Καθηγητές για σύλληψη εκπαιδευτικού σε σχολική εκδρομή: «Κανένα πλέγμα προστασίας – Είμαστε εκτεθειμένοι»
«Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν εκδρομές αναλαμβάνουν ένα τεράστιο φορτίο»

Για τη σύλληψη εκπαιδευτικού στη διάρκεια σχολικής εκδρομής τοποθετείται η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ), υποστηρίζοντας ότι «αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως οι  εκπαιδευτικοί -τόσο νομικά όσο και θεσμικά- δεν απολαμβάνουν κανένα πλέγμα προστασίας και παραμένουν εκτεθειμένοι τόσο σε προσωπικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο».

«Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν εκδρομές αναλαμβάνουν ένα τεράστιο φορτίο. Έχει μεγάλη σημασία να διασφαλιστεί η νομική κάλυψη και η θεσμική  θωράκιση των συνοδών εκπαιδευτικών» επισημαίνει η ΠΕΚ.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να θεσπιστεί πρόβλεψη αποζημίωσης για τις πολυήμερες εκδρομές με σαφή προσδιορισμό στο επίπεδο των προβλέψεων που υπάρχουν στη εργατική νομοθεσία(υπερωρίες, σαββατοκύριακα, εκτός έδρας μετακινήσεις)» προσθέτει.

Οι ανακοινώσεις της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (ΠΕΚ)

Σχολικές εκδρομές και αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών

Μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει.

Το πρόσφατο περιστατικό με τη σύλληψη συναδέλφισσας κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής έρχεται να προστεθεί σε μια πληθώρα αντίστοιχων περιστατικών. Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως οι  εκπαιδευτικοί -τόσο νομικά όσο και θεσμικά- δεν απολαμβάνουν κανένα πλέγμα προστασίας και παραμένουν εκτεθειμένοι τόσο σε προσωπικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο.Στα μάτια της Πολιτείας ο εκπαιδευτικός έχει το ρόλο του αποκλειστικά υπεύθυνου…

Είναι πια  εξαιρετικά  κρίσιμο να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα. Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν εκδρομές αναλαμβάνουν ένα τεράστιο φορτίο. Έχει μεγάλη σημασία να διασφαλιστεί η νομική κάλυψη και η θεσμική  θωράκιση των συνοδών εκπαιδευτικών. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την επικαιροποίηση  και αναδιαμόρφωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου υλοποίησης των σχολικών εκδρομών. Η νομική πραγματικότητα, η πολιτική θεώρηση και η αντίληψη της κοινωνίας ότι ο εκπαιδευτικός είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για κάθε τι που θα συμβεί πρέπει να αλλάξει.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό  να θεσπιστεί  πρόβλεψη αποζημίωσης για τις πολυήμερες εκδρομές με σαφή προσδιορισμό στο επίπεδο των προβλέψεων που υπάρχουν στη εργατική νομοθεσία(υπερωρίες, σαββατοκύριακα, εκτός έδρας μετακινήσεις).

Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Όλοι και όλες.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Η Π.Ε.Κ για τα μέτρα εναντίον της βίας και του εκφοβισμού

Ένα χρόνο πριν, η κυβερνητική πλειοψηφία προχώρησε στη ψήφιση του νόμου για τη βία και τον εκφοβισμό στο πεδίο της σχολικής πραγματικότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα εξαγγέλθηκαν νέα μέτρα για τα ζητήματα βίας και εκφοβισμού αποδεικνύοντας στην ουσία ότι οι πρωτοβουλίες της περσινής χρονιάς αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.  Την ίδια ώρα προβάλλεται ως κυρίαρχη  η αντίληψη ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποτελεί το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού. Αυτή η προσέγγιση όμως  υποτιμά την ανάγκη ουσιαστικής διάδρασης ανάμεσα στους ανθρώπους που αποτελούν την εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι η ανθρώπινη επαφή, η επικοινωνία και η ουσιαστική συνεργασία που θα λειτουργήσει ως όχημα αντιμετώπισης του εκφοβισμού και της βίας.

Σε μια κοινωνία η οποία συγκλονίζεται από τις  συνεχείς γυναικοκτονίες και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σε μια κοινωνία η οποία μετρά ξανά και ξανά θύματα από τη βία των χούλιγκαν,είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διαμορφωθεί με τρόπο αποφασιστικό μια νέα θεώρηση απέναντι στη βία που θα διατρέχει το σύνολο της κοινωνίας.

Η πρόθεση αυστηροποίησης των ποινώνθα πρέπει να συνδεθεί με τη θεώρηση του συλλόγου διδασκόντων και δεν θα πρέπει να έχει μονοσήμαντο χαρακτήρα περιορίζοντας το ζήτημα απλά σε μια υπόθεση ατομικής ευθύνης. Απαιτείται ουσιαστικός σχεδιασμός με παιδαγωγικό πρόσημο, επιστημονική υποστήριξη και στόχευση την αλλαγή της σχολικής πραγματικότητας. Η υπόθεση δε της καθυστερημένης προσέλευσης σε συνάρτηση με το περίφημο δεκαπεντάλεπτο αλλά και η σύνδεση της εγγραφής των μαθητών με την αποδοχή του σχολικού κανονισμού προκαλούν σκεπτικισμό τόσο ως θεώρηση όσο και ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής τους.

Η ανάγκη να ορθώσουμε ανάχωμα απέναντι στη βία και τον εκφοβισμό είναι πιο ισχυρή από ποτέ, είναι η ώρα της ουσίας και όχι της επικοινωνίας.

Είναι ώρα για αλλαγή πολιτικής.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ PISA.jpg
Παράνομη η στάση εργασίας ΟΛΜΕ-ΔΟΕ για την «Ελληνική PISA» και άμεση κήρυξη νέας από ΑΔΕΔΥ
Δεδομένου ότι οι εξετάσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο το πρωί, το Υπουργείο Παιδείας το μόνο που πέτυχε τελικά με τη νέα του προσφυγή, ήταν να...
Παράνομη η στάση εργασίας ΟΛΜΕ-ΔΟΕ για την «Ελληνική PISA» και άμεση κήρυξη νέας από ΑΔΕΔΥ