Κλείνουν ειδικά σχολεία στη Θεσσαλονίκη: «Ιστορική στιγμή έλλειψης σεβασμού προς τα άτομα με αναπηρία»
«Σε αναβρασμό μπροστά στην αδιανόητη απόφαση να κλείσουν τρία σχολεία ειδικής αγωγής»

Την απόφαση να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας και τον υπόλοιπων σχολείων ειδικής αγωγής έλαβε η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

«Εδώ και τρεις εβδομάδες ο κλάδος της ειδικής αγωγής, οι γονείς και η τοπική κοινωνία είναι σε αναβρασμό μπροστά στην αδιανόητη απόφαση να κλείσουν τρία σχολεία ειδικής αγωγής στην ανατολική Θεσσαλονίκη με την αιτιολογία της ακαταλληλότητας του κτιρίου και να διαμοιραστούν οι μαθητές σε άλλα σχολεία, εξίσου, αν όχι περισσότερο, ακατάλληλα να δεχτούν μαθητές με σοβαρές αναπηρίες.  Μια απόφαση που, όπως καταγγείλαμε, αποτελεί ιστορική στιγμή έλλειψης σεβασμού προς τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειές τους αλλά και το προσωπικό που υπηρετεί με συνέπεια και υπευθυνότητα όλα αυτά τα χρόνια (από το 2008) στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να βρεθεί προσωρινή λύση για τη στέγαση του σχολείου και στο μεταξύ να δρομολογηθεί το κτίσιμο νέου κτιρίου με ευθύνη των αντίστοιχων φορέων.

Επιπλέον, ζητούν να παρθούν επιτέλους μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση της ειδικής αγωγής σε κατάλληλα και ασφαλή κτίρια, με επαρκές προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και ασφαλείς μεταφορές για τους μαθητές με αναπηρία σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Τέλος, ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε κινητοποίηση στις 30 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στις 14:00 το μεσημέρι.

Η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Κάλεσμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στο κλείσιμο του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας και των υπόλοιπων σχολείων ειδικής αγωγής

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εδώ και τρεις εβδομάδες ο κλάδος της ειδικής αγωγής, οι γονείς και η τοπική κοινωνία είναι σε αναβρασμό μπροστά στην αδιανόητη απόφαση να κλείσουν τρία σχολεία ειδικής αγωγής στην ανατολική Θεσσαλονίκη με την αιτιολογία της ακαταλληλότητας του κτιρίου και να διαμοιραστούν οι μαθητές σε άλλα σχολεία, εξίσου, αν όχι περισσότερο, ακατάλληλα να δεχτούν μαθητές με σοβαρές αναπηρίες.  Μια απόφαση που, όπως καταγγείλαμε, αποτελεί ιστορική στιγμή έλλειψης σεβασμού προς τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειές τους αλλά και το προσωπικό που υπηρετεί με συνέπεια και υπευθυνότητα όλα αυτά τα χρόνια (από το 2008) στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα.

Τα σωματεία των εκπαιδευτικών, η ΟΛΜΕ, ο ΣΕΕΠΕΑ και οι οργανώσεις των γονέων προχωρήσαμε σε μια σειρά από κινητοποιήσεις και συναντήσεις με αρμόδιους φορείς (Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δημάρχους, ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας, Υπουργό Μακεδονίας Θράκης), οι οποίοι πετάνε ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών, δηλώνουν αναρμόδιοι, λες και το σχολείο ξεφύτρωσε μια ωραία μέρα και σαν να μην είναι γνωστά τα κτιριακά προβλήματα εδώ και μια δεκαετία. Κορυφαία ήταν η απάντηση της αντιπεριφερειάρχη όταν ρωτήθηκε τι προτίθεται να κάνει για το συγκεκριμένο σχολείο και είπε «Τίποτα»!

Τα προβλήματα της ειδικής αγωγής δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Συνδέονται με τη γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την αντιμετώπισής της στη λογική κόστους οφέλους και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του αγαθού της παιδείας. Η πολιτική αυτή περνάει και μέσα από την τοπική διοίκηση, περιφερειακή και δημοτική, που λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Έτσι, η δήθεν αποκέντρωση μέσω του Καλλικράτη παρέδωσε την ευθύνη των σχολικών κτιρίων στους δήμους, χωρίς φυσικά να δοθεί και η αντίστοιχη χρηματοδότηση. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι η συνέπεια όλων αυτών των επιλογών.

Η δική μας επιλογή είναι η συνέχιση των αγώνων για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, όπως αξίζει στα παιδιά με αναπηρίες και στους συναδέλφους της ειδικής αγωγής, όπως αξίζει σε μια κοινωνία που θέλει να σέβεται τον εαυτό της. Χάρη στη δράση όλων μας όλο αυτό το διάστημα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία του διαμοιρασμού των μαθητών σε άλλα σχολεία και πήραμε τη δέσμευση ότι αυτό δε θα συμβεί μέχρι τις 19 Φεβρουάριου.

Ζητάμε να βρεθεί προσωρινή λύση για τη στέγαση του σχολείου και στο μεταξύ να δρομολογηθεί το κτίσιμο νέου κτιρίου με ευθύνη των αντίστοιχων φορέων.

Ζητάμε να παρθούν επιτέλους μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση της ειδικής αγωγής σε κατάλληλα και ασφαλή κτίρια, με επαρκές προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και ασφαλείς μεταφορές για τους μαθητές με αναπηρία σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Προχωράμε σε κινητοποίηση στις 30 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στις 2μμ, Εκπαιδευτικοί, ΕΒΠ, Γονείς.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Α΄ΕΛΜΕ

Η Πρόεδρος                                                                 Ο Γραμματέας

Τραγάκη  Δήμητρα                                                       Γαζάκης Αντώνης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

patates.jpg
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη
«Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας»
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη