Επιστήμη 0

Νόμπελ Ιατρικής για το «GPS του εγκεφάλου»

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σουηδία

Σε τροχιά Νόμπελ κινούνται όλες οι επιστήμες κάθε χρόνο τέτοια εποχή με την ολοκλήρωσή της να γίνεται στην Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου. Τη σκυτάλη είχε η Ιατρική μέχρι χθες και αναμένεται να την πάρει σήμερα η Φυσική, έπειτα η Χημεία και  οι οικονομικές επιστήμες. Δεν θα λείψει και η απονομή της πιο «ειρηνικής» προσωπικότητας, που αν κρίνουμε από την περσινή επιλογή (Ομπάμα) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το κριτήριο να είναι αυτός που έχει «εκτοξεύσει» τις περισσότερες βόμβες.

Ο Αγγλο-αμερικανός Τζον Ο'Κιφ, και το ζεύγος των Νορβηγών Μέι-Μπριτ και Εντβαρντ Μόζερ τιμήθηκαν από τη σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την εργασία τους επί της λειτουργίας του εγκεφάλου.

«Οι ανακαλύψεις τους (…) έλυσαν ένα πρόβλημα που κινητοποιεί φιλοσόφους και τους επιστήμονες εδώ και αιώνες. Πως δημιουργεί ο εγκέφαλος το χάρτη του κόσμου που τον περιβάλλει και πως καταφέρνουμε να μετακινούμαστε σε ένα περίπλοκο περιβάλλον» αναφέρει η σουηδική επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Το Νόμπελ Ιατρικής συνοδεύεται από το ποσό των 8 εκατ. κορόνων (880.000 ευρώ) είναι το πρώτο βραβείο Νόμπελ που απονέμεται κάθε χρονιά.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Νέα σχολική χρονιά 2026-2027: «Κλείδωσε» ο αγιασμός και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Σκάνδαλο στην Εθνική Σχολή Δικαστών: Υποψήφιος γραμματέας πιάστηκε με πλαστό πτυχίο

Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν βγάλει μετά τις 3 Αυγούστου

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

επιστήμη