Thumbnail
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν καθηγητές των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Εξαπλασιάστηκε το ποσοστό των μαθητών Θεσσαλονίκης της Α' τάξης των Γενικών Λυκείων που παραπέμπονται για επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, σε σχέση με πέρυσι, αναφέρουν οι καθηγητές και καταγγέλλουν ως παράλογο και αδιέξοδο το εξεταστικό σύστημα και την τράπεζα θεμάτων, εξαιτίας των οποίων μένουν μετεξεταστέοι ακόμη και μαθητές με μέσο όρο βαθμολογίας 18.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν καθηγητές των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από τα σχολεία που ανήκουν στην διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, από τους 4.162 μαθητές παραπέμπονται φέτος 1.053, δηλαδή ποσοστό 25,3%, ενώ πέρσι που δεν είχε εφαρμοστεί το νέο εξεταστικό σύστημα με την τράπεζα θεμάτων, από τους 3.996 μαθητές είχαν παραπεμφθεί μόνο 173, δηλαδή ποσοστό 4,3%.

Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά αποτυχιών σε μαθητές των σχολείων της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Α' ΕΛΜΕ, Δέσποινα Δάσιου, το 20-30% παραπέμπεται, ενώ το περσινό ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 3%. "Το 25% των μαθητών που έμειναν σε κάποια μαθήματα έχουν υψηλούς βαθμούς στην πλειοψηφία των μαθημάτων" ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Β' ΕΛΜΕ. Στα δε Γενικά Λύκεια της Πιερίας, της Ημαθίας, της Πέλλας και της Χαλκιδικής, σχεδόν οι μισοί μαθητές παραπέμπονται για εξετάσεις τον Σεπτέμβριο.

Οι εκπρόσωποι των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ, δήλωσαν ότι την ίδια στιγμή διαπιστώνεται αύξηση στην κίνηση των φροντιστηρίων, της τάξης του 15%, από μαθητές της Α' Λυκείου, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του εξεταστικού συστήματος, από το οποίο κρίνεται η εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. "Αποδεικνύονται, δυστυχώς, τα αδιέξοδα και παράλογα ενός εξεταστικού συστήματος που ταυτίζει τις διαδικασίες προαγωγής των μαθητών από τάξη σε τάξη, με τις εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις και άλλης ποιότητας διαδικασίες επιλογής των μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση", τονίζουν οι καθηγητές και καταγγέλλουν ότι με τον τρόπο αυτό οι μαθητές ωθούνται να εγκαταλείψουν το Γενικό Λύκειο, αλλά και την προοπτική της πανεπιστημιακής μόρφωσης, και να επιλέξουν μία πιο υποβαθμισμένη κατάρτιση, που θα παράγει φθηνό εργατικό προσωπικό.

Η πρόεδρος της Δ' ΕΛΜΕ, Ελένη Ζυμβρακάκη, δήλωσε ότι από το φετινό εξεταστικό σύστημα πλήττονται περισσότερο παιδιά που προέρχονται από αγροτικές περιοχές (με βάση τα στοιχεία των σχολείων των συγκεκριμένων περιοχών), όπου το ποσοστό μετεξεταστέων είναι μεγαλύτερο (περίπου 32% στον Αγ. Γεώργιο, Κορώνεια, Σταυρό, Μάδυτο κ.α.).

Οι καθηγητές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των διαθέσιμων καθηγητών και ζητούν την κατάργηση του νόμου για το Λύκειο, να περάσουν οι μετεξεταστέοι μαθητές με το παλιό σύστημα, ενίσχυση της διδασκαλίας, προσλήψεις εκπαιδευτικών. Για αύριο Πέμπτη 3 Ιουλίου εξήγγειλαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και συμμετοχή στις 9 Ιουλίου στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teachers
Η Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας γνωμοδοτεί... πριν το Ι.Ε.Π. ...για το Ι.Ε.Π.
Ας μας ενημερώσει ο  Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μπαμπαρούτσης σε ποιο όνειρό του είδε την έγκριση του παραπάνω προγράμματος για το σχολικό...
Η Διεύθυνση Π. Ε. Β΄ Αθήνας γνωμοδοτεί... πριν το Ι.Ε.Π. ...για το Ι.Ε.Π.