Στους δρόμους βγαίνουν οι εκπαιδευτικοί της Σάμου, με τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών να καλεί σε μαζική συμμετοχή στο Πανσαμιακό – Παλλαϊκό Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ. Με κεντρικό σύνθημα τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, ο Σύλλογος εξαπολύει σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία, καταγγέλλοντας ελλείψεις εκπαιδευτικών, συμπτύξεις τμημάτων, προβλήματα στις σχολικές υποδομές και οικονομική πίεση στους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες.
Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με σημαντικά προβλήματα, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι έτοιμα, και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση των σχολείων της Σάμου, υπενθυμίζοντας ότι, έξι χρόνια μετά τον σεισμό, μαθητές εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ σε περιοχές του νησιού. Παράλληλα, καταγγέλλει συμπτύξεις τμημάτων και τάξεις με μεγάλο αριθμό μαθητών, ενώ ζητά την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, ουσιαστική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και ασφαλείς σχολικές υποδομές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Στις 5 Αυγούστου το πειθαρχικό συμβούλιο της ΠΔΕ Αττικής κάλεσε σε απολογία -μετά από την παραπομπή τους από τη ΔΙΔΕ Πειραιά- τέσσερις εν ενεργεία εκπαιδευτικούς και τον Γιώργο Καββαδία συνταξιούχο εδώ και δύο χρόνια! Η ΔΙΔΕ Πειραιά και το πειθαρχικό συμβούλιο της ΠΔΕ Αττικής ανασύροντας διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (ν. 3528/2007), όπως τροποποιήθηκε με τον αυταρχικό «πειθαρχικό νόμο» 5225/2025. καλεί σε απολογία τον συνάδελφο, παρά το γεγονός ότι έχει αποχωρήσει απ’ την ενεργό υπηρεσία για πάνω από δύο χρόνια!
Η κλήση αυτή σε απολογία ενός συνταξιούχου για ζητήματα που αφορούσαν το καθεστώς της περιόδου που ήταν εργαζόμενος, αποδεικνύει ότι το θεσμικό πλαίσιο που είναι διαμορφωμένο μέσα απ’ τους νόμους του αστικού κράτους, δημιουργεί καθεστώς ομηρίας για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους για όλη τους τη ζωή!
Καταγγέλλουμε το βαθιά αντιδραστικό θεσμικό καθεστώς ομηρίας που δημιουργείται με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικά για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Το νέο πειθαρχικό πλαίσιο του νόμου 5225/2025 διατηρεί και ενισχύει διατάξεις όπως η «αναξιοπρεπής συμπεριφορά», η «απείθεια», η «κακόβουλη άσκηση κριτικής» προς τη διοίκηση και η «παραβίαση εχεμύθειας». Έτσι βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις, ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία και η ίδια η συνδικαλιστική δράση μπαίνουν στον γύψο.
- Απατούμε να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις αυτές!
- Απαιτούμε την άμεση άρση της κλήσης για τον σ. Καββαδία χωρίς καμία συζήτηση.
- Διεκδικούμε την κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου ν. 3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας), όπως τροποποιήθηκε ιδίως με τον ν. 5225/2025 που λειτουργούν σαν εργαλείο ομηρίας των εργαζομένων και συνταξιούχων.
- Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ – ΟΛΜΕ – ΔΟΕ), τα σωματεία συνταξιούχων και ευρύτερα τις εργατοϋπαλληλικές οργανώσεις να στηρίξουν το ψήφισμα καταγγελίας.