Thumbnail
«Διευρύνονται οι εκπαιδευτικοί ορίζοντες - Συνολική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης», σημειώνει το υπουργείο Παιδείας για το Παράλληλο Μηχανογραφικό - Αναλυτικά το ΦΕΚ

Οι ειδικότητες και ο αριθμός των εισακτέων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό καθορίζονται με την Απόφαση Κ5/62224/ ΦΕΚ Β’ 2428, 7-6-2021 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, φέτος, δίνεται για πρώτη φορά στους υποψηφίους η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτησή τους σε Δημόσιο ΙΕΚ. Στο παράλληλο μηχανογραφικό του έτους 2020-2021 συμπεριλαμβάνονται 52 επιλεγμένες, σύγχρονες ειδικότητες υψηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας, καθώς και από τους υποψηφίους καταρτιζόμενους.

Ενδεικτικά, ιδιαιτέρως δημοφιλείς ειδικότητες είναι: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής - πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος - σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας.

Η Επαγγελματική Κατάρτιση αποτελεί μια σημαντική εκπαιδευτική διαδρομή, με δυναμικές επαγγελματικές προοπτικές. Με τη συνολική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αναδεικνύουμε στην πραγματικότητα τους πολλαπλούς εκπαιδευτικούς δόμους που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέες και οι νέοι μας, υπηρετώντας τις κλίσεις, τις δεξιότητές τους και αυξάνοντας την πιθανότητα της επαγγελματικής τους καταξίωσης. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε:

«Κεντρική προτεραιότητά μας είναι η αλλαγή φιλοσοφίας ως προς τις προοπτικές που παρέχουν οι διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδρομές και η ανάδειξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να μετατραπεί σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για τους πολλούς. Οι ειδικότητες των ΔΙΕΚ, στις οποίες αποκτούν πλέον πρόσβαση οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω παράλληλου μηχανογραφικού, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που προβλέπεται να έχουν εκθετική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον και δίνουν στις νέες και τους νέους μας διεξόδους και επιπλέον επιλογές.»

Ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παπαϊωάννου
Παπαϊωάννου: Σε ποιο κράτος υπάρχουν εγγεγραμμένοι φοιτητές από το 1930;
Ο υφυπουργός Παιδείας, εκτιμά ότι θα διαγραφούν περισσότεροι από 220.000 φοιτητές από τα ΑΕΙ - Σε αναμονή για τα στοιχεία ΕΚΠΑ και ΑΠΘ
Παπαϊωάννου: Σε ποιο κράτος υπάρχουν εγγεγραμμένοι φοιτητές από το 1930;
Κώστας Τσιάρας
Τσιάρας: Οι αγρότες τραμπουκίζουν συναδέλφους τους που είπαν "ναι" στον διάλογο
Καταγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για πιέσεις και «τραμπουκισμούς» σε αγρότες που «είπαν "ναι" στον διάλογο»
Τσιάρας: Οι αγρότες τραμπουκίζουν συναδέλφους τους που είπαν "ναι" στον διάλογο
slider (onomatodosia).JPG
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Επίσημη ονοματοδοσία του Γ’ Αμφιθεάτρου σε Αμφιθέατρο “Sofia Corradi”

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των ορκωμοσιών, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η...

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Επίσημη ονοματοδοσία του Γ’ Αμφιθεάτρου σε Αμφιθέατρο “Sofia Corradi”
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Μειώθηκε ελαφρά το κονδύλι για τα κτήρια στη Λήμνο
Το κονδύλι του υπουργείου Παιδείας αφορά σε επισκευές, συντηρήσεις, μετατροπές στις κτιριακές υποδομές της Πανεπιστημιακής Μονάδας Λήμνου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Μειώθηκε ελαφρά το κονδύλι για τα κτήρια στη Λήμνο