ΥΠΑΙΘ
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
«Οι αυταρχικές τακτικές του Υπουργείου Παιδείας εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο όξυνσης του αυταρχισμού απέναντι σε στοιχειώδη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα»

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου καταγγέλλει το Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που συνεχίζοντας τον αυταρχικό κατήφορο και επαναλαμβάνοντας για τρίτη φορά το ίδιο ολίσθημα, με την εγκύκλιο 60375/Ε3/3-6-2024 ισχυρίζεται ότι οι «προκηρυχθείσες, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ο.Ε., του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Λ.Μ.Ε. και του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α., στάσεις εργασίας» (…) «είναι πολιτικές απεργίες και αντίστοιχου περιεχομένου αιτήματα έχουν ήδη κριθεί δικαστικώς παράνομα» (…) επομένως «η τυχόν συμμετοχή των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στις ως άνω προκηρυχθείσες στάσεις εργασίας δεν έχει κανένα νομιμοποιητικό έρεισμα»!

Στη συνέχεια, ενημερώνει ότι είναι εντελώς παραπλανητικές οι διαδόσεις που έντεχνα διαρρέουν διάφοροι αξιολογητές, πως οι νεοδιόριστοι που δεν αξιολογούνται θα χάσουν την οργανική τους, δεν θα πάρουν μετάθεση, δεν θα ανέβουν ΜΚ κλπ.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

 Απολύτως ψευδής και μη σύννομη η νέα αυταρχική εγκύκλιος του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ

Καταγγέλλουμε το Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που συνεχίζοντας τον αυταρχικό κατήφορο και επαναλαμβάνοντας για τρίτη φορά το ίδιο ολίσθημα, με την εγκύκλιο 60375/Ε3/3-6-2024 ισχυρίζεται ότι οι «προκηρυχθείσες, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ο.Ε., του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Λ.Μ.Ε. και του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α., στάσεις εργασίας» (…) «είναι πολιτικές απεργίες και αντίστοιχου περιεχομένου αιτήματα έχουν ήδη κριθεί δικαστικώς παράνομα» (…) επομένως «η τυχόν συμμετοχή των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στις ως άνω προκηρυχθείσες στάσεις εργασίας δεν έχει κανένα νομιμοποιητικό έρεισμα»!

Επισημαίνουμε τα εξής:

1. Κάθε απεργιακή μορφή (στάση εργασίας, απεργία, απεργία-αποχή) κρίνεται αυτοτελώς. Μέχρι στιγμής, ουδέποτε το Υπουργείο Παιδείας δεν επιχείρησε να προσβάλει στα δικαστήρια τις στάσεις εργασίας των Ομοσπονδιών, ούτε βέβαια του Συλλόγου μας. Επομένως, εάν δεν υπάρξει δικαστική απόφαση η οποία να επιδοθεί στην Ομοσπονδία και το Σύλλογό μας, οι συγκεκριμένες στάσεις εργασίας ισχύουν κανονικότατα και η εγκύκλιος του Γ.Γ. δεν έχει καμία απολύτως κανονιστική ισχύ. Οι συνάδελφοι έχουν την πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη να συμμετέχουν σε αυτές. 

2. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ υπέπεσε στο συγκεκριμένο ατόπημα δύο ακόμη φορές. Με την εγκύκλιο 32280/Ε3/29-3-2024 όπου ανέλαβε να μας ενημερώσει για την καταδικαστική απόφαση για την απεργία-αποχή της ΕΛΜΕ Χανίων και την παραμονή των πανεθνικών εξετάσεων για να μας «προειδοποιήσει» ότι κατά τη γνώμη του δεν ισχύει (!!) η στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ γιατί έτσι εκτιμά εκείνος (στην οποία απάντησε η ΔΟΕ). Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι όλες οι έως τώρα αστήρικτες νομικά απειλητικές και εκβιαστικές εγκύκλιοι του ΥΠΑΙΘΑ, αρχειοθετήθηκαν από το εκπαιδευτικό κίνημα στον κάλαθο των αχρήστων, με μαζικότατες γενικές συνελεύσεις και μαζικότατη συμμετοχή στην απεργία-αποχή, στα ενιαία κείμενα και τις στάσεις εργασίας. Σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόστηκε καμία δίωξη σε βάρος συναδέλφων από παρόμοιες εγκυκλίους.

