Συμπλήρωση των οδηγιών διαχείρισης διδακτέας-εξεταστέας ύλης της Φυσικής της Γ΄ τάξης ΓΕΛ και Γ΄ και Δ΄ τάξεων Εσπερινού ΓΕΛ
Συμπλήρωση των οδηγιών διαχείρισης διδακτέας-εξεταστέας ύλης

Συμπλήρωση των οδηγιών διαχείρισης διδακτέας-εξεταστέας ύλης της Φυσικής της Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ΄ και Δ΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2019-2020.

Αξιότιμες κυρίες / αξιότιμοι κύριοι,

ως μέλος της συγγραφικής ομάδας του σχολικού βιβλίου Φυσική Γ΄ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας (τεύχος Α΄) θα ήθελα να αναφερθώ στην πρόσφατα εκδοθείσα (16-09-2019) απόφαση, με Αρ. Πρωτ. 143354/Δ2 και θέμα: «Διαχείριση διδακτέας-εξεταστέας ύλης της Φυσικής της Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ΄ και Δ΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2019-2020».

Επισημαίνω τα παρακάτω:

  1. Από το συγκεκριμένο τεύχος, στη διδακτέα – εξεταστέα ύλη, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 2875/5-7-2019/τ. Β΄, ανήκει το ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ και συγκεκριμένα οι ενότητες 4.1 Μαγνητικό πεδίο [εκτός από τις παραγράφους γ) «Που οφείλονται οι μαγνητικές ιδιότητες των σωμάτων» και δ) «Τρόποι μαγνήτισης υλικών»], 4.2 Μαγνητικό πεδίο ρευματοφόρων αγωγών, 4.3 Ηλεκτρομαγνητική δύναμη, 4.4 Η ύλη μέσα στο μαγνητικό πεδίο και 4.6 Ηλεκτρομαγνητική επαγωγή.
  2. Το σύνολο των παραπάνω ενοτήτων εισάγονται εφέτος στη διδακτέα – εξεταστέα ύλη.
  3. Οι οδηγίες διαχείρισης των παραπάνω ενοτήτων, όπως αυτές περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα απόφαση, εξαντλούνται στην πρόταση χρησιμοποίησης τεσσάρων (4) βίντεο και εκτέλεσης δύο (2) πειραματικών επιδείξεων.
  4. Στις οδηγίες διαχείρισης των παραπάνω ενοτήτων, όπως αυτές περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα απόφαση, δεν προτείνεται αριθμός ωρών διδασκαλίας για κάθε ενότητα. Θεωρώ αναγκαία την πρόταση αυτή, με δεδομένο ότι το σύνολο των παραπάνω ενοτήτων εισάγονται εφέτος στη διδακτέα – εξεταστέα ύλη και ότι εφέτος οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος ανά εβδομάδα αυξήθηκαν σε έξι (6) συν (+) μία (1) από τρεις (3).
  5. Οι οδηγίες διαχείρισης των παραπάνω ενοτήτων, όπως αυτές περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα απόφαση, δεν οριοθετούν το επίπεδο δυσκολίας των ασκήσεων – προβλημάτων στις/στα οποίες/οποία θα πρέπει να ασκηθούν τα παιδιά, επιλέγοντας ασκήσεις – προβλήματα που περιλαμβάνονται μεν στο τεύχος, αλλά δεν πρέπει να διδαχθούν. Θεωρώ αναγκαία την οριοθέτηση αυτή, με δεδομένο ότι το σύνολο των παραπάνω ενοτήτων εισάγονται εφέτος στη διδακτέα – εξεταστέα ύλη και ότι το επίπεδο δυσκολίας μπορεί να ποικίλει σημαντικά.
  6. Οι οδηγίες διαχείρισης των παραπάνω ενοτήτων, όπως αυτές περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα απόφαση, δεν περιλαμβάνουν τα όσα σχετικά ειπώθηκαν στο πλαίσιο της διημερίδας με θέμα: «Πλαίσιο λειτουργίας των μαθημάτων του μεταβατικού Προγράμματος Σπουδών της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου», για το σχολικό έτος 2019-2020, που διοργάνωσε το Γραφείο Επιστημονικών Μονάδων Β΄ κύκλου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη», την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 και ώρα: 13:30-15:00 (http://iep.edu.gr/el/deltia-typou-genika/prosklisi-diimerida-metav-progr-math-g-lykeiou). Επισημαίνεται ότι η διημερίδα μεταδόθηκε απευθείας μέσω διαδικτύου (https://diavlos.grnet.gr/event/e1424) και ήταν εφικτή η παρακολούθησή της από τις/τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απ’ όλη τη χώρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλώ για τη συμπλήρωση των οδηγιών διαχείρισης διδακτέας-εξεταστέας ύλης της Φυσικής της Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ΄ και Δ΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2019-2020, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Καλλιθέα, 18 Σεπτεμβρίου 2019

Με τιμή

 

 

σχετικά άρθρα

Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς Ιταλία λόγω κοροναϊού
Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς Ιταλία λόγω κοροναϊού
Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής της...
Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς Ιταλία λόγω κοροναϊού
Επιμόρφωση χιλιάδων νέων Εκπαιδευτικών σε 6 αντικείμενα
Επιμόρφωση χιλιάδων νέων Εκπαιδευτικών σε 6 αντικείμενα
Ανοικτές αιτήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και αδιόριστους έχουν την εβδομάδα που μας έρχονται τα μοριοδοτούμενα επιμορφωτικά...
Επιμόρφωση χιλιάδων νέων Εκπαιδευτικών σε 6 αντικείμενα