ΔΕΛΤΙΟ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  Νο  5

του  αιρετού  Γιώργου  Χρόνη

εκλεγμένου με  το  ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ-

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση εκπαιδευτικών και γονέων με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής για την οργανικότητα των σχολικών μονάδων και άλλα εκπαιδευτικά ζητήματα.                                            Απρίλιος    2013

Την Τετάρτη 10-4-2013 και ώρα 2.00 μ.μ. έγινε παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και γονέων στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής κ. Γκίνη.

Άσχημη εντύπωση προκάλεσε η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης που μάλιστα ενισχύθηκαν και από δυνάμεις Μ.Α.Τ. Δεν έχουν το δικαίωμα εκπαιδευτικοί και γονείς να επισκέπτονται τη Διεύθυνση για να θέτουν τους προβληματισμούς τους; Ή μήπως εκπαιδευτικοί και γονείς θεωρήθηκαν ταραχοποιά στοιχεία που θα κατέλυαν την ομαλή λειτουργία της Διεύθυνσης;

Στην παραπάνω συνάντηση μετείχαν μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , πρόεδροι συλλόγων, αιρετοί του κλάδου, εκπρόσωποι γονέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο τραπέζι τέθηκαν τα θέματα της αξιολόγησης, των πειθαρχικών, των κενών των εκπαιδευτικών               ( πλησιάζει Πάσχα και τα κενά-τόσο σε δασκάλους όσο και σε νηπιαγωγούς και ειδικότητες- από την αρχή της χρονιάς όχι μόνο καλά κρατούν, αλλά παρουσιάζουν και αυξητική τάση), των προσλήψεων, των μειωμένων σχολικών επιχορηγήσεων, των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων, των καταλήψεων σχολικών μονάδων  από οργισμένους γονείς, του διδακτικού ωραρίου και πάνω από όλα το ζήτημα της οργανικότητας των σχολικών μονάδων για την οποία άλλωστε η Δ.Ο.Ε. καλούσε τα μέλη της στην παράσταση διαμαρτυρίας κηρύσσοντας παράλληλα 3ωρη στάση εργασίας.

Όσον αφορά τους πίνακες που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας και εμφανίζουν τις σχολικές μονάδες να έχουν οργανικές θέσεις που προκύπτουν από το αποτέλεσμα της διαίρεσης του συνόλου των μαθητών με το όριο των μαθητών ανά τάξη (25), ο Περιφερειακός Διευθυντής δήλωσε ότι ήταν μια άστοχη κίνηση ενός υπαλλήλου του Υπουργείου Παιδείας και ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υπολογιστούν με αυτό τον τρόπο οι οργανικότητες των σχολικών μονάδων. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην περίπτωση που όλες οι τάξεις μιας σχολικής μονάδας υπολογίζονταν σαν ένα τμήμα. Άρα όπως τόνισε δεν πρόκειται να χαθούν οργανικές θέσεις. Ίσα ίσα πρόκειται να αυξηθούν στην Αττική ή στη χειρότερη περίπτωση να παραμείνουν όπως είναι, αλλά συνολικά. Δεσμεύτηκε ότι αυτές θα είναι οι εισηγήσεις του προς το Υπουργείο Παιδείας. Άλλωστε όπως είπε και το Υπουργείο κινείται προς αυτή την κατεύθυνση δεχόμενο ότι η Αττική αντιμετωπίζει σοβαρότερα προβλήματα όσον αφορά την κάλυψη των κενών σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας που θα μπορούσαν να λυθούν με αύξηση των οργανικών στην Αττική και μετακίνηση στις νέες οργανικές θέσεις  συναδέλφων από άλλες περιφέρειες στις οποίες πλεονάζουν και εφόσον το επιθυμούν. Ανέφερε ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να μετατεθούν στην Αθήνα και δεν μπορούν επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες οργανικές θέσεις. Δεν ανέφερε όμως ποιες περιφέρειες εννοεί για να μην υπάρξει αναστάτωση. Όσον αφορά την Αττική είπε ότι σχολεία τα οποία έχουν συγχωνευτεί και οι συνάδελφοι που περίσσεψαν μετακινήθηκαν σε γειτονικά σχολεία που επιθυμούσαν, αν επιθυμούν να αποκτήσουν νέα οργανική στα σχολεία που ήδη υπηρετούν αυτό θα γίνει. Ήταν κατηγορηματικός ότι η όποια μετακίνηση συναδέλφων θα γίνεται σε όμορα σχολεία και με δική τους συναίνεση όπως γίνεται και σήμερα. Επίσης δήλωσε ότι δε θα αυξηθούν μόνο οι οργανικές των δασκάλων στην Αττική, αλλά και των ειδικοτήτων.

