συμφωνια
Η συμφωνία έχει τετραετή διάρκεια και αποσκοπεί στη στήριξη μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την απασχολησιμότητα και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνει την ανανέωση και ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας στους τομείς της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) και της Διά Βίου Μάθησης, μέσω της υπογραφής Κοινής Δήλωσης Προθέσεων με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας, Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Γερμανίας.

Η Κοινή Δήλωση Προθέσεων υπεγράφη στις 31/12/2025 από τον Κωνσταντίνο Βλάση, Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και τον Ingo Behne, State Secretary του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας, Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Η νέα συμφωνία εμβαθύνει στην επιτυχημένη συνεργασία που έχει ξεκινήσει από το 2021 και στοχεύει στη διαμόρφωση σύγχρονων, ευέλικτων και ελκυστικών συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ανταποκρινόμενων στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στις προκλήσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

Κεντρικοί άξονες συνεργασίας

Η ελληνογερμανική συνεργασία περιλαμβάνει:

  • συγκριτική ανάλυση των συστημάτων ΕΕΚ και Διά Βίου Μάθησης των δύο χωρών,
  • ανταλλαγή καλών πρακτικών για την αναβάθμιση δεξιοτήτων (reskilling & upskilling), μέσω της ενίσχυσης της διά βίου μάθησης και του επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας,
  • ενίσχυση της ελκυστικότητας της ΕΕΚ,
  • ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ψηφιοποίηση, την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη,
  • εντοπισμό επαγγελματικών ειδικοτήτων κοινού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων.

Η συνεργασία προβλέπει ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων, ενημερωτικές επισκέψεις, κοινά έργα και τακτικό πολιτικό διάλογο μέσω της Ελληνογερμανικής Κοινής Ομάδας Εργασίας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, η οποία θα συνεδριάζει τακτικά σε Ελλάδα και Γερμανία, αξιοποιώντας και ψηφιακά μέσα. Οι δύο πλευρές προτίθενται να ενθαρρύνουν τις συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ενδιαφερόμενων μερών, όπως οργανισμών, επιμελητηρίων, παρόχων εκπαίδευσης και εταιρειών, προκειμένου να προωθήσουν κοινά έργα και δραστηριότητες.

Η συμφωνία έχει τετραετή διάρκεια και αποσκοπεί στη στήριξη μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την απασχολησιμότητα και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Ο Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Βλάσης δήλωσε:

«Η Ελλάδα επιλέγει στρατηγικά τη συνεργασία με κράτη που διαθέτουν μακρά παράδοση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Η Γερμανία αποτελεί έναν τέτοιο εταίρο, με τον οποίο έχουμε ήδη αναπτύξει συνέργειες με σαφή και μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως το έργο Future4VET, το οποίο συνέβαλε ουσιαστικά στην ενίσχυση της ΕΕΚ στη χώρα μας.

Η σημερινή συμφωνία έρχεται να κεφαλαιοποιήσει αυτές τις επιτυχημένες συνεργασίες και να τις εξελίξει, με έμφαση στις γνώσεις και δεξιότητες του 21ου αιώνα και στη σύνδεση της ΕΕΚ με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, η συνεργασία αυτή ενισχύει τη δυνατότητα της Ελλάδας να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και υλοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, όπως η Διακήρυξη του Herning, που δίνει έμφαση στη βελτίωση της ελκυστικότητας, της ποιότητας, της συμπερίληψης και της συνάφειας της ΕΕΚ με την αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αξιοποίηση συνεργειών σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το EuroSkills Düsseldorf 2027, το οποίο θα συνδιοργανωθεί από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, συγκεντρώνοντας νέους επαγγελματίες από όλη την Ευρώπη σε περίπου 50 ειδικότητες. Με κεντρικό μήνυμα “Skills! Shape Your Future”, η διοργάνωση αυτή αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο των δεξιοτήτων στη διαμόρφωση του μέλλοντος των νέων και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει σε διεθνείς συνεργασίες ουσίας, με στόχο ένα σύγχρονο, ποιοτικό και κοινωνικά δίκαιο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.»

υπογραφες

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

«Έβλεπα τον γιο μου να καταρρέει και δεν ήξερα το γιατί»: Η μάχη μιας εκπαιδευτικού με τη δυσλεξία

Πώς τα χρήματά σας «φεύγουν» αθόρυβα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό

Σπίτι με 50 ευρώ το μήνα για δημόσιους υπαλλήλους: Το νέο πρόγραμμα που αλλάζει τα δεδομένα

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos-fovos-bullying
Φονικό στις Σέρρες: «Αν ο 17χρονος έφυγε από τα χέρια μου ζητάω συγγνώμη από την οικογένεια» λέει ο 16χρονος
Δολοφονία 17χρονου στις Σέρρες: Oι πρώτες δηλώσεις του 16χρονου κατηγορούμενου
Φονικό στις Σέρρες: «Αν ο 17χρονος έφυγε από τα χέρια μου ζητάω συγγνώμη από την οικογένεια» λέει ο 16χρονος
Αγρότες με τρακτέρ
Οι αγρότες στο Μαξίμου: Ανοίγουν σταδιακά οι δρόμοι - Την Τρίτη η κρίσιμη συνάντηση
Αποδέχονται οι αγρότες την πρόσκληση για συνάντηση την Τρίτη στο Μαξίμου, ανοίγουν αύριο οι δρόμοι με τα τρακτέρ στην άκρη
Οι αγρότες στο Μαξίμου: Ανοίγουν σταδιακά οι δρόμοι - Την Τρίτη η κρίσιμη συνάντηση