Thumbnail
Για την παραγωγή ενέργειας εκτός ηλεκτρικού δικτύου

Η GravityLight, μια νέα συσκευή-λάμπα LED που τροφοδοτείται από τη βαρύτητα, και βρίσκεται σε βάση δοκιμών, αναμένεται να φέρει κυριολεκτικά επανάσταση στον τομέα του φωτισμού απομακρυσμένων περιοχών και κυρίως φτωχών , σε χώρες της Αφρικής και Ασίας, που σήμερα φωτίζονται από λάμπες κηροζίνης ή λάμπες ηλίου.

Σύμφωνα με το electrologos.gr, το νέο αυτό επίτευγμα εκτιμάται ότι θα είναι ένας φθηνός λαμπτήρας που θα μπορούσε να υποκαταστήσει τις ιδιαιτέρως ρυπογόνες λάμπες κηροζίνης, αλλά και τις ηλιακές λάμπες σε αγροτικές περιοχές.

Η συσκευή λειτουργεί με την πρόσδεση με κορδόνι ενός σάκου με βάρος. Καθώς αυτός ο σάκος κατεβαίνει αργά προς το έδαφος λόγω της βαρύτητας, ένα σύστημα γραναζιών μετατρέπει το βάρος σε ενέργεια, παρέχοντας στους χρήστες φωτισμό για χρονικό διάστημα μέχρι 30 λεπτά, ανάλογα με το βάρος του σάκου. Διαφορετικές ρυθμίσεις επιτρέπουν τον εντονότερο φωτισμό για μικρότερη χρονική διάρκεια.

Η διαδικασία διαρκεί τρία δευτερόλεπτα , ωστόσο η παραγόμενη ενέργεια τροφοδοτεί τη λάμπα για μισή ώρα.

Κάθε συσκευή συνοδεύεται από έναν άδειο σάκο που μπορεί να σηκώσει μέχρι δώδεκα κιλά υλικών, τα οποία μπορεί ο χρήστης να προμηθευτεί… δωρεάν από την ίδια τη φύση, όπως χώμα, πέτρες και άμμος, ενώ δεν χρειάζεται μπαταρία.

Οι δοκιμές θα μετρήσουν και θα αξιολογήσουν την απόδοση των λαμπτήρων σε βάθος χρόνου, όπως η επίπτωση των καιρικών συνθηκών στα εσωτερικά εξαρτήματα. Μόλις ολοκληρωθούν, η συσκευή θα παραχθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα με το κόστος καθεμιάς να κυμαίνεται μεταξύ πέντε και δέκα δολαρίων.
Η λάμπα βαρύτητας μπορεί να βοηθήσει 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, και στο μέλλον θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες κηροζίνης που είναι αρκετά δημοφιλείς στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η νέα τεχνολογία παράγει φως χωρίς κίνδυνο εγκαυμάτων, πυρκαγιών ή ασθενειών που σχετίζονται με την κηροζίνη, χρησιμοποιώντας μια σακούλα 12 κιλών συνδεδεμένη σε ένα πατενταρισμένο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 200 ευρώ


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

filologoi_1.jpg
Πόλεμοι, λιτότητα και ερείπια στο Δημόσιο Σχολείο: Οι φιλόλογοι καταγγέλλουν την πολιτική υποβάθμισης
Εξήντα μεταπτυχιακοί φοιτητές και μέλη της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς επισκέφθηκαν πανεπιστήμια στο Μαϊάμι, με στόχο νέες διεθνείς...
Πόλεμοι, λιτότητα και ερείπια στο Δημόσιο Σχολείο: Οι φιλόλογοι καταγγέλλουν την πολιτική υποβάθμισης
taksi
Το κρυφό πρόσωπο της ελληνικής εκπαίδευσης: Απόφοιτος μιλά για τις απάτες του εκπαιδευτικού συστήματος
Σφοδρές καταγγελίες για το εκπαιδευτικό σύστημα από απόφοιτο Λυκείου: «Η παιδεία έχει εκφυλιστεί σε αποστήθιση και εξετασιοκεντρικότητα»
Το κρυφό πρόσωπο της ελληνικής εκπαίδευσης: Απόφοιτος μιλά για τις απάτες του εκπαιδευτικού συστήματος