3. Ο κύριος Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ δεν είναι ο πρώτος σε αυτή τη χώρα που προσπαθεί μέσω εγκυκλίων να απαγορεύσει το δικαίωμα στην απεργία και μάλιστα αναφερόμενος και σε κάθε απεργία που πιθανόν γίνει στο μέλλον. Προηγήθηκαν αρκετοί πριν από αυτόν αλλά οι προσπάθειές τους να κηρύξουν παράνομη την ταξική πάλη έπεσαν στο κενό. 

4. Ο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ δίνει το σύνθημα εδώ και πολλούς μήνες στο διοικητικό και εποπτικό μηχανισμό του ΥΠΑΙΘΑ να επιτεθεί στη ζωντανή εκπαίδευση, στις μαχόμενες και μαχόμενους εκπαιδευτικούς της τάξης, με απειλές, εκβιασμούς και παραπλανητικές τακτικές. Είμαστε εδώ και τους περιμένουμε. Θα έχουν την τύχη των προκατόχων τους.

5. Οι αυταρχικές τακτικές του Υπουργείου Παιδείας εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο όξυνσης του αυταρχισμού απέναντι σε στοιχειώδη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, σε μηνύσεις και διώξεις φοιτητών για τη συμμετοχή τους στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη μήνυση σε βάρος φοιτητών γιατί ανάρτησαν πανό υπέρ της Παλαιστίνης στο ΕΜΠ, τις πολιτικές διώξεις αγωνιστών για αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το οργανωμένο εκπαιδευτικό, εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα στοιχειώδη δικαιώματα στην απεργία, τη διαδήλωση, την ελεύθερη έκφραση πολιτικού λόγου, τις μορφές διαμαρτυρίας και αντίστασης. Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν.

6. Θα προτείναμε στο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ να επανέλθει σε βασικές εγκύκλιες σπουδές, απαραίτητες για όποιον ασκεί διοίκηση. Μια μελέτη στις αναφορές του Μοντεσκιέ περί διάκρισης εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική) πιθανόν να ήταν μια καλή αρχή για να κατανοήσει το εύρος αλλά και τα όρια των αρμοδιοτήτων του.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Ενημερώνουμε επίσης ότι είναι εντελώς παραπλανητικές οι διαδόσεις που έντεχνα διαρρέουν διάφοροι αξιολογητές, πως οι νεοδιόριστοι που δεν αξιολογούνται θα χάσουν την οργανική τους, δεν θα πάρουν μετάθεση, δεν θα ανέβουν ΜΚ κλπ. Τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει: (α) Οι νεοδιόριστοι είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, έχουν οργανική που ορίζεται από το ΦΕΚ διορισμού τους στο δημόσιο και η οποία οργανική αντιστοιχεί στο ΥΠΑΙΘΑ. Για να τη χάσουν δύο μόνο τρόποι υπάρχουν. Είτε να καταργηθεί ολόκληρο το ΠΕ στο οποίο ανήκουν είτε να διωχθούν για κάποιο βαρύτατο αδίκημα, π.χ. πλαστογραφία δημοσίου εγγράφου. (β) Οι νεοδιόριστοι που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή και μετάθεση έχουν πάρει και ΜΚ έχουν ανέβει. Καλό θα ήταν οι αξιολογητές να μην εξευτελίζονται σε τέτοιο σημείο. Υπάρχουν και κάποια όρια.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση-εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης με τη συμμετοχή μας στην Απεργία-Αποχή και τις στάσεις εργασίας του Συλλόγου και της ΔΟΕ. Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να ειδοποιούν το Σύλλογο σε κάθε περίπτωση που ενοχλούνται από αξιολογητές.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ-ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                              Ο Γραμματέας  

Χρήστος Πανούσος                                                                  Φώτης Μαντζώρος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μητσοτακης
Κυρ. Μητσοτάκη: Το μήνυμά του για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
«Και όπως το θέλει ο ποιητής: Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος»
Κυρ. Μητσοτάκη: Το μήνυμά του για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο