Thumbnail
«Επιτάχυνση» στην «κατανάλωση» κονδυλίων του ΕΣΠΑ Εκπαίδευσης

 

«Επιτάχυνση» στην «κατανάλωση» κονδυλίων του ΕΣΠΑ Εκπαίδευσης

του Θέμη Κοτσιφάκη*

Ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτε σε αυτή τη χώρα συνεχίζει το Υπουργείο Παιδείας να διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά αλλά και τα ελληνικά κονδύλια που έχουν διατεθεί για την εκπαίδευση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

            Τα σχολεία αντιμετωπίζουν δραματικά προβλήματα λειτουργίας. Το σχολικό έτος τελειώνει με πάνω από 1.500 κενά εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεκάδες χιλιάδες ώρες χαμένες. Με τις οικογένειες να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα στοιχειώδη μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης και με μαθητές που πεινούν. Με τα σχολεία να αδυνατούν να έχουν ούτε τα απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία τους. Με τους εκπαιδευτικούς να εξαθλιώνονται οικονομικά και εργασιακά.

            Σε αυτές τις συνθήκες, μιας μνημονιακής πολιτικής που οδηγεί τη χώρα σε ανθρωπιστικής κρίση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να σπαταλά εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ σε δράσεις που τίποτε το ουσιαστικό δεν έχουν να προσφέρουν στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προβλημάτων.

Πρόσφατα (27-3-13) δημοσιεύτηκε μια προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για υπηρεσίες ιδιωτικού τεχνικού συμβούλου, που έχει σκοπό την «παροχή εξειδικευμένης υποστήριξης για την επιτάχυνση (!!) των έργων», με συνολικό προϋπολογισμό 1.476.000 € !! Είναι γεγονός πως θα μας πέσει λίγο ακριβή η «επιτάχυνση», αλλά τι να κάνουμε, τα κονδύλια πρέπει πάση θυσία να «απορροφηθούν»…….

Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 15-5-13 (http://www.edulll.gr/?p=21076).  Στο διαγωνισμό καλούνται να συμμετάσχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα της «ημεδαπής ή της αλλοδαπής».

Και αυτή η προκήρυξη έρχεται να προστεθεί σε άλλη, πρόσφατη επίσης, προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, που τέθηκε σε διαβούλευση στις 9/1/13 με σκοπό την πρόσληψη συμβούλου δημοσιότητας για την προβολή των ενεργειών του ΕΣΠΑ στο λαό, για να γνωρίσουμε πόσα καλά μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση…..

(δες:

http://www.edulll.gr/wp-content/uploads/2013/01/dimosiotita_3_1_2013.pdf).

 Ο σύμβουλος αυτός θα λάβει, μέχρι 31-12-14, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2.900.000 €, για να δημιουργήσει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ και διαφημίσεις σε έντυπα και διακτυακά μέσα, αναπτύσσοντας γενικότερα μια επικοινωνιακή εκστρατεία για να πεισθούν οι ιθαγενείς ότι ζουν σε μια άλλη, εικονική πραγματικότητα, και όχι σε αυτή που βιώνουν στο δημόσιο σχολείο. Και για να είναι έγκυρα τα αποτελέσματα της εκστρατείας, θα αξιολογηθούν με τρία πανελλαδικά γκάλοπ για την «αναγνωρισιμότητα» των παρεμβάσεων του ΕΣΠΑ εκπαίδευσης. Σε αυτά τα γκάλοπ προβλέπεται να ληφθεί υπόψη ακόμα και η γνώμη των ανέργων (τέτοια κοινωνική ευαισθησία)!! Ας ελπίσουμε τουλάχιστον οι άνεργοι να τους κράξουν.

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια ευρώ που ήδη έχουν κατασπαταληθεί σε «δράσεις δημοσιότητας» και διάφορα άλλα προγράμματα που έχουμε ήδη επανειλημμένα καταγγείλει.

Σε εποχές σκληρής λιτότητας για το λαό μας και περικοπών ακόμα και των πιο στοιχειωδών δαπανών για τα σχολεία, είναι σκάνδαλο πρώτης γραμμής να συνεχίζεται η προκλητική διασπάθιση  χρημάτων. Αυτό που απαιτείται άμεσα να γίνει είναι ο συνολικός ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ σε όφελος της δημόσιας εκπαίδευσης. Ούτε ένα ευρώ σε διαφημιστές, συμβούλους, παρασυμβούλους και ιδιωτικές εταιρείες που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα.

Αθήνα, 9/4/13

*Ο Θέμης Κοτσιφάκης είναι Γ. Γραμματέας του ΔΣ της ΟΛΜΕ,

 εκπρόσωπός της στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ εκπαίδευσης (ΕΠΕΔΒΜ),

https://thekotsi.blogspot.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ektakto.jpg
Τραγωδία στο Κερατσίνι: Βρέθηκε νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αγνοούνταν από τις 28 Απριλίου
Τραγικό τέλος στην υπόθεση εξαφάνισης – Νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αναζητούνταν από τις 28 Απριλίου
Τραγωδία στο Κερατσίνι: Βρέθηκε νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του ο 43χρονος που αγνοούνταν από τις 28 Απριλίου
iaponia
Σοκ στην Οσάκα: Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητο σε μαθητές – «Είχα βαρεθεί τα πάντα»
Επτά παιδιά τραυματίστηκαν αλλά νοσηλεύονται εκτός κινδύνου – Ο δράστης συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας
Σοκ στην Οσάκα: Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητο σε μαθητές – «Είχα βαρεθεί τα πάντα»
xrisoxoidis
Χρυσοχοΐδης για Νομική: «Μόνο η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους»
Οργή Χρυσοχοΐδη για την επίθεση στη Νομική – Βολές κατά των πανεπιστημιακών αρχών για αδράνεια στην εφαρμογή του νόμου
Χρυσοχοΐδης για Νομική: «Μόνο η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους»
pinakas_ekpaideutikoi
Στα 15 ευρώ το παράβολο για τους πίνακες ΑΣΕΠ – Οργή στους αναπληρωτές
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να πενταπλασιάσει το κόστος εγγραφής, με το Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ να καταγγέλλει ότι τα πλεονάσματα χτίζονται...
Στα 15 ευρώ το παράβολο για τους πίνακες ΑΣΕΠ – Οργή στους αναπληρωτές