βιβλιο
«Αντίσταση στη λογοκρισία και τις πρακτικές αποκλεισμού από το σχολικό περιβάλλον»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών ενημερώνει για την ΕΔΕ που διεξάγεται σε βάρος εκπαιδευτικών του 4ου ΓΕΛ Βέροιας προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Αφορμή στάθηκε η πρόσκληση δύο ομιλητών, της Αλέιδα Γκεβάρα και του Αλέκου Χατζηκώστα, για την παρουσία τους σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με πολιτιστικά και ιστορικά θέματα.

«Η παρέμβαση της τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ στην Ημαθία οδήγησε σε αυτή τη διαδικασία, η οποία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στάση απέναντι στην ελευθερία του λόγου, τη δημοκρατική παιδεία και την οπτική των σχολείων ως ανοιχτών κοινωνικών χώρων. Αντίστοιχες πρακτικές υπονομεύουν την ουσία της παιδείας, η οποία πρέπει να βασίζεται στη δημοκρατική ελευθερία, τη διαφορετικότητα και το άνοιγμα στη γνώση».

Αναλυτικά:

Αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί η είδηση για τη διαδικασία ΕΔΕ σε βάρος εκπαιδευτικών του 4ου ΓΕΛ της Βέροιας μετά από παρέμβαση της τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ στην Ημαθία με αφορμή δύο εκδηλώσεις για πολιτιστικά και ιστορικά θέματα.

Η ΕΔΕ πραγματοποιείται, επειδή οι εκπαιδευτικοί κάλεσαν στο σχολείο την Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του επαναστάτη Τσε Γκεβάρα και τον Αλέκο Χατζηκώστα, δημοσιογράφο, συγγραφέα και μελετητή τοπικής ιστορίας, ως ομιλητή με θέμα την απελευθέρωση της Βέροιας από τον ΕΛΑΣ.

Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην αναβίωση της εποχής των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων, καθώς και σε κάθε προσπάθεια λογοκρισίας, φίμωσης και παρεμπόδισης παρουσίας συγγραφέων στα σχολεία. Αυτά σηματοδοτεί η ΕΔΕ σε βάρος εκπαιδευτικών του 4ου ΓΕΛ της Βέροιας.

Συντασσόμαστε με όλους τους φορείς και πρόσωπα που απαιτούν να σταματήσει η ΕΔΕ.

Η πρόσκληση και παρουσία λογοτεχνών, δοκιμιογράφων, ιστορικών στη σχολική μονάδα εντάσσεται στο πνεύμα εξωστρέφειας και ανοίγματος των σχολείων στην κοινωνία, ενίσχυσης του ευρύτερου μορφωτικού τους ρόλου, στοιχείο που πρέπει να επιδιώκεται σύμφωνα και με τις παιδαγωγικές αρχές για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό σχολείο. Ταυτόχρονα προάγει τη φιλαναγνωσία και αναδεικνύει την αξία του βιβλίου στη συνείδηση των μαθητών. Θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι που σημαντικές προσωπικότητες, «καταδέχονται» να επισκεφτούν και να επικοινωνήσουν με τους κατοίκους μιας περιφερειακής πόλης της μικρής μας χώρας, που παλεύει να μην μηδενίσει τον δείκτη της αναγνωσιμότητας. Μιας πόλης μάλιστα με πολύ ουσιαστική διαδρομή στην ανάγνωση και την κουλτούρα.

Τέτοια περιστατικά όμως μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για τη θέση του βιβλίου στα σχολεία και το περιεχόμενο της φιλαναγνωσίας.

Πρακτικές μακαρθισμού με τις οποίες εκπαιδευτικοί διώκονται και καταγγέλλονται για τις επιλογές τους, υπονομεύουν και το δημοκρατικό ελεύθερο σχολείο και το αγαθό του βιβλίο, πολύτιμο φίλο των παιδιών.

Το πολυδιαφημισμένο και αναγκαίο «ανοιχτό στην κοινωνία» σχολείο δεν νοείται περίκλειστο ανάμεσα σε ψηλούς τοίχους ούτε μπορεί να είναι «ανοιχτό» επιλεκτικά και να μπαίνουν εμπόδια στην παρουσία σ' αυτά συγγραφέων, ανάλογα με τα πολιτικά τους φρονήματα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

«Έβλεπα τον γιο μου να καταρρέει και δεν ήξερα το γιατί»: Η μάχη μιας εκπαιδευτικού με τη δυσλεξία

Πώς τα χρήματά σας «φεύγουν» αθόρυβα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό

Σπίτι με 50 ευρώ το μήνα για δημόσιους υπαλλήλους: Το νέο πρόγραμμα που αλλάζει τα δεδομένα

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

crayons-pencils_molyvia_education_ekpaideusi.jpg
Υποχρηματοδότηση, συγχωνεύσεις, κενά: Η πραγματικότητα στα σχολεία του 2026
Κενά και αποσπάσεις: Η νέα χρονιά ξεκινά με εκπαιδευτικές εκκρεμότητες - Ενημέρωση από τον αιρετό στο ΚΥΣΔΕ Θοδωρή Κατσωνόπουλο
Υποχρηματοδότηση, συγχωνεύσεις, κενά: Η πραγματικότητα στα σχολεία του 2026
Νίκος Χριστοδουλίδης
Σάλος στην Κύπρο: Βίντεο με διαλόγους για μίζες στο Προεδρικό – Κοπτοραπτική, λέει η κυβέρνηση
Σάλος από βίντεο με διαλόγους για μίζες στο προεδρικό της Κύπρου - Προϊόν κοπτοραπτικής, λέει η Λευκωσία
Σάλος στην Κύπρο: Βίντεο με διαλόγους για μίζες στο Προεδρικό – Κοπτοραπτική, λέει η κυβέρνηση
viasmos-fovos-bullying
Φονικό στις Σέρρες: «Αν ο 17χρονος έφυγε από τα χέρια μου ζητάω συγγνώμη από την οικογένεια» λέει ο 16χρονος
Δολοφονία 17χρονου στις Σέρρες: Oι πρώτες δηλώσεις του 16χρονου κατηγορούμενου
Φονικό στις Σέρρες: «Αν ο 17χρονος έφυγε από τα χέρια μου ζητάω συγγνώμη από την οικογένεια» λέει ο 16χρονος