Οι μαθητές καινοτομούν και δημιουργούν ένα διαφορετικό παγκάκι με πολλαπλά οφέλη
Το πρωτοποριακό τους, βιώσιμο παγκάκι παρουσίασαν στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, οι μαθητές της ομάδας RAISE (Reusable – Advanced – Innovative – Safe – Economical) του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης, με αφορμή την 21η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, και την 22η Απριλίου, Διεθνής Ημέρα Γης

Στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας Νέων με Προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη, τα παιδιά σχεδίασαν ένα καινοτόμο παγκάκι, κατασκευασμένο από συμπιεσμένα ανακυκλωμένα υλικά (χαρτοπολτό και πριονίδι), προάγοντας την επαναχρησιμοποίηση υλικών μετά το πέρας του ορίου ζωής τους.

Το παγκάκι είναι βαμμένο με φωτοκαταλυτικά χρώματα, τα οποία απορροφούν ατμοσφαιρικούς ρύπους, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον, το παγκάκι παρέχει υποδοχές για τη φόρτιση ηλεκτρικών συσκευών, δύο κάδους ανακύκλωσης, ηλιακά πάνελ, βιοδιασπώμενες σακούλες και φτυαράκια για τη συλλογή των απορριμμάτων των κατοικίδιων. Οι κάδοι ανακύκλωσης φέρουν αισθητήρες πληρότητας που ειδοποιούν τα απορριμματοφόρα λίγο πριν γεμίσουν οι κάδοι, ελαχιστοποιώντας τα δρομολόγια τους και εξοικονομώντας ορυκτούς πόρους, σύστημα κλειδώματος όταν γεμίσουν, ώστε να μην ρυπαίνεται ο περιβάλλων χώρος από την υπερχείλισή τους και αισθητήρες για ανέπαφη χρήση.

Ο σχεδιασμός έγινε από μαθητές και κατασκευάστηκε από μαραγκό, ενώ το όλο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας μέσω της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. «Έμπνευσή μας αποτέλεσαν οι καθηγητές μας και το σχολείο μας», είπαν οι μαθητές, καθώς παρατήρησαν ότι στο σχολείο τα παγκάκια χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και ότι ένα κοινό παγκάκι μπορεί να μετατραπεί σε οικολογικό. Συνεργάστηκαν με το Πολυτεχνείο, ενημερώθηκαν για τα χρώματα, ο καθένας προσέθεσε μία καινοτομία και έφτασαν στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ έχουν ήδη οργανώσει υποομάδες διαχείρισης του έργου, όπως μάρκετινγκ, δημοσίων σχέσεων, τεχνολογικής υποστήριξης κ.ά. Μάλιστα, περισσότερα από 2.000 παγκάκια έχουν ήδη παραγγελθεί από δήμους και ξενοδοχεία.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε:

«Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, μέσω του διαγωνισμού, μαθητές μας ήρθαν κοντά στην πραγματική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος και της εφεύρεσης λύσεων, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Οργανώθηκαν, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν, κατέληξαν σε ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο προϊόν, που κατάφεραν ήδη να προωθήσουν στην αγορά. Το παράδειγμά τους μας γεμίζει με αισιοδοξία. Η βιωματική εκπαίδευση, η σφαιρική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή των παιδιών μας αποτελούν προτεραιότητα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εντάξαμε στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, ήδη από φέτος πιλοτικά σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, με στόχο από το επόμενο σχολικό έτος να επεκταθούν σε όλη τη χώρα, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων με θεματικές όπως η επιχειρηματικότητα, η ρομποτική, οικολογική συνείδηση και το ευ ζην. Συγχαρητήρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα.»

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλια
Η σημασία της λέξης "σκύμνος"
Έχετε συναντήσει ποτέ τον όρο "σκύμνος" σε κείμενο ή συνομιλία; Ξέρετε σε ποιο ζώο αναφέρεται και ποια είναι η ακριβής του έννοια;
Η σημασία της λέξης "σκύμνος"
παπαωιανου
Έως 29 Αυγούστου η επίσημη ανακοίνωση για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr εκτός απροόπτου έως την Παρασκευή 29 Αυγούστου θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για τις 4 άδειες που...
Έως 29 Αυγούστου η επίσημη ανακοίνωση για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
ποντος
Ηλίας Πετρόπουλος: «Οι Πόντιοι κουβαλούν μια ελληνικότητα βαθύτατα ριζωμένη στο χρόνο»
Ο ακαδημαϊκός απαντά τεκμηριωμένα στο ερώτημα: «Πόσο Έλληνες είναι οι Πόντιοι;»
Ηλίας Πετρόπουλος: «Οι Πόντιοι κουβαλούν μια ελληνικότητα βαθύτατα ριζωμένη στο χρόνο»