχτας κατά ένα βαθμό Κελσίου «μεταφράζεται» σε τρεις νύχτες ανεπαρκούς ύπνου ανά 100 ανθρώπους το μήνα. Αν συνεπώς, σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, για ένα συνεχόμενο μήνα οι μέσες νυχτερινές θερμοκρασίες είναι αυξημένες κατά ένα βαθμό Κελσίου σε σχέση με τις συνήθεις για την εποχή, τότε όλος ο πληθυσμός μέσα στο μήνα θα έχει συνολικά εννέα εκατομμύρια πρόσθετες νύχτες ανεπαρκούς ύπνου ή 110 εκατομμύρια έξτρα νύχτες ανεπαρκούς ύπνου ετησίως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βουλιαγμένη
Θρίλερ στη Βουλιαγμένη: Η κάμερα του 34χρονου δύτη κατέγραψε σε βίντεο τον θάνατό του
Συγκλονίζουν τα πλάνα από το «Πηγάδι του Διαβόλου» στα Λιμανάκια – Το Σάββατο η επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού
Θρίλερ στη Βουλιαγμένη: Η κάμερα του 34χρονου δύτη κατέγραψε σε βίντεο τον θάνατό του
Ο Συνήγορος του Πολίτη, λογότυπο
Συνήγορος του Πολίτη: Ζητά την επαναφορά της Θεατρικής Αγωγής σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
Επίσημο έγγραφο προς το ΙΕΠ για καθολική επαναφορά του μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης
Συνήγορος του Πολίτη: Ζητά την επαναφορά της Θεατρικής Αγωγής σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
ακίνητα
Ακίνητα: Στα 782 δισ. η περιουσία των Ελλήνων – Ποιες περιοχές «κολυμπούν» στο χρήμα
Πώς ο ΕΝΦΙΑ αποκάλυψε την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων φορολογουμένων - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ακίνητα: Στα 782 δισ. η περιουσία των Ελλήνων – Ποιες περιοχές «κολυμπούν» στο χρήμα
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υπουργείο Παιδείας: Παράταση στις αιτήσεις για Ωνάσεια - Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία
Νέα καταληκτική ημερομηνία – Ποιοι προλαβαίνουν να υποβάλουν αίτηση σε Πρότυπα, Ωνάσεια και Εκκλησιαστικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2026-2027
Υπουργείο Παιδείας: Παράταση στις αιτήσεις για Ωνάσεια - Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία