διαγωνισμος
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν έως 6 Φεβρουαρίου 2025 μαθητές/τριες Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου που ανήκουν στις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπ/σης  Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιά, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν για το σχολικό έτος 2024-2025 Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ιστορικού αφηγήματος και αφίσας με θέμα: «Μικρά Ασία – Πόντος: Ενθυμήματα».

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν έως 6 Φεβρουαρίου 2025 μαθητές/τριες Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου που ανήκουν στις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπ/σης  Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιά, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

Οι διακριθέντες/είσες θα λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, σε σημεία τα οποία σχετίζονται με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου. Τα έργα τους θα δημοσιευθούν σε έντυπο ευρείας κυκλοφορίας και οι βραβευμένες αφίσες θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία της αφίσας στον διαγωνισμό του επόμενου σχολικού έτους.

Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτελεί o δημιουργικός προβληματισμός για τις ελληνορθόδοξες ρίζες, την ενεργό παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη Μικρά Ασία και τον Πόντο και τον βίαιο εκτοπισμό από τη γενέθλια γη.

Οι μαθητές/τριες καλούνται να δημιουργήσουν ένα ιστορικό αφήγημα ή μία αφίσα αναφερόμενοι/ες σε μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω θεματικές:

  1. στην ακμή του Ελληνισμού στην περιοχή της Μικράς Ασίας και του Πόντου
  2. στη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή
  • στην εγκατάσταση και την εξέλιξη των Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων στην Ελλάδα
  1. στην εξασφάλιση της ιστορικής συνέχειας στη νέα πατρίδα

Μέσα από τη δημιουργία τους οι μαθητές/τριες θα γίνουν οι ίδιοι/ίδιες ερευνητές/τριες του παρελθόντος μελετώντας ιστορικές πηγές, θα διευρύνουν και να εμπλουτίσουν τις ιστορικές τους γνώσεις για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και του Πόντου, θα μάθουν να αξιολογούν τις πηγές διασταυρώνοντας την αξιοπιστία τους, θα συνειδητοποιήσουν την ακτινοβολία και την εμβέλεια του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού τόσο στην Ανατολή όσο και στην κυρίως Ελλάδα ή και αλλού, όπου μετεγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες, θα εξοικειωθούν με τις αρχές, τα ιδανικά, τα ήθη και τα έθιμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου, θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά με την παραγωγή ενός πρωτότυπου έργου, θα  αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους και θα εκφράσουν την ευαισθησία τους.

Πρόσκληση συμμετοχής στον διαγωνισμό

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνοδος πρυτανεων
Αρχίζει την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, στο Βόλο, η 110η Σύνοδος Πρυτάνεων
Προεδρεύων ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα άλλα 2 μέλη του Προεδρείου της Συνόδου, είναι ο Πρύτανης του...
Αρχίζει την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, στο Βόλο, η 110η Σύνοδος Πρυτάνεων
μαθητές στο σχολείο
Νηπιαγωγείο: Ποιοι μαθητές δεν θα πάνε φέτος στο Δημοτικό - Η παγίδα στις απουσίες
Εγγραφές 2026: Ποια παιδιά «κόβονται» από την Α' Δημοτικού και παραμένουν στο Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο: Ποιοι μαθητές δεν θα πάνε φέτος στο Δημοτικό - Η παγίδα στις απουσίες