ειδικη αγωγή
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου υποδέχθηκε την κ. Μακρή στο εμβληματικό και ιστορικό κτίριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

Ιδιαίτερα συγκινητική, ζεστή και ταυτόχρονα πολύ ανθρώπινη ήταν η προγραμματισμένη επίσκεψη της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτή Μαγνησίας κ, Ζέττας Μ. Μακρή στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής καί πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’, την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, στην Λευκωσία.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου υποδέχθηκε την κ. Μακρή στο εμβληματικό και ιστορικό κτίριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου μαζί με τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτη κ. Γεώργιο Χριστοδούλου, Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από την τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, που τόσο ο Μακαριώτατος όσο και η κ. Μακρή ήταν προσκεκλημένοι και χαιρέτισαν την εκδήλωση.

Η κ. Μακρή, αρχικά, ξεναγήθηκε στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Κύπρου Μακάριου Γ’, τα οποία διατηρούνται με μεγάλο σεβασμό και την δέουσα προσήλωση στην μνήμη του, εντός του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου. Ακόμη, περιηγήθηκε και στους χώρους που φιλοξενούνται οι συλλογές των προσωπικών κειμηλίων, φωτογραφιών και δώρων που λάμβανε ο Αρχιεπίσκοπος από τους ηγέτες κρατών της εποχής εκείνης, κατά τις συναντήσεις τους, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευρήματα τα οποία κατάφεραν να διασωθούν και να περισυλλεγούν με μεγάλο κόπο από την επίθεση στο ιστορικό Μέγαρο κατά την τουρκική εισβολή και συντηρούνται, έως σήμερα, με περισσή φροντίδα, μέριμνα και αγάπη.

Με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, η κ. Μακρή συζήτησε με τον Μακαριώτατο, αναλυτικά, την σημαντικότητα του θέματος της Παιδείας σε όλα τα επίπεδα αλλά και την δυναμική επιρροή της στο είδος και την έκταση του αγώνα για εθνική επιβίωση. Για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, η διαμόρφωση του μέλλοντος επιτελείται ουσιαστικά και προδιαγράφεται στα σχολεία μας καθώς σε αυτά μεταλαμπαδεύονται αι αξίες της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας και μετουσιώνονται σε δύναμη δημιουργίας διασφαλίζοντας την γόνιμη συνέχιση της εθνικής ζωής μας.

Η καλλιέργεια και ανάπτυξη της ελληνικής ταυτότητας σημαίνει αυτογνωσία, καλλιέργεια των αξιών της παράδοσης και γνώση της Ιστορίας. Τα σχολεία αποτελούν φυτώρια αγωνιστών, ιδίως για την απελευθέρωση της Κύπρου. Άλλωστε, για τους Έλληνες, η παιδεία υπήρξε πάντοτε ύψιστη αξία τόσο σε εποχές ακμής ως έκφραση της πνευματικής ανάτασης του λαού, με σαφή τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα, όσο και σε εποχές παρακμής και εθνικών περιπετειών, ως ελπίδα και όχημα για την εθνική επιβίωση.

Ακόμη, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε, με νοσταλγία, στα χρόνια που ήταν νεαρός φοιτητής στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διακονούσε, παράλληλα, στις εκκλησίες του κέντρου των Αθηνών, τονίζοντας πόσο σημαντική ήταν η προσφορά της δωρεάν φοίτησης από το ελληνικό κράτος στους Κύπριους φοιτητές. Ενώ, δεν παρέλειψε, εκτενώς, να αναφερθεί στα εθνικά ζητήματα και στον συνεχή και άοκνο αγώνα, που καταβάλλουν, καθημερινά, οι Κύπριοι, 48 χρόνια τώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα αλλά και τις εξελίξεις, από την τουρκική εισβολή. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μελετούμε με προσοχή όλες τις παραμέτρους, να προβλέπουμε με κάθε δυνατή ακρίβεια τις εξελίξεις, να προγραμματίζουμε με σύνεση τις κινήσεις μας και να οπλιστούμε με περισσότερο αγωνιστική καρτερία για να μεταβάλουμε τα στοιχεία της εις βάρος του ελληνοκυπριακού λαού σημερινής ανίσωσης.

Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε, θερμά, τον Αρχιεπίσκοπο για το εγκάρδιο καλωσόρισμά του στην Αρχιεπισκοπή, τόνισε ότι ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εκείνη να συναντηθεί, ως Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τον Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας, που με γλυκύτητα, πραότητα, σοφία και αγωνιστικότητα, συνεχίζει να υπηρετεί, με το ίδιο πάθος και συνέπεια, την γραμμή αγώνα για την ελευθερία που επιβάλλει η δικαιοσύνη και η οποία συνάδει απόλυτα με την εθνική μας καταγωγή και τις παρακαταθήκες του Μακαρίου.

Με αυτό τον τρόπο δικαιώνονται τόσο οι αγώνες των Κυπρίων όσο και του Εθνάρχη Μακαρίου. Δήλωσε, δε, ιδιαίτερα συγκινημένη που επισκέφθηκε έναν τόσο εμβληματικό και ιστορικό χώρο, αυτόν της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στον οποίο γράφτηκε ανεξίτηλα ίσως το σημαντικότερο μέρος της νεότερης ιστορίας της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τραγική η κατάσταση στην Κέρκυρα για τους Εκπαιδευτικούς με την εξεύρεση κατοικίας

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών χωρίς Speaking - Έκθεση σε 1 ημέρα: Υπάρχει και σαρώνει το ενδιαφέρον

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΥΠΑΙΘ: Στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών η ενδοσχολική επιμόρφωση και ο ηλεκτρονικός φάκελος
Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα επιμορφωτικά σεμινάρια της παρ. 1 του άρθρου 95 είναι προαιρετική και συνεκτιμάται κατά την ατομική αξιολόγησή τους.
ΥΠΑΙΘ: Στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών η ενδοσχολική επιμόρφωση και ο ηλεκτρονικός φάκελος
Η αναγνώριση της συνάφειας μεταπτυχιακών και από πότε ισχύουν οι μισθολογικές αλλαγές
Η κατάταξη στα ΜΚ της προηγούμενης περίπτωσης πραγματοποιείται μόνο όταν το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών είναι συναφές με το...
Η αναγνώριση της συνάφειας μεταπτυχιακών και από πότε ισχύουν οι μισθολογικές αλλαγές
Τραγικό! 5χρονο παιδί μόλις ξύπνησε άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα και πέθανε σε 2 ώρες
Το παιδί όταν έφθασε στο νοσοκομείο είχε μυδρίαση στους οφθαλμούς και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του...
Τραγικό! 5χρονο παιδί μόλις ξύπνησε άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα και πέθανε σε 2 ώρες