Όσον αφορά τα κενά των εκπαιδευτικών παραδέχτηκε ότι υπάρχουν και ότι κάθε βδομάδα ζητά τις απαραίτητες πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στις παραπάνω απόψεις οι παρευρισκόμενοι φορείς έκαναν τις παρατηρήσεις τους και τις επισημάνσεις τους. Ρώτησαν αν είναι δυνατόν να ασκεί εκπαιδευτική πολιτική ένας υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας απούσας της ηγεσίας του υπουργείου. Επίσης αφού οι πίνακες αυτοί  δεν εκφράζουν τη βούληση του υπουργείου γιατί δεν αποσύρονται ή τουλάχιστον γιατί δε βγαίνει μια επίσημη διευκρίνιση είτε από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις είτε από το ίδιο το υπουργείο προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να μην τελούν κάτω από ανασφάλεια για την επόμενη μέρα; Εξέφρασαν  επιφυλάξεις αν όντως ήταν μια άστοχη κίνηση ενός υπαλλήλου από τη στιγμή που νέο έγγραφο ζητά την αιτιολογία των οργανικών θέσεων όχι με βάση το 12, αλλά υπολογίζοντας και τον πρόσθετο εκπαιδευτικό όπου υπάρχει όπως και τους εκπαιδευτικούς του ολοήμερου. Ανέφεραν τις απόψεις του υφυπουργού Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου ο οποίος σε συνάντησή του με εκπαιδευτικούς και γονείς  στις 16-11-2012 δήλωσε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφτούν τα κενά θεωρώντας ότι δεν είναι μετακίνηση το να βρεθεί ένας εκπαιδευτικός από το Παγκράτι στην Καλλιθέα και μην απαντώντας στο ερώτημα αν θα γίνουν μετακινήσεις από νομό σε νομό και με ποια κριτήρια. Όπως διαβάσαμε αργότερα στον τύπο αυτά θα είναι τα χρόνια υπηρεσίας, η οικογενειακή κατάσταση, η εντοπιότητα. Επίσης στην τοποθέτηση του κ. Γκίνη ότι στη χειρότερη περίπτωση οι οργανικές θέσεις θα παραμείνουν όπως είναι, αλλά συνολικά, αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να καταργηθούν οργανικές θέσεις από σχολικές μονάδες που θα μεταφερθούν σε άλλες και αν αυτές είναι αρκετές δεν εξασφαλίζει ότι οι εκπαιδευτικοί θα μετακινούνται μόνο ύστερα από δική τους επιθυμία.

Στα παραπάνω ο Περιφερειακός Διευθυντής επέμεινε στις αρχικές του τοποθετήσεις.

Όλα τα παραπάνω μεταφέρθηκαν σε όσους είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης και δόθηκε νέο ραντεβού για την Τρίτη 16-4-2013 για νέα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 1.00 μ.μ. Ήδη αρκετοί σύλλογοι εκπαιδευτικών έχουν πάρει αποφάσεις για στάση εργασίας προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να δώσουν το παρόν.

ΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ  Αττικής

εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