Thumbnail
Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Η επανάκτηση βάρους μετά από μια δίαιτα είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει, προς μεγάλη απογοήτευσή τους.

Όμως, αν και συνήθως αυτό αποδίδεται στους...πειρασμούς της διατροφής, μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα δίνει μια εναλλακτική εξήγηση που μπορεί να ισχύει: φταίνε τα βακτήρια του εντέρου σας που έχουν κρατήσει την «μνήμη» της παχυσαρκίας και συνεχίζουν να κάνουν...τα δικά τους μέσα στον οργανισμό σας.

Αυτό συμπέρανε η νέα μελέτη, που βασίσθηκε σε πειραματόζωα και, σύμφωνα με την οποία, η παχυσαρκία δημιουργεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου, το λεγόμενο μικροβίωμα, που αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς. Αυτές οι αλλαγές διατηρούνται σε βάθος χρόνου (από μήνες έως χρόνια) και αυτή η «μνήμη» είναι που κάνει μια δίαιτα να γίνεται «γιο γιο», δηλαδή να επανέρχεται το βάρος μετά την αρχική απώλειά του.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας Εράν Ελινάβ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, δήλωσαν ότι εφόσον τα ευρήματα στα ποντίκια επιβεβαιωθούν και στους ανθρώπους, τότε μπορεί να αναπτυχθούν νέες μέθοδοι κατά της παχυσαρκίας, οι οποίες θα εστιάζουν σε παρεμβάσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, π.χ. μέσω χορήγησης προβιοτικών ή αντιβιοτικών.

Όπως είπε ο Ελινάβ, «η νέα έρευνα μπορεί να εξηγεί γιατί αρκετοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να ελέγξουν το βάρος τους μέσω δίαιτας». Επεσήμανε ότι, προς το παρόν, παραμένει άγνωστος ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός (πιθανώς στον μεταβολισμό) με τον οποίο τα μικρόβια «θυμούνται» την παχυσαρκία και συμβάλλουν στην επανάκτηση του βάρους.

Μένει πάντως να αποδειχθεί ότι όντως ισχύει στους ανθρώπους ό,τι και στα ζώα και επιπλέον πρέπει να διαπιστωθεί σε ποιό βαθμό επηρεάζουν τα βακτήρια την επιτυχία ή αποτυχία μιας δίαιτας. Οι ερευνητές ήδη άρχισαν να μελετούν την πιθανή επίπτωση του μικροβίωματος στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους ισραηλινούς επιστήμονες, περίπου οι μισοί υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να χάσουν κιλά σε πιο μόνιμη βάση, καθώς «κυλάνε» ξανά στο βάρος που είχαν πριν τη δίαιτα. Για τους επί πολλά χρόνια παχύσαρκους, το ποσοστό αυτό φθάνει το 80%.

«Είναι πιθανό πάντως ότι τα βακτήρια του εντέρου παίζουν μικρό μόνο ρόλο σε αυτό. Τελικά», παραδέχθηκε ο δρ Ελινάβ, «η κύρια αιτία που οι άνθρωποι ξαναβάζουν κιλά, μπορεί να είναι απλώς επειδή ‘σπάνε’ τη δίαιτά τους».

Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:

http://www.nature.com/nature/journal/vaap/ncurrent/full/nature20796.html

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιολαντα
Ολοκληρώθηκε νέα έρευνα στη «Βιολάντα»: Στο μικροσκόπιο ευθύνες και παραλείψεις
Παρατυπίες σε δεξαμενές και συστήματα ασφαλείας - Συνεχιζόμενη συλλογή στοιχείων από το σημείο της έκρηξης
Ολοκληρώθηκε νέα έρευνα στη «Βιολάντα»: Στο μικροσκόπιο ευθύνες και παραλείψεις
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
Υπουργείο Παιδείας: Στην Καστοριά αύριο η Σοφία Ζαχαράκη - Ο λόγος της επίσκεψης
Συναντήσεις με Δήμαρχο, Αντιπεριφερειάρχη και «αυτοψία» σε σχολικές μονάδες στο πρόγραμμα της Υπουργού Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Στην Καστοριά αύριο η Σοφία Ζαχαράκη - Ο λόγος της επίσκεψης
Βιωματικά εργαστήρια με τίτλο: «Τα παιδιά αναζητούν και καλλιεργούν αξίες ζωής που τα προστατεύουν»
Υπ. Παιδείας: 334 μαθητές της Αττικής καλλιεργούν αξίες ζωής και θωρακίζονται απέναντι στη βία
Βιωματικά εργαστήρια με τίτλο: «Τα παιδιά αναζητούν και καλλιεργούν αξίες ζωής που τα προστατεύουν»
Υπ. Παιδείας: 334 μαθητές της Αττικής καλλιεργούν αξίες ζωής και θωρακίζονται απέναντι στη βία
πληθωρ
Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Παρότι η μεταβολή δείχνει μια μικρή επιβράδυνση, οι πιέσεις στο κόστος ζωής παραμένουν αισθητές για τα νοικοκυριά
Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Οι μεγαλύτερες αυξήσεις