Ανακοινώσεις 0

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών: Να μπει τέλος στις αποφάσεις εκτός ΚΥΣΔΕ

Θοδωρής Κατσωνόπουλος
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο αιρετός του ΚΥΣΔΕ Θοδωρής Κατσωνόπουλος κάνει λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη φετινή διαδικασία και ζητά όλες οι αποσπάσεις σε φορείς να υπάγονται πλέον στην αρμοδιότητα του ΚΥΣΔΕ, με διαφανή κριτήρια και μοριοδότηση

Συνολικά 1.040 αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ενημέρωση του αιρετού μέλους του ΚΥΣΔΕ, Θοδωρή Κατσωνόπουλου.

Όπως επισημαίνει, οι τελευταίες αποφάσεις δημοσιεύθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιουνίου, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο ανακοινώσεων που είχε ξεκινήσει στις 23 και 24 Ιουνίου, έπειτα – όπως αναφέρει – από σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία.

Μεταξύ των αποσπάσεων που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται 149 εκπαιδευτικοί στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΑΙΘΑ, 287 στις Διευθύνσεις και Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, 211 σε Πανεπιστήμια και την ΑΣΠΑΙΤΕ, 150 στις ΣΑΕΚ και ΕΣΚ, 63 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, 53 στην Εθνική Βιβλιοθήκη και τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες, καθώς και δεκάδες ακόμη αποσπάσεις σε εποπτευόμενους φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου.

Τι είχε προηγηθεί στο ΚΥΣΔΕ

Ο Θοδωρής Κατσωνόπουλος υπενθυμίζει ότι κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 29 Ιουνίου επικυρώθηκαν οι πίνακες λειτουργικών κενών και πλεονασμάτων, βάσει των οποίων πραγματοποιούνται οι υπηρεσιακές μεταβολές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, καταγράφηκαν 7.385 λειτουργικά κενά και 306 πλεονάσματα στη Γενική Εκπαίδευση, 2.368 λειτουργικά κενά και 13 πλεονάσματα στην Ειδική Αγωγή, καθώς και 174 λειτουργικά κενά στα ΚΕΔΑΣΥ.

Όπως αναφέρει, το ΚΥΣΔΕ αποδέχθηκε την πρόταση των αιρετών να χρησιμοποιηθούν, όπου υπήρχαν διαφορετικές καταγραφές, τα περισσότερα λειτουργικά κενά και τα λιγότερα πλεονάσματα, προκειμένου να αυξηθούν οι δυνατότητες ικανοποίησης των αιτήσεων απόσπασης. Αντίθετα, δεν έγινε δεκτή η πρόταση να συνυπολογιστούν νέα λειτουργικά κενά που είχαν ήδη προκύψει.

Παράλληλα, οι αιρετοί καταψήφισαν τους πίνακες λειτουργικών κενών, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Αίτημα για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου

Κεντρικό σημείο της παρέμβασης του αιρετού αποτελεί η διαδικασία των αποσπάσεων σε φορείς και υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ.

Όπως υποστηρίζει, σημαντικός αριθμός αποσπάσεων εγκρίνεται σήμερα εκτός ΚΥΣΔΕ, χωρίς υποχρεωτική μοριοδότηση, χωρίς αξιολογικά φύλλα και χωρίς δημόσια αιτιολόγηση των επιλογών.

Ο ίδιος αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια – και ιδιαίτερα στη φετινή διαδικασία – έχουν διατυπωθεί καταγγελίες από ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς σχετικά με ζητήματα διαφάνειας, συνάφειας ειδικοτήτων και τήρησης της νομοθεσίας σε αποσπάσεις προς φορείς και πανεπιστήμια.

Για τον λόγο αυτό ζητά να αλλάξει το ισχύον πλαίσιο, ώστε όλες οι αποσπάσεις σε φορείς και υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να εξετάζονται από το ΚΥΣΔΕ με ενιαία κριτήρια, μοριοδότηση και πλήρως διαφανείς διαδικασίες.

Παράλληλα, καλεί την ΟΛΜΕ να θέσει το θέμα ως προτεραιότητα στην πρώτη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο οι σχετικές θεσμικές αλλαγές να ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Οι Πανελλαδικές δεν είναι το τέλος του δρόμου

Πριν πεις «βολεμένος» εκπαιδευτικός, δοκίμασε αρχικά να ζήσεις σαν αναπληρωτής

Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Πόσα ένσημα χρειάζονται για να μπείτε στο ταμείο

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

ανακοινώσεις