Κορονοϊός: Διαδικτυακή συζήτηση των υπουργών Παιδείας Ε.Ε. με πρωτοβουλία της Ελλάδας
Τη συνάντηση των υπουργών άνοιξε η υπουργός Νίκη Κεραμέως - Το συντονισμό της συνάντησης πραγματοποίησε η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη - Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση εμπειρογνωμόνων

Διαδικτυακή συζήτηση με τους Υπουργούς Παιδείας, υψηλόβαθμα στελέχη και Εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υποδέχθηκε διαδικτυακά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του ΣτΕ, στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2020

Το Υπουργείο διοργάνωσε διαδικτυακά την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020  Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Παιδείας των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση εμπειρογνωμόνων με τις ίδιες θεματικές, κατά την οποία θα συζητηθούν οι τρόποι υλοποίησης  των αποφάσεων των Υπουργών Παιδείας που προηγήθηκαν.

Τη Συνάντηση Υπουργών άνοιξε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Τον συντονισμό της συνάντησης ανέλαβε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία δέχτηκε τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια των διοργανωτών της Άτυπης Διαδικτυακης συνάντησης των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον άψογο συντονισμό που έκανε ως Προεδρεύουσα, αντικαθιστώντας την υπουργό Παιδείας που βρίσκεται σε καραντίνα καθώς διαγνώσθηκε θετική στον κορονοϊό.

η οποία δέχτηκε τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια των διοργανωτών της Άτυπης Διαδικτυακης συνάντησης των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον άψογο συντονισμό που έκανε ως Προεδρεύουσα της συνάντησης, αντικαθιστώντας την Υπουργό Νίκη Κεραμεως η οποία είναι σε καραντίνα μετά το θετικό αποτέλεσμα του τεστ COVID στο οποίο υπεβλήθη.

Οι δύο θεματικές είναι οι ακόλουθες:

  • «H ανταπόκριση της εκπαίδευσης στην κρίση του COVID-19. Το δικαίωμα στην ποιοτική εκπαίδευση σε περιόδους πανδημίας και οι προκλήσεις της» (The education response to the COVID-19 crisis: The right to quality education in times of a pandemic and its challenges)
     
  • «Η αξιοποίηση της εκπαίδευσης υπέρ της ευαισθητοποίησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που τίθεται σε κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή, στο δημοκρατικό πολιτισμό» (Utilizing Education as a tool for promoting awareness of cultural heritage at risk from climate change in a culture of democracy)

Η πρώτη θεματική εστίασε στις εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η εκπαίδευση, ενώ η δεύτερη, που αναδεικνύει το μείζον παγκόσμιο πρόβλημα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή υπό το πρίσμα της εκπαίδευσης, αποτέλεσε συνέχεια και επέκταση της ελληνικής πρωτοβουλίας που αναπτύχθηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του 2019 και ήδη υποστηρίζεται από περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως.

Τη Συνάντηση Υπουργών άνοιξε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,  η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης,  κα Marija Pejcinovic Buric και η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, κα Mariya Gabriel (γραπτή παρέμβαση).

Το συντονισμό της Άτυπης Συνάντησης πραγματοποίησε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Σοφία Ζαχαράκη.

Εισηγήσεις για τη θεματική του COVID-19 έγιναν από την Υφυπουργό Παιδείας, κα Σοφία Ζαχαράκη, τον Υπουργό Παιδείας, Επιστημών, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Γεωργίας, κ. Mikheil Chkhenkeli, τον τ. Πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητή κ. Βασίλη Σκουρή και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εκπαίδευσης του Συμβουλίου, κ. Sjur Bergan, και δεκάδες άλλους εγγεγραμμένους Υπουργούς και στελέχη από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για τη θεματική της αλληλεπίδρασης της εκπαίδευσης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή τοποθετήθηκαν η Υφυπουργός, κα Σοφία Ζαχαράκη, ο Καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, ο αρχιτέκτων, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της EUROPA NOSTRA, κ.  Paolo Vitti, και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κα Εμμανουέλα Δούση και άλλοι πολλοί ομιλητές.

Συντονιστής των δράσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, και μέλος της ειδικής διυπουργικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για το σκοπό αυτό, ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος.

Μία ιδιαίτερη διάσταση στην Συνάντηση των Υπουργών Παιδείας προσέφερε  η συνεισφορά των νέων στο θέμα της αλληλεπίδρασης της εκπαίδευσης και της προστασίας της απειλούμενης από την κλιματική αλλαγή πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από  προσομοίωση των εργασιών της συνάντησης Υπουργών που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα, υπό το συντονισμό και την επιστημονική επιμέλεια της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κας Εμμανουέλας Δούση. Τα πορίσματα και η Διακήρυξη της Προσομοίωσης παρουσιάστηκαν και δόθηκαν για διαβούλευση στους Υπουργούς Παιδείας των κρατών-μελών και τους Εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της «Διακήρυξης της Αθήνας για τον COVID-19» από τους Υπουργούς των κρατών μελών.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Υποδεχόμαστε διαδικτυακά με ιδιαίτερη τιμή τους Υπουργούς Παιδείας και τους Εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε μία ιδιαίτερη συγκυρία εξ αιτίας του κορωνοϊού. Παρά τις αντιξοότητες, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αξιοποίησε την Ελληνική Προεδρία της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να αναδείξουμε μείζονα ζητήματα που απασχολούν την εκπαίδευση στη χώρα αλλά και διεθνώς, καθώς και να ανταλλάξουμε προτάσεις και καλές πρακτικές. Κοινός παρανομαστής των δύο θεματικών που συζητήσαμε, την πανδημία και την κλιματική αλλαγή: η απαιτούμενη συστράτευση δυνάμεων και η προστιθέμενη αξία στην ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Αυτό είναι το νέο μήνυμα του efood στους διανομείς μετά τον σάλο

Σχολεία: Πόσοι μαθητές έχουν εμβολιαστεί - Πόσα είναι τα κρούσματα

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών που μπορείτε να την πάρετε μέσα σε λίγες μέρες ΜΕ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ Ανάγνωση και Ακρόαση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

τσιπρας αλέξης ΔΕΘ
Τσίπρας: 20.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών - Κατάργηση ΕΒΕ - Ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ
85η ΔΕΘ - Δείτε τα κύρια σημεία από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που αφορούν την Παιδεία
Τσίπρας: 20.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών - Κατάργηση ΕΒΕ - Ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