Thumbnail
Αιολόγηση χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα

Τι λένε τα σημερινά δημοσιεύματα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Σε πλήρη αποσύνδεση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών από τη νέα αξιολόγηση που θα  καθιερωθεί, οδηγεί η απόφαση του νέου υπουργού Παιδείας να ξηλώσει το προηγούμενο σύστημα που επρόκειτο εφέτος να γενικευθεί, αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο «ΤΑ ΝΕΑ». Ταυτόχρονα, το ελληνικό κράτος αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ικανότατο στη σπατάλη, αφού το πάγωμα της αξιολόγησης αλλά και ο παροπλισμός της Τράπεζας Θεμάτων του Λυκείου σημαίνουν ότι περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν ασκόπως.

Για το ζήτημα της αξιολόγηση, οι εκπαιδευτικοί που μέχρι τώρα αντιδρούσαν πολύ έντονα στην επικείμενη γενίκευσή της, στο σύνολο των περίπου 127.000 δασκάλων και καθηγητών, καλούνται να προτείνουν νέο σύστημα στο οποίο θα αξιολογείται μεν το εκπαιδευτικό τους έργο, αλλά χωρίς να τους οδηγεί μια αρνητική αξιολόγηση σε μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση. Το νέο είδος αξιολόγησης που θα θεσπιστεί θα οδηγεί σε επιμορφώσει όσους κρίνονται αδύναμοι, αλλά όχι σε χαρακτηρισμού τύπου «ελλιπής». Η νέα ηγεσία του υπουργείο έδωσε το στίγμα ότι η νέα αποτίμηση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου θα διεξάγεται με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο,  «ως λειτουργία γνωστικής ανατροφοδότησης και αναστοχασμού».

Σε αξιολόγηση χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα η οποία δεν θα συνδέεται με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, προσανατολίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ».

Το σύστημα, που επρόκειτο να εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά για την αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών μπήκε ήδη στον «πάγο» και τώρα θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι αποτίμησης  του έργου των εκπαιδευτικών με τελικό στόχο να εντοπιστούν προβλήματα και αδυναμίες και να ενισχυθούν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και τα σχολεία. Το βέβαιο είναι ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να «αποπεμφεί» από τα σχολεία με δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία απαιτεί να αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί, κάτι που βέβαιά ούτε και η εκπαιδευτική κοινότητα αρνείται, αρκεί, όπως ισχυρίζονται, να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και να μην έχει σκοπό να δείξει την πόρτα της εξόδου από την εκπαίδευση στους εργαζόμενους.

Όπως έχει ήδη δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, άμεσα θα ξεκινήσει διάλογος με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα το οπίο θα συνδυάζεται με την με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, όπου προκύπτουν τέτοιες ανάγκες.

Ταυτόχρονα, η νέα πολιτική ηγεσία απορρίπτει κάθε σκέψη στη νέου τύπου αξιολόγηση να λαμβάνονται υπόψη οι επιδόσεις των μαθητών για την κατηγοριοποίηση των σχολείων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ευρωπαικη επιτροπη
Ελληνες εκπαιδευτικοί: Μεγάλη προσφορά, δυσοίωνο μέλλον - Το 2100 θα είναι... 33,6% λιγότεροι!
Σύμφωνα με την Έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και κατάρτισης 2023 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας. 
Ελληνες εκπαιδευτικοί: Μεγάλη προσφορά, δυσοίωνο μέλλον - Το 2100 θα είναι... 33,6% λιγότεροι!
υπουργειο Παιδείας
Οι 9 αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς
Από το φετινό Δεκέμβριο και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Οι 9 αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς
εκπαιδευτικος
Γραπτός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικών: «Εν υπνώσει» τώρα, αλλά τα σχέδια για την εφαρμογή του είναι έτοιμα
Διαγωνισμός Εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το υπουργείο κάνει το ανήξερο ενώ την ίδια ώρα τον προετοιμάζει σιωπηλά
Γραπτός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικών: «Εν υπνώσει» τώρα, αλλά τα σχέδια για την εφαρμογή του είναι έτοιμα